Članek
ZELIŠČA, KI UMIRIJO SRCE
Objavljeno Dec 04, 2022
Baldrijan, meta, melisa, majaron, šentjanževka, kamilica, zeleni čaj, sivka, hmelj, rožmarin, plahtica, materina dušica...Zelišča za pomiritev živčne napetosti
Baldrijanova korenina pomirja vse oblike živčne razdraženosti, blaži krče, uravnava motnje krvnega obtoka in delovanje srčne mišice, odpravlja nespečnost.
Hmelj vsebuje snovi, podobne estrogenu. Pomirja nekoliko manj od baldrijana, vendar posebno dobro uspava in blago stimulira želodec.
Melisa odganja tesnobo, krepi spomin, odganja črne misli, stiske kot tudi fiksne ideje.
Sivkini cvetovi pomirjajo nemirno razbijanje srca, blažijo migrene in glavobole, pospešujejo prebavo.
Poprova meta pomirja živce in jih krepi, pomaga sproščati črevesne pline, hkrati tudi pomirja.
Materina dušica izboljšuje koncentracijo, blaži glavobole.
Plahtica pomirja in pripomore k zdravemu in trdnemu spancu.
Rožmarin krepi živce, pomirja, pospešuje prekrvavitev.
Šentjanževka blaži strah in nemir. Učinkovita je pri lažjih oblikah depresije. Učinek proti potrtosti in za vedrejše razpoloženje se pokaže šele čez nekaj mesecev. Kamilice vsebujejo snovi, ki se v možganih povežejo z istimi receptorji kot zdravila, ki pomirjajo. V študiji medicinske fakultete univerze v Pensilvaniji so imeli bolniki z anksioznimi motnjami, ki so kamilice uživali osem tednov, v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo, manj simptomov anksioznosti.
Zeleni čaj nas zbudi, hkrati pa nas ohranja sproščene. Razlog naj bi bila aminokislina, ki jo vsebuje. Raziskave so pokazale, da lahko zmanjša razbijanje srca in previsok krvni tlak, hkrati pa zmanjša anksioznost.