Članek
Ko ni pečice
Objavljeno Jul 27, 2014

Na začetku tedna sem od kolegice, dobila zanimiv izziv. Doma nima pečice, rada pa bi spekla biskvit za svoje otroke. Zadala sem si nalogo, da bom ji poiskala recept, ter ga objavila tukaj. Iskala sem po spletu, vendar v slovenščini nisem našla nobenega zapisa, torej sem se mogla potruditi in iskati v angleščini, kar ni bil mačji kašel, saj je težko najti prave iskalne izraze, da te pripeljejo do pravih rezultatov, vendar mi je uspelo. Našla sem te strani:

http://cooks.ndtv.com/recipe/show/chocolate-cake-in-a-pressure-cooker-100447

http://www.cooks.com/recipe/2390m4n4/top-stove-coffee-cake.html

http://wowyummy.com/ovenless-cake-stove-top-baking/

No, tega na zadnji povezavi sem spekla tudi sama in tukaj so moji rezultati in ugotovitve, pa tudi recept.

 

Pecivo pečeno v loncu na štedilniku:

SESTAVINE:

1cup moka

1/2cup sladkor

1/2cup olje

1/4cup mleko

1tsp vanilijev ekstrakt

1 jajce

1/2 tsp pecilni prašek

Ker pa nimate vsi posodic za merjenje še pretvorba. 1cup= 250mL, 1/2cup= 125mL, 1/4cup= 60ml, 1tsp= 5mL.

Mogoče vidite, da sem dala manj sladkorja, kot je v original receptu, to pa zato, ker se mi je zdelo, da bo prišlo zelo sladko, pri čemer se nisem zmotila.

POTEK DELA:

Suhe sestavine, to so moka, sladkor in pecilni prašek sem zmešala v suhi posodi. V drugi posodi sem stepla jajc, dodala olje, vanilijin ekstrakt in mleko, zmešala, ter počasi dodajala suhe sestavine, ter mešala. Dala sem v posodo s keramično prevleko, prižgala plin, pokrila s stekleno pokrovko in pekla 25min. Bilo je pečeno, vendar spodaj je bilo zažgano.

Nekaj mojih ugotovitev:

- masa je bila pregosta

- predolgo sem pekla

- na sredini peke bi bilo dobro obrnit

Fotografije:

 

No, ker mi ni uspel prvi poizkus sem še iskala recepte med ljudmi, s katerimi sem pogosto v stiku na FB, imela sem srečo in dobila en recept.

 

Pecivo pečeno v loncu na štedilniku 2:

-> Sladkor in rumenjake stepemo, da 3x naraste, dodamo moko. Iz beljakov naredimo sneg in vmešamo v maso iz rumenjakov. Maso naredimo tako, da damo toliko kolikor je jajc žlic moke in sladkorja (najbolje nekje med 2 in 4 odvisno od velikosti posode).

-> Sama delam rolado na podoben način, le da stepem cela jajca in sladkor v penasto zmes in potem počasi dodajam moko, ter mešam. V poizkusu sem uporabila 2 jajca.

Delala sem po svojem receptu, vi lahko naredite po katerem želite. 

Posodo sem dala na plin in ga pižgala, ter dodala maščobo, katera naj pokrije dno (sama sem jo dala malo preveč). V segreto posodo sem vlila maso in pokrila. Ker sem vmes odkrila, je masa upadla, vendar ko sem nazaj pokrila, se je ponovno dvignila, torej, ne odkrivajte posode, če ni treba. Sama sem pekla 20min in je bilo pečeno skozi, vendar je bilo spodaj temnejše. Bolje je nekje na sredini obrnit, sploh če pečete biskvit iz več jajc.

Nekaj mojih ugotovitev:

- posode med peko če ni nujno ne odkrivaj

- pokrovka naj ima ventil za odvajanje pare, ker drugače kondenzira in kaplje nazaj na biskvit

- v posodo daj maščobo, vendar ne pretiravaj z njo

- če nimaš posode s premazom proti prijemanju, daj na dno peki papir (sama nisem delala z njim, žal)

Fotografije:

Klavdija Hiti