Članek
Partizana ubili njegovi soborci komunisti, nato pa na njegov grob napisali, da je bil žrtev NOB
Objavljeno Jan 10, 2019

Neupravičen uboj soborca je bil storjen partizanu Stanku Pavlovčiču leta 1943 v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem. Ob povratku iz bratovega doma so ga prestregli soborci – partizani, ga ujeli in brez razloga ali povoda ustrelili. Dne 4. julija 1982 so v vasi Spodnja Senica pri Medvodah postavili spomenik, na katerem piše: »V spomin žrtvam NOB 1941-1945.« Na spomeniku je vpisano tudi ime: Stanko Pavlovčič 1918 1943. Neverjetno zavajanje javnosti. Stanko namreč ni  bil žrtev okupatorjev, temveč slovenskih soborcev – partizanov.

Komunistična partija Slovenije se je znala znebiti svojih nasprotnikov, ki ji niso bili všeč. Eden od načinov je bil ta, da je te nasprotnike naznanjala okupatorju.

Za komuniste niso veljali ne človeški, ne božji zakoni. To pomeni, da je, po komunističnih načelih, pošten, delaven človek sovražnik nove države. Mnogi Jugoslovani so začeli križev pot pregnancev iz lastne domovine.

 

O slovenskih beguncih je John Corsellis zapisal v pismih svoji materi: »Procent zločinov je zelo nizek in prav redka so nasilja. Druga značilnost je njihova goreča vdanost svoji zemlji. Nihče, kdor dela z njimi, ne more spregledati, kako težko prenašajo tujino in hrepenijo nazaj o k obdelovanju svojih polj in sodelovanju s svojimi prijatelji.«

Vlak je iz Hrušice odpeljal proti Jesenicam. V Hrušici se je na vlak vkrcala mladinska četa I. vojvodjanske brigade, sestavljena iz otrok od 10 do 16 let. Te fantiče so razmestili po vagonih in sem ves čas potovanja slišal streljanje, celo avtomatski ogenj, kakor da se bije bitka. Nato so dospeli do mosta čez Savo in sem jih videl, kako so metali trupla iz premikajočega se vlaka.

Dr. Miha Krek v pismu Siru Richardu Lawu: »Vi veste, Sir, da so bili domobranci v svojih ciljih in namenih patriotični, narodni, prozavezniški in probritanski. Vi veste, koliko od njih so Nemci zaprli in da niso nikdar prenehali s svojim delom proti silam osi. Bili so samo domača policijska sila, ki je ščitila lastnino in življenje slovenskega demokratskega prebivalstva pred poboji in napadi Titovih komunističnih tolp.«

Prvi zunajsodni poboji so bili izvršeni iz maščevanja. Če je kak partizan ali aktivist imel koga na piki, recimo zaradi punce. Potem so bili ljudje, ki so jih izločili na podlagi razredne pripadnosti, zaradi zaplenitve premoženja.

Zdenko Zavadlav, bivši Oznovec: »V mesto hodimo na zabave skoraj vsak večer med koncem dela ter zasliševanji v zaporih. Vedno se precej nažremo ter s posluhom ali brez njega prepevamo, bolje, se deremo partizanske pesmi. Zato je treba od časa do časa koga izmed ljudstva povabiti na stranišče ter ga tam krepko prebutati.«

Ne poznam niti ene družin, kjer sta oče ali mati bila pripadnika KNOJ-a, da je bila ustvarjalna in srečna. Prav vse takšne družine so imele hude težave, ki so se končale tudi s samomori, z osebno zapuščenostjo, pijančevanjem, razuzdanostjo ali celo z nesprejetjem okolja. Nekateri otroci teh družin so moralno in duhovno propadli, se utapljali v alkoholu, kriminalu in podobno.

Spomnim se likvidatorja Ivana. Bil je že hudo bolan in je želel komu povedati svoja težka dejanja. Oče ga je na silo odvračal od teh premišljevanj. Zaradi takšnega očetovega odnosa se je zatekel k meni. Ivan je kot sedemnajstletni fant leta 1943 odšel k partizanom. Bil je močno kratkoviden in je nosil dokaj nerodna očala. Tudi majhne postave je bil in fizično šibak. Posamezni partizani so spoznali njegov občutek manjvrednosti in željo po uveljavitvi v družbi. Zato so ga izkoristili za opravljanje likvidacij. Podrobno mi je pripovedoval, kako je ubil prvega nedolžnega in prestrašenega človeka. Ubil ga je tako, da so mu partizani uprizorili prihod sovražnika, pred katerim se je moral braniti. Ko je prišel moški izza hriba, ga je ustrelil, za njim pa so se krohotali do tedaj skriti partizani, ki so žrtev prisilili, da je šla navkreber.

Tekst predstavlja odlomke iz knjige Dediščina Molka, avtorica Milanka Dragar.

Vir: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=blog&op=show&blogID=1036