Članek
Majaron
Objavljeno Aug 26, 2014

Kaj je majaron?

V naših krajih vlada pogosta zmeda v poimenovanju. Dobro misel (Origanum vulgare) mnogi imenujejo tudi majaron, včasih pa majaronu rečejo tudi origano.

Majarom je tako rekoč starejši brat origana. Oba izvirata iz družine ustnataric, zato sta si na videz zelo podobna. Pa vendar med njima kljub sorodstveni zvezi ni pričakovanega ujemanja. Sta kot dve zaporedni tipki na klavirju. Če ju pritisnete skupaj, zvok ne bo harmoničen. V kuhinji zato drži pravilo: ali ena ali druga začimba, nikakor pa ne obe skupaj. Majaron ima občutno bolj milo in nežno aromo kot origano, v primerjavi z njim je njegov okus manj oster in bolj sladkast.

Poznamo enoletni in večletni majaron.

Kaj je v majaronu?

Majaronu daje aromo monoterpenski alkohol. Za razliko od origana majaron ne vsebuje fenolov.

V majaronovem eteričnem olju sta sabinen in cineol, dve aromatični komponenti, ki sta med drugim tudi v kardamomu, rožmarinu, evkaliptusu, lovorju in sivki.

Kako majaron deluje?

- za dihala

- za prebavo

- za ženske in moške težave

- proti bolečinam

Morebitne nevarnosti pri uporabi

V zelo velikih količinah lahko izzove vrtoglavico in glavobol

Uporaba v kulinariki

- jedem ga dodamo konec kuhanja

- gobe, krompir

- ribe, meso, jetrcam, jajcem, paštetam

- zelje, stročnice

- solate, svež sir

- aromatizira olje in kis

Gojenje

Majaron ima cvetno, limonasto, nežno aromo. Vendar pa lahko takšno aromo razvije le, če raste na dovolj sončnem in toplem mestu. Kisla poletja mu niso naklonjena, zato pa toliko bolje uspeva v toplem vzhodnem Sredozemlju, od koder tudi izvira. Tam ima odlične podnebne pogoje za uspevanje.

Majaron je lahko enoletnica ali trajnica. Grmičasta rastlina zraste do višine 40cm. Cveti julija in avgusta in takrat jo tudi nabiramo za sušenje, saj je takrat v njej največ eteričnih olj. Tako kot velja tudi za druga zelišča, ki jih nabiramo zaradi eteričnih olj, za nabiranje izberemo dan za cvet dopoldne.

Trajni majaron ni zahteven glede hranil, tudi sušo prenaša in si želi le sončne svetlobe. Tega potrebujete!

Dobro se ujame s/z...

... lovorjevim listom, brinom, timijanom, žajbljem, rožmarinom, česnom, papriko. Ker ima lepo in zaokroženo aromo, je tudi odličen "solist" v jedeh.

 

Povzeto po knjigi Ščepec rešitve

Dragi moji, ker vas že brezplačno gostim, se mi lahko zahvalite tako, da všečkate to stran: https://www.facebook.com/pages/Kuhanje-za-vse-starosti/270484269750327

Azra, a nisi ugotovila iz komentarjev za kaj se gre.

He,he Klavdija:) ženitveni portal?

Dobra žlica! jaaa! :) Saj veš, jaz sem oddana, ampak za Zlobnega in Zlobnico pa ne vem! ;) Zelo pazim, da sem kratka, v dišečem majaronu! :)

Ana, vidim. Prav tako vidim, da bom mogla odpret tudi ženitveni portal. Pri temu pa začimbe in dišavnice pripomorejo veliko.

Zlobni :D

Dobra žlica, sem že tekla tja :D

Hehe, Zlobni, za poročno darilo sem dobila kuharsko knjigo s posvetilom: Ljubezen gre skozi želodec! :D Vem, vem, tudi mene maš rad ... ampak jaz pa vse težje te besede izrekam. :) Mi pa pomenijo! :) Ampak, veš, zadnje dni opažam na PW-ju Zlobnico - pa ja ni tvoja žena? :D

Zlobni in Marija, seveda tukaj "pri dobri žlici" si dajeta "sladke" izjave! :D

Skupaj ju imam, res moram naredit skupno fotografijo.

Jaz sploh ne vem, če sem že videla cveteti majaron ... Je podobno cvetje?

Ana, naslednjič še origano opišem in ga fotografiram. Zelo podobna sta si.

Nisem prepričana, če ga imam letos v vrtu. Ampak dobro poznam vonj. Bom poskusila.

Zlobni, priporočam, da se sprehodiš še po drugih torkovih objavah, ter najdeš meliso, tudi ta je odlična, no saj katera začimba in dišavnica pa ni odlična.

Zlobni, sem odprla, zato tudi vem, da je povzeto tudi po isti knjigi, katero imam sama. Tudi v sami knjigi je napisano več, kot sem pretipkala sem. Ne zavračam dobronamernosti, vendar sem se odločila sama kaj in koliko napišem o posamezni rastlini.

Zlobni ja in kaj želiš povedat? S temi članki se o začimbah in dišavnicah učim tudi sama, tako kot vi. Spodaj piše povsod, povzeto po knjigi. Ali še nisi opazil?

Ana, bi mi lahko poslala fotografijo majarona, lahko na kuhajmovsi@gmail.com, da objavim za primerjavo.

Mislim, da prav tej rastlinci jaz rečem dobra misel (katarinka). No, tako je rekel tudi ata. Majaron je čisto nekaj drugega. Vsaj pri nas. In ima zelo drugačen vonj.

Ob torkih so na vsti začimbe in dišavnice. Tudi jaz sem vesela, da me spremljaš, Marija.