Članek
Odvajalni džem: odlična naravna pomoč pri zaprtju
Objavljeno Nov 23, 2022

Zaprtje velja za eno od najpogostejših prebavnih težav. S tovrstnimi težavami se občasno spopada večina odrasle populacije. Na srečo gre v večini primerov za prehodne težave z zaprtjem, ki niso posebej nevarne. Toda ker je lahko zaprtje zelo neprijetno, je dobro, da imate na zalogi nekaj naravnih »trikov«, s katerimi lahko spravite svojo prebavo v pogon. Odlična rešitev pri blažjih težavah z zaprtjem je poseben »odvajalni džem«, izdelan iz suhih sliv in datljev. Za spodbujanje prebave so še posebej koristne suhe slive, saj vsebujejo zelo veliko vlaknin, za lažje premagovanje zaprtja pa je koristen tudi sorbitol v suhih slivah.

Sestavine in postopek priprave

Za izdelavo »odvajalnega džema« potrebujete:

  • 1 skodelico izkoščičenih suhih sliv,
  • 1 skodelico izkoščičenih datljev in
  • 5 skodelic vode.

Datlje in suhe slive nasekljajte na zelo drobne koščke, ki jih nato stresite v lonec z vrelo vodo. Ponovno zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo in kuhajte tako dolgo, da se datlji in slive povsem zmehčajo. Ko dobite gosto, džemu podobno zmes, lonec odstavite s štedilnika in počakajte, da se mešanica ohladi. Z »odvajalnim džemom« nato napolnite temeljito očiščen steklen kozarec, ki ga na koncu zaprite s čistim pokrovčkom. Odvajalni džem lahko uživate po žličkah. Uporabljate pa ga lahko tudi kot običajen džem, na primer kot namaz ali kot dodatek ovsenim kosmičem, ki lahko prav tako spodbudijo prebavo. Če boste ovsenim kosmičem z odvajalnim džemom iz suhih sliv in datljev dodali še žličko lanenih semen, bo odvajalni učinek še posebej izrazit.

Osnovni ukrepi in pripravki za preprečevanje/odpravo zaprtja

  • Povečajte vnos vlaknin

Vlaknine so izjemno pomembne za redno odvajanje blata. Zaprtje je tako pogosto posledica pomanjkanja vlaknin v prehrani. Če boste povečali vnos vlaknin, bo blato bolj konsistentno, posledično pa se bo lažje in hitreje pomikalo po prebavnem traktu. Še posebej koristne so topne vlaknine, ki jih lahko najdemo v živilih, kot so stročnice, oreščki, semena in ječmen ter v nekaterih vrstah sadja in zelenjave.

  • Izogibajte se mlečnim izdelkom

Težave z zaprtjem so nadpovprečno pogoste pri ljudeh, ki uživajo zelo veliko mlečnih izdelkov. Tveganje za prebavne težave, vključno z zaprtjem, je seveda še posebej visoko pri osebah, ki so preobčutljive na laktozo. Če se pogosto spopadate z zaprtjem, je smiselno izločiti mlečne izdelke, ki jih lahko nadomestite z rastlinskimi alternativami.

  • Poskrbite za dovolj gibanja
-

Gibanje je eden od temeljev dobrega zdravja, kar seveda vključuje tudi zdravo prebavo. Redna telesna aktivnost lahko med drugim stimulira mišice spodnjega dela prebavnega trakta, posledično pa prispeva k rednemu odvajanju blata.

  • Privoščite si skodelico kave

S kavo seveda ni dobro pretiravati, saj je lahko čezmeren vnos kofeina povezan z najrazličnejšimi neprijetnimi simptomi. Toda po drugi strani je lahko zmerna količina kave koristna, še posebej v specifičnih okoliščinah. Med tovrstne okoliščine spadajo tudi težave z zaprtjem. Kava namreč učinkuje kot blago naravno odvajalo. Skodelica kave je lahko zato dobra izbira za spodbuditev prebave.

  • Pomagajte si z indijskim trpotcem

Indijski trpotec je odlična naravna pomoč pri zaprtju. Vsebuje namreč veliko topnih prehranskih vlaknin, in sicer posebno podvrsto, imenovano nefermentabilne topne vlaknine, ki so še posebej koristne za premagovanje zaprtja.

  • Spodbudite prebavo z magnezijem

Zelo pozitiven vpliv na prebavo ima lahko tudi magnezij oz. magnezijev citrat. Pri tem morate paziti, da s količino ne boste pretiravali, saj vas lahko sicer presenetijo drugačne težave. V mislih imamo seveda drisko, ki je pogosta posledica čezmernega vnosa magnezija.

  • Povečajte vnos tekočine

Zaprtje je nemalokrat tesno povezano z dehidracijo. Preprost, toda izjemno pomemben ukrep za hitrejše premagovanje zaprtja je zato povečanje vnosa tekočine oziroma vode. Izsledki nekaterih raziskav nakazujejo, da je lahko še posebej koristna gazirana voda.