Članek
Čemaž
Objavljeno Aug 12, 2014

Kaj je čemaž?

Čemaž skupaj s porom, česnom, čebulo in drobnjakom sodi med lukovke.

Morda je česen res doma na Kitajskem, čemaž pa je neizpodbitno naš. Je tipična rastlina evropskih listnatih gozdov in vlažnih rastišč. Zato je tudi etrsko usklajena z našimi potrebami in kot taka zelo primerna za čim bolj pogosto uporabo.

Kljub temu so ga še pred nekaj leti poznali predvsem zeliščarji, danes pa iz njega veliko ljudi pripravlja pesto, juhe, namaze in podobno. Njegova aroma je nekje med česnom in drobnjakom. Prvotno izvira iz Zahodne in Srednje Evrope, kjer je še danes večinoma divjerasla rastlina. Popolno rastišče zanj so vlažna tla v bukovih in mešanih gozdovih.

Njegovi listi imajo močan vonj po česnu, zato ga običajno zavonjamo že od daleč.

Kaj je v čemažu?

Kot vse česnovke tudi čemaž vsebuje obilo organskih žveplovih spojin, t.i. aliinov. Ti pripomorejo k nastanku esencialnih eteričnih olj z močnim vonjem in zdravilnim učinkovanjem. Čemaž vsebuje kalij, mangan, cink ter vitamina C in B6. Kakovost, moč in sestava teh sekundarnih rastlinskih snovi se spreminja v času zorenja rastline. Pred cvetenjem (ki je v toplejših krajih od približno sredine februarja do aprila, v Sloveniji pa od konca marca do konca maja), listi čemaža vsebujejo te snovi v veliki koncentraciji. Nato se njihova sestava spremeni, listi obledijo, rastlina pa svoje učinkovine v večji meri uporabi za tvorjenje cvetov. Zato je čemaževe liste najbolje nabirati pred cvetenjem. Nato so na vrsti popki in cvetovi, ki so prav tako užitni in zdravi. Ko rastlina oveni, se z zdravilnimi močmi začne polnit čebulček. Njega lahko izkopljemo v času mirovanja rastline, najbolje od jeseni do zime.

Kako čemaž deluje?

- za prebavo

- za kri in ožilje

Morebitne nevarnosti pri uporabi

Težave, ki bi jih povzročalo uživanje čemaža, niso poznane. Čemaž dobro prenašajo tudi osebe, ki težko prebavljajo čebulo ali česen.

Največja nevarnost je, da ste nepazljivi pri nabiranju in namesto čemaža naberete kakšno drugo rastlino, ki utegne biti strupena (npr. šmarnica ali podlesek).

Uporaba v kulinariki

- porabiti ga je potrebno čim prej, ko se ga nabere, saj eterično olje izhlapi hitro

- uporabimo na solati

- aromatiziramo z njim skuto ali tofu

- dodamo v paštete, jogurt ali smetano (ne sme stati, ker postane pekoč)

- prepražen na olju postane sladek

- osnova za omake

- kamor bi dodali česen lahko dodamo čemaž

- izdelamo pesto, zeliščno maslo

- ga ne sušimo in ne zamrzujemo, raje ga shranimo v olju

Gojenje

Čemaž je dokaj zahteven glede tal, zato se je bolj pametno odpraviti k njemu, kot ga siliti, naj raste na našem vrtu. Ker ga imamo v Sloveniji obilo, je krasno združiti spomladanske sprehode in nabiranje brezplačnega ter zelo zdravega čemaža. Seveda vse pod pogojem, da točno vemo, kaj je čemaž.

Dobro se ujame s/z...

... čebulo, baziliko, drobnjakom, peteršiljem, vsemi provansalskimi zelišči in origanom.

 

Povzeto po knjigi Ščepec rešitve.


							Tisto zeleno tam gor je vse čemaž.