Članek
PANCHAKARMA
Objavljeno Feb 05, 2023
PANCHAKARMA – petdelno čiščenje telesa leta 2010 in 2023
Panchakarma je postopek čiščenj telesa toksinov in odvečnih doš iz telesa. Poteka na povsem individualen način v treh delih. Telo se najprej z oljenjem in spodbujanjem znojenja pripravi na notranje čiščenje prebavnega trakta in nosne votline ali celo čiščenja krvi. Glede na stanje posameznika se izberejo dolžina in postopki. Zaključi se uživanjem rasayana zelišč, ki delujejo pomlajevalno in obnovitveno. Zanimivo je, da so jogijski postopki čiščenja telesa in uma, imenovani shat kriye, zelo podobni po učinkih delovanja na črevesje in um ajurvedkski panchakarmi. Jogijske tehnike so bolj intenzivne ter se izvajajo brez predpriprave telesa. Cilj obojih je izločiti odvečne doše iz telesa, saj le tako dokončno odpravimo vzrok bolezni in pozdravimo telo in um.
Jogijskih tehnik čiščenja telesa sem se posluževala še v prejšnjem stoletju, na panchakarmi pa sem prvič bila leta 2010. postopek sem opravila v centru, kjer sem tudi takrat študirala, v Dharamsali, v severni Indiji.
Posebnost tistega centra je bila, da so vključevali v postopke tudi marma terapijo. Intenzivnost akopresure energetskih točk po telesu je pripeljala do popolnega čiščenja tako energetskih kot tudi mentalnih blokad. Dostikrat se bolečine in zgoščenih ter temnih predelov telesa niti ne zavedamo, niti niso posledica tega ali preteklega življenja. Včasih so v našo pranamaya kosho (energetsko telo) vtkejo celo v času nosečnosti ali poroda in prinašajo v naš ustroj tudi vsa doživetja, travme naše mame ter izkušnjo rojstva. Spominjam se popolnega odprtja kanala chakshu jnan indriye, torej vizualnega kanala ali vida za energije narave, dreves, rastlinja, živali. Izkušnja je seveda neopisljiva, saj tovrstnih izkušenj ne doživljamo v vsakdanjem življenju, nakazujejo pa na notranji potencial vsakega človeka, če le imamo prave pogoje. Počutje po severno indijskem stilu panchakarme je bilo seveda izvrstno na vseh nivojih.
Letos sem izkusila panchakarmo kerala stila, ki se malenkost razlikuje od severno indijskega. Velik poudarek je na oljenju (spet seveda odvisno od neravnovesja, ki ga je potrebno uravnavati). Najbolj se mi vtisnila izkušnja polivanja toplega olja po telesu. Najprej dve terapevtki naoljita telo s toplim zeliščnim oljem ter nato sinhrono masirata sprednjo in hrbtno stran telesa. Torej štiri roke hkrati pregnetejo in poživijo vse dele od stopal, preko nog, trebuha, prsi, rok, dlani in prstov. Temu nato sledi polivanje toplega olja z enakomernim curkom, spet od hrbtne strani stopal navzgor do ramen in navzdol do dlani in prstov. Tako se po telesu zlije 2 litra olja, nakar sledi isti postopek še po sprednji strani telesa ter v sedečem položaju. Odvečno olje po zaključku terapevtki postrgata s telesa s kokosovimi lističi.
Dotik curka toplega olja ter obilna količina na koži dobesedno topi vse notranje napetosti, ki se sproščajo v globinah mišičnega tkiva in trebušnih organov. Tako kot jogi, tudi s temi postopki odpravljamo vse energetske blokade nakopičene v tkivo in s tudi mentalne vzorce in preteklo karmo. Niti ni nujno vse ozavestiti in racionalno razumeti, kateri dogodki, travme in vzorci so se vtkali v fizično in energetsko strukturo, važno je, da se je tam naredil prostor za pretok energije in zavedanje miru. Tako tudi spreminjamo naše vsakdanje mišljenje, saj z opuščanjem gostih, nedosegljivih in temnih področij v telesu postajamo zmožni oddaljenega pogleda nase. To nam omogoča uporabiti buddhi, razumsko komponento notranjega instrumenta mentala sattvične narave, torej tiste ki ni egoistična, ampak je ljubeča, jasna, pravična, usmerjena v dobrobit vseh. Stanje doživljanja in zavedanja notranjega miru bi morali vsakodnevno prakticirati in hraniti. Metode joge in ajurvede so nam dane na voljo.
V ajurvedi poznamo vsakodneve postopke s katerimi nežno uravnavamo vse tri doše in zmanjšujemo toksine. V Ajurjoga centru nudimo ajurvedka svetovanja (ponovno, ko se vrnem iz Indije), masaže, joga tečaje.
https://www.facebook.com/kaja.kastner