Članek
Kako pa ti kuhaš?
Objavljeno Aug 22, 2014

Ko se smukam okoli po PW in berem objave drugih večkrat zasledim, da nekateri nič ne delajo po receptih, saj zanje ni pomembno ali žlica gor ali žlica dol. Spet drugi pa se raje striktno držijo navodil v receptih in res vse, čisto vse tehtajo.

Sama delam večino stvari po občutku, vendar sestavine za sladice in piškote stehtam, prav tako tudi sestavine za testo za potico, testo za kruh pa delam čisto po občutku. Verjetno se vprašate zakaj. Zato, ker testo za biskvit in sladice, ter potico je boljše, ima več sestavin in predvsem pri potici je dobro, da ti uspe, saj naj bi to pokazalo kakšna gospodinja si. Doma imam tudi ogromno kuharskih knjig, vendar po njih skoaj ne kuham, jih pa večkrat prelistam, saj tako dobim nove ideje za nove jedi, katere še nisem pripravila. Če delam po receptu gledam samo katere sestavine vsebuje, ter vrstni red dodajanja ali pa potek priprave. To je včasih pomembno. Prežganko ne moreš namreč narediti tako, da prvo moko zaliješ, potem pa poizkusiš narediti prežganje, saj je pomembno, da se najprej naredi prežganje, zato je prežganka, potem pa se prežganje zalije in doda začimbe in stepeno jajce. Jed je zelo preprosta, vednar če delaš prvič in po svoje, ti mogoče celo ne bo uspela.

Ker objavljam tudi recepte je objava le teh lahko zelo težka, če delaš po občutku in ti je zaukazano, da daš kar točne količine, obenem pa je za tiste, ki kuhajo po točnih količinah težko kuhati, če niso napisane točne količine. Kako torej pisati recepte, da bo prav za vse, sploh pa za kuharje začetnike. No tukaj bom izrabila možnost in ravno te kuharje začetnike povabila na svoje kuharske delavnice, ki bodo potekale kar pri vas doma, kjer se boste naučili novih jedi, branje mojih receptov in še veliko več. Delavnice se pričnejo novembra, vendar prijave se že zbirajo in sicer tu na ZS, na FB strani Kuhanje za vse starosti prav tako v ZS ali na mail: kuhajmovsi@gmail.com.

Jaz tudi delam po občutku - kuham nič!

Branko, sej zato pa si... bom raje tiho.

Azra, dogovorjeno

Uuuuu, Klavdija, nimam pojma. Trenutno ne dohajam sama sebe. Počakaj malo, zdaj bi treba ozimnico pripravljati najprej. Lahko te pokličem, ko bom uspela najti kakšen čas in bova kuhale marmelado. Upam, da ne bo prej sliv zmanjkalo. Potico pa pol, za novo leto.

Kdaj torej pečemo potico Azra?

Klavdija, jaz to vse kuham kar od prilike, nič ne tehtam. Potice ne pečem, sladice pa tudi čedalje manj-no, sladice včasih tehtam.

Hvala Lili.

Jaz kuham kar malo po svoje... Receptov se ne držim, razen včasih... podobno kot ti... ampak merim pa res ne... delam kar malo po občutku. Glede na tvoje znanje in spontanost, se mi zdi, da boš odlična učiteljica.

Veliko pomeni pravilen pristop pri učenju kuhanja.

Super, Klavdija. To, da prideš zraven, je prav prijazno za kakšnega začetnika ali tudi nezačetnika! Kako se spomnim, kako je enkrat, ko sem jaz tako kuhala, neke nedelje sama doma, pa sta prišli na obisk moji teti nuni. Ena od njiju je v samostanu kuhala. Jaz sem ravno mešala testo za vlite rezance. Teta je pristopila in rekla: Še malo olja dodaj! To je naredila na tako lep način, da se verjetno vedno, ko to delam, spomnim na teto in na tisto moje kuhanje! Kako je pomembno, na kakšen način te kdo uči!