Članek
Preteklost na današnjih njivah
Objavljeno Sep 11, 2014

Pri nas imamo njivo, na kateri se skrivajo tudi take rastline, kot so lan in čičerika. Seveda so na njej tudi kumare, bučke, zelje, fižol, korenje, koleraba, rože in kompir. Malo mešano. Občasno peljemo na njivo tudi starejšega gospoda. Na polju sta tudi dve njivi s konopljo, tisto industrijsko. No, pa tako peljemo tega gospoda malo okoli in se ustavimo pred njivo s konopljo, ter vprašamo, kaj je to. Takoj odgovori, da konoplja. Pa ga šofer vpraša kako to ve, on pa odgovori, da so všasih imeli po kakšno sadiko na njivi. Nismo spraševali, zakaj so jo uporabljali, vendar tu je dokaz, da jo tudi starejši ljudje poznajo in poznajo njihovo uporabo. Letos je bilo opaziti tudi celo njivo lanu, mi osebno imamo ga majhno gredico, veliko približno 1x1m. Opažam pa tudi njive, ki so posajene z ajdo. Da, lepo je videti, da se stare rastline vračajo na njive, ter da njive ne ostajajo prazne potem, ko se pobere krompir (mislim, da je naša edina prazna, zakaj pa ne vem, lani smo posejali facelijo).

Sledi nekaj fotografij posnetih po polju in naši njivi.

ČIČERIKA

KONOPLJA

LAN

Riči, žal ne vem kje bi lahko dobil to seme. Poizkusi v kaki semenarni ali pa kupi seme v obliki začimbe in posej, ter boš ugotovil, ali se da ali se ne da tako narediti. Če pa res želiš, pa lahko povprašam okoli in ti sporočim.

To zagotovo.

Hvala :) Bo potrebno pogruntati, kako je s tem.

Ana žal nimam več izkušenj.

Imaš več izkušenj? Jaz sem parkrat že sadila, letos več kot prejšnja leta, ampak resnično pridelala nisem praktično nič. Manj semen, kot sem jih posadila. Sadila sem na različne konce, v različno suho zemljo, tudi v različno rodovitno zemljo, in tudi v lonec na balkonski ograji. Pridelek je povsod približno enak.

Pri nas pod šotorom tudi ne, poleg njega pa malo.

Meni je čičerika lepo rasla, toda rodila ni skoraj nič.