Članek
Ribe, raki in mehkužci
Objavljeno Aug 21, 2014

 

RIBE

 

Ribe so vretenčarji z nestalno telesno temperaturo, ki živijo v vodi, dihajo s škrgami in se premikajo v glavnem s plavutmi. Telesno temperaturo spreminjajo glede na temperaturo vode. Ribje meso je, z redkimi izjemami, skoraj belo, ker vsebuje malo mišičnega barvila (mioglobin). Ker ribi pri gibanju pomaga voda, vsebuje malo veznega tkiva in ima zelo rahlo celično strukturo.

 

Razdelitev

Veliko skupino rib lahko razdelimo z različnih vidikov:

Po izvoru

- sladkovodne ribe v celinskih vodah, npr. postrv, krap, linj, ščuka

- morske ribe, npr. polenovka, rdeči okun, navadna plošča, morski list.

Jegulja in losos živita v sladki in slani vodi, sta ribi selivki. Trgovina ju prišteva k sladkovodnim ribam.

Po obliki telesa

- okrogle ribe, npr. postrv, polenovka. Telo je v prerezu okroglo in klinasto.

- ploščate ribe, npr. navadna plošča, morski list.

Po vsebnosti maščobe

Vsebnost maščobe v različnih vrstah rib je pomembna pri načrtovanju dietne prehrane.

- mastne ribe: Maščobne zaloge so naložene v mesu, npr. jegulja, losos.

- puste ribe: Maščobna zaloga se nahaja v trebušni votlini in jo pri pripravi odstranimo, npr. polenovka.

Ponudba na trgu

Cele ribe

File

Zrezek

TAKO PREPOZNAMO SVEŽO RIBO:

- oči izbočene, konveksne, čiste in lesketajoče

- škrge svetlordeče, se tesno prilegajo

- sluznica ne sme biti spolzka

- meso je čvsto in elastično, na pritisk se vsa in vrne v prvotno obliko

- svež vonj

 

RAKI IN MEHKUŽCI

 

Raki

Raki so členonožci, ki imajo meso v trdnem oklepu. Predstavniki morskih rakov so jastog, rarog, kozice in škampi. Sladkovodni je potočni rak.

Odtajani zamrznjeni raki morajo imeti barvo in vonj svežega raka.

Kaj je na zgornji sliki škamp ali kozica?

Za ralikovanje:

- Škampi imajo okrogle sploščene oklepne člene.

- Kozice imajo visoko ovalen rep z veliko oklepnih členov.

 

Mehkužci

Mehkužci so užitne školjke, polži in sipe.

 

Školjke

Školjke so mehkužci, ki imajo meso skrito med dvema trdnima lupinama. To so klapavice, ostrige pokrovače in druge.

Školjke morajo biti iz čiste vode, sicer so lahko vir zastrupitev.

Sveže školjke so zaprte. Če se živali z odprtimi lupinami na dotik zaprejo, so še zdrave. Živali, keterih lupine ostanejo odprte, so mrtve in niso primerne za uživanje.

Glavonožci

- sipe

- lignji

- hobotnice

Andrej, nisem vedela, hvala.

AT

Gdč. Hitijeva Klavdija, a ti veš, da je "trilja," po mnenju mnogih ribičev po svetu, najboljša, najokusnejša morska riba? ;) http://shrani.najdi.si/?3k/Bm/2PoLB1x/trilja-od-kamena.jpg