Članek
Odlomki iz knjige Zdravi brez mleka in sira, 4. del
Objavljeno Jul 05, 2018

Mastna živila kot je sir, upočasnijo našo presnovo

V celicah naših mišic so mikroskopski gorilniki, imenovani mitohondriji, ki napajajo naše celice.  Ko jemo mastna živila, se nekaj maščobe iz njih prikrade v naše mišične celice. Ko se tam nakopiči, ovira zmožnost naših celic, da proizvajajo mitohondrije, zato se število mitohondrijev v celicah postopoma zmanjšuje. Na ta način lahko mastna živila upočasnijo našo presnovo.

Pazite na svoj krvni tlak: siru je več soli kot v čipsu

Je v siru res veliko soli? Pa si poglejmo. Za primerjavo, približno 57 gramov krompirjevega čipsa vsebuje približno 330 miligramov natrija. Enaka porcija čedarja ali munstra vsebuje več kot 350 mg, edamca več kot 500 mg, Velveete pa – pazite na svoj krvni tlak – več kot 800 miligramov natrija. Ljudje, ki želijo omejiti svoj vnos soli, morda ne razmišljajo o siru kot o živilu z veliko natrija, vendar je prav pri vrhu seznama. Ko se znebite sira in drugih slanih živil, vodna teža hitro izgine in tudi na tehtnici lahko opazite razliko.  

Sir nima vlaknin, ki nam dajejo občutek polnosti

Vlaknine so rastlinske balastne snovi. Veliko jih najdemo v stročnicah, zelenjavi, sadju in polnovrednih žitih. Nekaj posebnega so zato, ker so nasitne, a pravzaprav ne vsebujejo kalorij. Vlaknine nam dajo občutek polnosti, zato vstanemo od mize in se počutimo zadovoljne, ne da bi pojedli preveč. Sir ni rastlina, zato nima vlaknin. Ko ugriznete v rezino sira, ni ničesar med vami in prav vsako kalorijo v njem. To pomeni, da lahko zaužijete veliko kalorij, preden se počutite vsaj približno polne. 

Raven hude debelosti rasla skoraj popolnoma vzporedno s povečanjem porabe sira.

Sporočilo je jasno. Sladkor ni ravno zdravo živilo, vendar ni glavni vzrok težav s težo. Če spregledamo prispevek drugih živil – posebno sira – se obsojamo na neuspeh.

Hvala za to informacijo o siru. Čeravno tisto o sitosti ne drži. Sir zelo nasiti. Sploh, če ne uživaš mesa in mleka.

EMENTALEC Povprečna hranilna vrednost na 100 g izdelka Energijska vrednost 1630 kJ/393 kcal Maščobe 30 g Od tega nasičene maščobe 20 g Ogljikovi hidrati 1 g Od tega sladkorji 1 g Beljakovine 29 g Sol 0,16 g --------------------------------------- Čedar, Munster, Velveete so siri poznani le nekaterim sladokuscem, ki so po tvojem mnenju ogroženi. Podatki o sirih, ki so množično zastopani in prodajani pri nas bi bili bolj zaželeni.