Članek
Gobe
Objavljeno Aug 25, 2014

Nekateri ste nabrali že ogromno gob, drugi še nič. Vreme je idealno za rast gob, vendar je tudi ujma naredila svoje. Današnji recept iz gob pa je.

Gobova rižota

 

Sestavine:

5 pest riža

1 pest sesekljan peteršilj

2 skodelica gobe (narezanih)

1 jedilna žlica olivnega olja

2 kos čebula

 

Potek dela:

Gobe, najbolje jurčke očistimo in narežemo na lističe, tudi pecelj. Najprej na olivnem olju prepražimo čebulo, nato dodamo gobe. Ko spustijo tekočino dodamo riž, premešamo in zalijemo z vodo. Vodo dolivamo počasi po potrebi, dokler riž ni kuhan. Tik preden je riž kuhan ga solimo in dodamo peteršilj, premešamo in skuhamo do konca. Kuhano rižoto damo na krožnik in ponudimo. 

Azra ne skrbi, bomo že kako.

Oj Klavdija, postelj pa imamo viška. Še kakšnega fanta ti tukaj najdemo, pa bo. Ampak jaz resno mislim, da ne boš mislila, da se hecam. Edino, kar me skrbi je to, ker je moj že zdaj predebel, kaj bo šele, če bo imel vsak dan kuhane same tvoje dobrote.

Oooo Marija, hvala ti. Tudi jaz tebe. Si me zdaj spomnila na eno mojo zaposleno, ki mi je vsakič ko sem jo kaj kregala rekla: tudi jaz imam tebe rada. In tako sem se vedno nasmejala in jo še okregati nisem mogla. In kljub vsem njenim napakam, sem jo tudi jaz imela zelo rada. Včasih te besede pomenijo veliko in se mi zdi, da jih premalokrat izrečemo.

No za posteljo pa stroške boste že zbrali, kuham pa brez problemov za celo ulico.

Ha,ha Klavdija, najbolj da ostaneš kar do Novega leta. Boš kuhala, pa ozimnico pripravila, pa potem piškote in potice za novoletne praznike. Prosim za ponudbo, da vidim če mi bo zneslo. Če ne bom pa kar celo ulico zorganizirala, boš kar za vse kuhala, ker vsi hodimo zvečer domov. Vidiš, to je realnost podjetnikov v današnjem času in če imajo moški podjetnice, je kuhinja prazna. Na žalost!

Azra pridem, samo za izmenjavo se še dogovorimo, da vem, koliko časa kuhat. Marija, tukaj je pa eno hudo neurje.

Klavdija, bom pogledala, ko bom imela samo malo več časa v svojem življenju. Trenutno mi kaže zelo slabo, očitno ne bom niti kuhala do konca septembra. Najbolje, da kar tebe najamem za kuhanje, drugače se bom kar zunaj hranila.

Azra, sama gobovo juho naredim podobno kot porovo, katero sem že opisovala pred časom, no objavila sem recept.

Tega pa še nisem kuhala, bom ob priliki. Tudi jaz imam rada gobovo juho-čimbolj gosto.

Marija, hvala. Andrej, iz gob se lahko naredi toliko jedi, da ni za verjet, in če so osebi všeč, gobe je to toliko bolje. Sama obožujem gobovo juho, katera mora biti gosta.

AT

Zdaj si pa zadela v srčiko mojih brbončic; gobja rižota, obvezno z jurčki, je hrana, ki bi si jo izbral za zadnji obrok pred ohodom na drugi svet, v neko drugo dimenzijo, pa še na to pot bi s seboj vzel nekaj posušenih jurčkov. :D Moram pa še omeniti zrezke v gobji omaki, toda samo tistie ki jih je moja mati pripravila, kajti vsi domači smo se z nasmeškom k mizi spravili, s še večjim nasmehom pa smo od mize vstali, je pa to že dolgo tega, žal. ;)