Včeraj 23. 8. je v Ljubljani potekala dobro obiskana okrogla miza na temo begunske in migrantske politike. Na okrogli mizi, ki so jo soorganizirali Slovensko panevropsko gibanje, IGLU in Viteški red sv. Jurija, so govorci predstavili svoje poglede na aktualne izzive Evrope.

Zgolj nekaj izjav iz okrogle mize, ki jo je moderiral Laris Gaiser:

Norbert Hofer, kandidat za predsednika Avstrije. "Potrebno je zaustaviti migrantski val. Migrantom je potrebno zmanjšati finančna stedstva ob prihodu v državo, v Avstriji dobijo 800 evrov. Ne želimo si ograj znotraj EU." Dogodek je izkoristil za promocijo ideje o skupnem soočanju z izzivi časa na srednjeevropski ravni, oblika srednjeevropskega Beneluxa kot protiutež velikim državam v EU".

V zvezi z zadnjo izjavo, ga je predsednik Sveta IGLU dr. Damir Črnčec izzval, ali predlaga nastanek nove Avsto-Ogrske. Prav tako je Črnčec dejal, da Turčija ne sodi v EU ter, da ne obstaja politični islam, temveč samo islam.

Prokurator viteškega reda sv. Jurija Norbert van Halden je pojasnil, zakaj je Merklovi postavil 10 tez in vprašanje: Zakaj uničuje Evropo?

V prihodnje bo predstavljen celoten videoposnetek iz okrogle mize.