Članek
Kemoterapija št. 6
Objavljeno Jan 01, 2014

Še 2 kemoterapiji in trije stranski učinki, pa bom končala. Po eni strani komaj čakam, po drugi, pa mi gredo po glavi različne misli... Trojno negativen rak. Nobena druga možnost zdravljenja več ne pride v upoštev. Ne bom imela 5-letne hormonske terapije ali 10-letne biološke, saj nimam pozitivnih receptorjev. Odločim se lahko le za mastektomijo, da preprečim novega raka in držim pesti, da se ne pojavijo metastaze drugod po telesu. Kemoterapija je nekako vsaj začasno zdravilo, da se rak ne razraste. Ampak vseeno gledam pozitivno naprej... Uporabila bom vse orožje, ki ga imam in poznam in tako bom lahko rekla, da sem naredila vse v smeri ozdravitve. 


Dan pred silvestrskim večerom je bila na vrsti 6. kemoterapija. Celo noč nisem spala. Opažam, da sem izklopila toliko čustev. Redkokaj glede mojega zdravljenja mi pride do živega, če sploh kaj. Očitno pa je podzavest drugega mnenja. Prvič sem se zbudila ob pol enih, potem ob dveh, pri tretji budnici ob štirih zjutraj, pa sem vstala, odšla pod tuš in se veselila ob dejstvu, da je na Fox Life-u Sex and the City.:) Ob 7ih je prišel pome moj fant in odpravila sva se proti Ljubljani. Pred nama je bil zopet dolg dan. 

Čeprav v prazničnem času ni veliko ljudi na Onkološkem inštitutu in se je sprva zazdelo, da ne bo gužve, sva vseeno čakala 20 številk, da sem prišla na vrsto, da oddam kri. Čas do izvida krvi in obiska moje onkologinje je zapolnila dietetičarka, ki sem jo obiskala po dolgem času. Meritve so bile v redu. Po pričakovanjih imam malo manj puste mišične mase in dosti več maščobe. Ja, redim se lepo in danes je tehtnica pokazala enako število kilogramov, kot sem jih imela slab mesec po porodu. Trkam, da sem imela tako srečo in nisem niti enkrat bruhala zaradi kemoterapij. Vsaj zaradi prvih štirih ne. Zadnje 4 pa tako ali tako menda ne povzročajo slabosti in jih tudi niso do sedaj. Moj (prevelik) trebuh pa opravičujem z dejstvom, da bi rada čimveč pridobila, da se izognem umetnim materialom in bi mi rekonstrukcijo dojk naredili z liposukcijo. Ampak več o tem, kako sploh postopek poteka, bom izvedela naslednji teden, ko imam posvet na genetski ambulanti onkološkega inštituta.

Po obisku in klepetu z dietetičarko, sva se odpravila k moji onkologinji. Kri je bila v redu, zato sem dobila zeleno luč za novo kemoterapijo. Vprašala sem jo glede svojega spomina, ki je tako zelo slab zadnje čase, pa mi je povedala, da je to tudi stranski učinek. Slabši kratkoročni spomin. Vprašala me je tudi, če imam kakšne probleme s koncentracijo, ampak teh ni. Dobila sem navodila, da po kemoterapiji začnem reševati sudoku in križanke ter da si začnem stvari zapisovati. Prosila sem jo, če bi lahko kemoterapijo prejela na oddelku v glavni stavbi, saj se tako lahko lepo stisnem k dragem na posteljo in oddremam tiste dolge 4 ure, ki bi na tistem ozkem ležišču v sosednji stavbi trajale veliko dlje. Moja onkologinja mi je šla na roko in mi tako polepšala dan. Celo celo sobo sva dobila zase. In to izgleda tako... 



Enkrat mi je ena od mojih sotrpink povedala o neki mamici, ki je po kemoterapiji odšla v šoping. To se mi je zdelo tako zelo neizvedljivo, zdaj pa sem naredila isto. Po 6. kemoterapiji sva odšla v Supernovo in se najedla mehiške hrane, potem pa še odšla v šoping kupiti nekaj malih darilc za najini princeski in se odpeljala proti domu. 

Par dni pred 6. kemoterapijo sva odšla do dobre prijateljice, fotografinje, saj sem želela dokumentirati svoj čas zdravljenja. In nastala je ta fotografija, ki me bo na najlepši možen način spominjala na grenke trenutke. Predvsem pa me bo spomnila, da zmorem vse. :) Zaenkrat samo ta..ko dobim še ostale, pa bom verjetno pokazala tudi tiste. :) Hvala Martini Zaletel in njenim Utrinkom časa.  <3

Počutje po 6. kemoterapiji je bilo do danes ok. Celo silvestrsko večerjo sem naredila za nas 4 oz. 6, potem pa sva odšla silvestrovati v Brežice. Vmes me je prešinilo - koliko takših trenutkov me še čaka? Hvaležna sem in bom za vsakega. Tako zelo vesela sem bila zunaj... Kot majhen otrok. Lepo je bilo srečati znance in stare prijatelje ter poklepetati z njimi. Dragi me je celo zavrtel na rock glasbo. :) Kako čudovit večer je bil.
Na koncu bi se rada zahvalila družini, prijateljem, znancem in vsem bralcem za podporo in čudovite želje. Vsem skupaj vam želim mnogo dobrega v novem letu. Naj bo zdravo in ljubezni polno. Uživajte v lepih trenutkih.