Tako. Danes popoldne nekaj minut čez pol peto prebijem barikado v avli zdravstvenega doma Šiška, kjer so me hoteli prepričati, da bi si nataknila masko. Ni govora, sem rekla, imam potrjeno zdravstveno izkaznico in grem k zdravnici, mask pa ne nosim. Pohitim po stopnicah, varnostnik pa za mano. V prvem nadstropju zavijem na levo do hodnika z ambulantami in - ne morem verjeti. Pričaka me teman hodnik, za mano pa že začne svojo mantro o maski varnostnik. Prižgem luči na hodniku in preverim, če morda ambulanta dela. Nič.
Malce sem v šoku, ker to je pa skrajno nenavadno, da v enem največjih slovenskih zdravstvenih domov sredi popoldneva ambulante ne delajo. Medtem varnostnik goni svoje o neodgovornosti .... opozorim ga, naj mi ne hodi bliže in naj me neha nadlegovati ... kar začuda deluje, možak se obrne in gre.
Bilo pa bi zanimivo slišati razlago direktorja ZD Šiška, kaj za vraga se grejo? Kako, da ambulante popoldne ne delajo. A dva varnostnika pa lahko imajo, da gnjavita obiskovalce.
Ali nas lahko prihodnost javnega zdravstva v Sloveniji navdaja z radostnim optimizmom, saj je v njegovih temeljih vgrajena solidarnost - ali pač z zaskrbljenostjo, ko se udejanjajo besede Billa Gatesa, da bi lahko denar za revne in bolne drugače porabili.
Ali kot bi rekel Broj 1: Bolje je biti bogat in zdrav, kot reven in bolan!
(D.Lovšin)
May be an image of indoor