Ponovno srečanje z rakom (rak na jajčniku)

OddajDarja Molan, dne 2015-01-05 ob 16:24:01

Leto 2015 bo v naši družini na žalost zopet v znamenju raka. Sem že govorila o BRCA, a ne? Okvarjenem genu, ki ni zmožen tkivo dojk in jajčnikov obraniti pred rakavimi celicami. Statistika kaže, da bo ženska z BRCA 1 v 86% zbolela za rakom na dojkah in 25%, da bo zbolela za rakom na jajčnikih. In ker sem bila na ta gen pozitivna, je bila velika verjetnost, da ga ima tudi mami. Test je to samo potrdil. Ker je stara že čez 50 let, so ji svetovali preventivno odstranitev jajčnikov. Par mesecev je kolebala, konec leta se je pa le odločila, da gre na preventivno odstranitev. Malo pred Božičem sem jo odpeljala na OI, dan kasneje je bila operirana in že isti dan mi je po telefonu povedala, da nekaj ni v redu. Ni nam bilo jasno, kaj se dogaja, saj je ultrazvok še tri dni pred operacijo pokazal, da je vse v redu. Pa ni bilo. Eden od jajčnikov, oz. jajcevodov je bil že rakav in tako bo mami jutri prestala ponovno operacijo, potem pa jo čaka podobna pot kot mene lani. Dala mi je zeleno luč, da to napišem na blogu: »Kar ozavesti in povej, da se lahko človek počuti odlično, ne kaže nobenega znaka, pa vseeno v njemu raste rakavo tkivo«. Po besedah njenega kirurga je bila že 6., ki je prišla na preventivno odstranitev jajčnikov in se je izkazalo, da je bolnica že zbolela za rakom. Danes ji je pa ta isti zdravnik povedal, da so imeli tudi že primer, kjer je najprej zbolela hčerka, potem pa še mama. »Vidiš«, sem rekla mami, »sploh nismo nič posebnega«. J Tako da moja mami pravi: »mame z BRCA, ne oklevat, kar hitro na preventivno operacijo«.

Pogumno, namreč vsak dan šteje.

Rak jajčnikov je zelo zahrbtna oblika raka. Ko ga ugotovijo, to je, da ženska že kaže znake, je po navadi že prepozno. Mami je v tem primeru imela recimo da srečo, da so ga zaradi BRCA odkrili pravočasno.

Danes sem odšla torej že tretjič v zadnjih dveh tednih na OI. Z enim razlogom, da sem odpeljala mami in z drugim, da vidimo, kaj se dogaja z mojima cistama/bulama na jajčniku, ki smo jih odkrili 3 mesece nazaj. Ginekologinja me je tokrat, tudi zaradi mami, vzela veliko bolj resno kot prejšnjič. Najprej mi je naredila UZ in že kot prvič je sledila tišina… Držala sem in držala besede, potem pa je izbruhnilo…«Kaj je spet narobe«? Nasmejala se je in v trenutku odgovorila, da popolnoma nič. Da je vse OK. Tistih dveh velikih cist ni več. Je ena majhna, velika približno 1 cm, ampak to je menda normalno za ta čas ciklusa.

Potem sem ji rekla, da glede na to, da je stara mama imela raka na jajčnikih pri 78ih in mami pri 57ih, bi rada odstranila jajčnike tudi sama. Čim prej. Nočem se več hecati z ultrazvoki, saj je očitno, da niso zanesljivi. Povedala mi je, da bi bilo bolje, če bi napravila »neko strokovno besedo«, ki pomeni odstranitev jajcevodov. Rak na jajčniku je menda v večini primerov najprej rak na jajcevodu in potem »strelja« rakave celice ali v jajčnike ali v maternico (nekako tako mi je razložila). Nove smernice nakazujejo, da je bolje, da se mladim bolnicam odstrani jajcevode, kasneje, okoli štiridesetega leta pa še jajčnike.

Vseeno, jaz še vedno ne morem iz svoje kože, zato me je zanimala statistika, ki pa je ginekologinja ni vedela. Rekla mi je, da mi lahko seveda odstrani tudi jajčnike, če bom tako želela, ampak da naj v tem primeru premislim še o shranitvi jajčnih celic, da bi lahko še kdaj imela otroke. Sem ji sicer povedala, da je v redu tako kot je in da otrok ne bi imela več. Pa je vztrajala, da nikoli ne veš in da se ženska lahko še vedno premisli. Odstranitev jajčnikov bi tako ustavila delovanje hormonov, kar bi po njenih besedah bistveno povečalo možnost kardiovaskularnih bolezni (demenca, srčni infarkt, …), menda bi imela potem enako možnost kot moški, saj oni v tej veji bolj ogroženi. Menda estrogen preprečuje KV bolezni. Odstranitev jajčnikov poveča tudi tveganje za osteoporozo in ženska preide v meno. Ginekologinja mi je naročila, da naj si vzamem 2 tedna in potem povem, kako sem se odločila. Poudarila je tudi, da napredek v zdravljenju raka na jajčnikih napreduje s svetlobno hitrostjo in da mi mogoče pri 40ih ne bo niti treba odstraniti le-teh, ampak se bo bolezen dalo pozdraviti tudi kako drugače.

Tako, zdaj imam čas za premislek. V vsakem primeru me čaka v kratkem še ena operacija. Četrta v slabem letu in pol. Sem vprašala, če bo moje telo preneslo ponovno anastezijo in je rekla, da brez problema.

Danes sva se na onko dobili s sotrpinko, ki je zbolela ravno eno leto za mano. Rada bi povedala vsem tistim, ki ne verjamejo v kemoterapijo, kako dobro se je izkazala pri njej. Imela je namreč enako vrsto raka kot sem jo imela jaz. Trojno negativnega. 3 cm v dojki im 5 cm veliko rakavo tvorbo v bezgavki. Pri njej so začeli s kemoterapijo. Po 6ih kemoterapijah pa je odšla na operacijo. Odstranili so ji 5 bezgavk in okoli 3 cm tkiva v dojki. In danes mi je presrečna poročala, da histološki izvid ni pokazal niti ene rakave celice več. Kemoterapija je ubila vse.  Želim ji vso srečo in ogromno zdravja še naprej. <3

Ogromno sreče, zdravja in volje pa želim tudi moji mami. Tudi ona je tako močna kot jaz…no, to imam po njej.
J Je rekla: »kaj čmo. Križ bomo nadeli na ramo in ga nesli«. 

Imejte se radi, v Novem letu 2015 pa vam želim en kup zdravja, prečudovitih trenutkov, ljubezni in uspehov.  

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
11
Alexio Dickson
0
Mar 14, 2015
Sem prebral nekaj tvojih blogov Pogumna Darja in moram povedat, da občudujem tvojo voljo do življenja! Res si moćna ženska! Le tako naprej.
#11
Anka Klemenčič
0
Jan 09, 2015
O Darja, hvala za trud! Vse dobro vam želim tudi jaz :)
#10
Darja Molan
0
Jan 09, 2015
Pozdravljena, Anka. Ravno danes sem bila na vezi z zdravnico iz genetske ambulante. In mi je potrdila, da se je na žalost čakalna doba res povečala že na več kot eno leto. Tisti, ki potrebujejo izvid nujno, so takoj na vrsti, pri ostalih je žal čakalna doba takšna kot je. Vse dobro želim tudi vam. Če čakate že eno leto, potem boste verjetno kmalu na vrsti. Lp, D.
#9
Anka Klemenčič
1
Jan 09, 2015
Da, vso rodovno zgodovino sem morala opisati in potem sem takoj dobila odgovor, da bom čakala najmanj eno leto....morda pa res pokličem. Hvala in vse dobro! BVB
#8
Darja Molan
1
Jan 09, 2015
Hvala vsem <3 Anka, izpolnjena anketa ni dovolj. Očitno se je vloga kje izgubila? Najprej se namreč naredi družinsko drevo (domnevam, da ste s tem mislili anketo?), potem zdravnica izriše drevo, potem se da kri in nato se šele čaka pol leta. Včasih tudi dlje. Pokličite in vprašajte. So zelo prijazni na genetski. Jaz sem bila namreč na testiranje poklicana v roku zelo kratkega časa. Tudi rezultate sem dobila hitro, ampak pri meni so že imeli točno določeno podvrst BRCA1, na katero so me testirali.
#7
Anka Klemenčič
0
Jan 09, 2015
Upam, da bo z vami vse dobro. Moji sorodniki so tudi vsi pomrli za rakom. Zato me je dala ginekologinja na gensko svetovanje. Po izpolnjeni in poslani anketi čakam že eno leto, pa še ni odgovora....
#6
Blanka
0
Jan 06, 2015
Ogromno potrpežljivosti, pozitivnih misli, zdravja in vse dobro vama želim ter držim pesti, da premagata vse te grozne diagnoze.
Srečno!!
#5
Vlatka Kozlovič
0
Jan 06, 2015
Joj, kaj vse prestajaš! Upam, da boš zmogla še naprej borbeno in predvsem zdravo!! Predvsem zdravo. Ti želim.
#4
Ana Kos
0
Jan 05, 2015
Želim vse dobro!
#3
Azra .
0
Jan 05, 2015
Darja, tebi in tvoji mami, želim iz srca, vse najboljše!
#2
Narda
1
Jan 05, 2015
Sem bila že kar nestrpna, ker se nisi tako dolgo oglasila. Draga Darja in mami prepričana sem, da bosta tudi to zmogli. Sreča je na strani pogumnih. Vse, vse dobro v tem letu iz srca vama in vsem vajinim!
#1
Darja Molan
Darja Molan
Objavil/a 2015-01-05 16:24:01 (Jan 05, 2015)
Starejša objava
ZADNJE OBJAVE
Ponovno srečanje z rakom (rak na jajčniku)
Bula na jajčniku
Stanje po operaciji
Menjava ekspandrov s silikonskimi vsadki
Scintigafija skeleta ali scan kosti
Ponovno na onkološkem.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
januar 2022
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj