Članek
Slovenci se v samostojni Sloveniji obnašajo kot žival, ki jo spustijo iz dolgoletnega ujetništva, vendar ne zna več živeti na svobodi
Objavljeno May 03, 2019

Slivnikova knjiga Kučanov klan je ključ za razumevanje današnjega dogajanja v državi. "Utegnilo bi se zgoditi, da bodo morali Slovenci še enkrat bežati iz države, če se bo tranzicija končala s tako enostransko razdelitvijo nacionalnega bogastva, kot je bila začeta pod prevlado nekdanje partijske nomenklature," je v svoji knjigi preroško zapisal Slivnik. V nadaljevanju objavljamo še nekaj odlomkov iz njegove knjižne uspešnice.

Slovenci so se v zadnjih desetletjih po vsem sodeč močno spremenili in izkazalo se je, da jih je stara nomenklatura bolje poznala kot nekdanje opozicijske skupine. V nasprotnem primeru si zanesljivo ne bi upala toliko tvegati in se spustiti v tako široko in grobo nelegalno in pollegalno privatizacijo nekdanje družbene lastnine, pri tem pa še zmeraj računati na njihovo politično in volilno podporo.

Zato lahko rečemo, da je eno največjih razočaranj tranzicije prav slovenska javnost, ki so jo razmere povsem zbegale in ki je dopustila, da so se z njo poigrali tisti, ki so jo obvladovali že prej.

 

 

Realni socializem, ki je bil še za nekaj stopenj hujši od slovenskega samoupravnega, naj bi namreč tako deformiral ljudi, da so se po spremembi sistema znašli čisto na tleh in v enakem položaju kot živali v živalskem vrtu, ki po določenem obdobju življenja v kletkah ne znajo več skrbeti same zase, ko spet pridejo na svobodo. Ali drugače: ljudje, ki so dalj časa vegetirali v nesvobodi, ne vedo več, kaj naj počnejo s svobodo. Prav na to pomanjkljivost so nasledniki starega režima očitno računali tudi pri Slovencih in si brezobzirno vzeli pravico, da še naprej vladajo v njihovem imenu, češ saj mnogi ljudje sploh ne vedo, kaj bi radi.

Arhitekt Edo Ravnikar je zaradi tega v zadnjih letih na Slovence naslovil nekaj zelo pikrih pripomb, saj je prepričan, da so tako zdresirani, da jih po petih letih ne zanima več niti to, kam je izginilo osem milijard dolarjev deviznih rezerv nekdanje Jugoslavije.

Upati je le, da se razmere ne bodo še poslabšale in da se Slovenija ne bo spremenila v čisto zasebno Kučanovo gubernijo, v kateri ne bo mogel nihče več storiti ničesar po lastni volji in bo v vsem odvisen od velikega šefa.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=blog&op=show&blogID=895