Članek
NEKAJ DIVJEGA
Objavljeno Oct 05, 2022
KOPRIVA, TRPOTEC, REGRAT IN RMAN… ZELI S KATERIMI NAS NARAVA HRANI ČEZ VSE LETO, NAS Z NJIMI NEGUJE VSAK DAN.
Že res, da je pomlad tista, katera je na videz vedno najbolj bogata z življenjem. A to le zato, ker smo si dopustili svet gledati z lačnimi očmi in programiranim umom, kateri nas uči, da je le sočno, mlado obilje tisto česar življenje potrebuje in si želi.
A zdaj je jesen v deželi in zeli so še vedno tu, zdaj krepke, razrasle, še vedno polne prehranskih, zdravilnih in čarnih moči.
Štiri med njimi so prave kraljice, vedno tu povsod okrog nas, nam na voljo in samo potrpežljivo čakajo, da jih opazimo, ozavestimo njih pomembnost, jih užijemo in jim povrnemo njihov namen in čast.
In nič od tega ni zraslo na mojem zeljniku. Že naš velecenjeni pater Ašič nas je učil o dobrodejnosti kombinacije teh zeli v mešanici imenovani KRRT, v kateri kopriva, regrat, rman in trpotec v obliki čajev ali pa tinktur poskrbijo za širok spekter naših potreb, katere so zlasti zdaj v obdobju teme in hladu še toliko večje. Pater nam pove, da uživanje te kombinacije zeli okrepi naš imunski sistem, čisti vodo in kri, pomaga pri prehladih in uspešno zdravi naše zgornje dihalne poti, nas zalaga z potrebnimi rudninami, stimulira prebavo, spodbuja tek, omogoča dobro delovanje jeter in pomaga vzdrževati normalno cirkulacijo krvi v žilah, blaži menstrualne krče, uravnava naš krvni pritisk in holesterol ter poskrbi za uravnoteženo razmnoževanje za telo ugodnih bakterij v črevesni mikroflori.
Verjetno bi se dalo še kaj dodati a naj bo dovolj akademskih informacij, naj z vami podelim še nekaj načinov uporabe teh zelišč, katere so znane iz ljudskega zdravilstva, iz izbranih knjig ali pa samo tako, preprosto kot jih uporabljam sama v svojem vsakdanu.
KOPRIVA
Lahko bi jo imenovali kar kraljica rastlin. Po svoji veliki prehranski in zdravilni moči je, vsaj kar se tiče našega okolja najbogatejša rastlina, polna mineralov, vitaminov, antioksidantov, vlaknin in beljakovin.
Uporabljamo lahko njene mlade vršičke, celo odraslo rastlino pred cvetenjem, njena socvetja, semena, korenine, skratka vse in skozi vse leto. Jo pokuhavamo, pražimo ( mimogrede, njena pražena semena imajo čudovit okus po orehih), jo uživamo svežo v smutijih, sušimo za čaj ali pa za zeliščni prah s kateri bomo prehransko bogatili naše vsakodnevne jedi.
V ljudskem zdravilstvu so jo uporabljali za čišenje krvi, pri boleznih jeter in žolčevodov, težavah z ledvičnimi kamni. Naša stara mama je vedela, da poparki te rastline ali pa tinkture iz njenih korenin krepijo naše lasišče, spodbujajo rast las in odpravljajo prhljaj. Znala pa je tudi reči: »Tam kjer ožge kopriva, tam ne bo revme.« In že mora biti nekaj na tem, saj je mlatenje s koprivami po obolelih mestih, stara dobro znana praksa katero so se naši predniki znali poslužiti kadar so imeli revmatične težave, išias ali druge podobne vnetne živčne bolečine.
REGRAT
Iz regrata lahko pripravimo najboljši smukavc ali pa odlično očiščevalno, razstrupljevalno kuro , katera je dobrodejna za naša jetra, gre pa tako, da v času cvetenja ko je rastlina najmočnejša s svojim zdravilnim mlečkom, vsak dan dobro prežvečimo in pojemo 7 regratovih stebelc. In se zopet ni bati zime, saj so vse regratove bogate rudninske in vitaminske snovi takrat shranjene v koreninah, katere samo čakajo, da ji v času ko rast miruje izkopljemo, posušimo in uporabimo v tinkturah, čajih, in drugih domačih pripravkih.
Regrat nam tako preko celotnega leta in z vsemi deli rastline pomaga uravnavati našo prebavo, nam čisti jetra in pomaga odvajati vodo iz telesa, čisti naš organizem in uspešno uravnava raven sladkorjev v telesu.
Zato nikar samo spomladi in samo z ocvirki nanj. Tudi na jesen je okusen in pozimi zdrav.
RMAN
Njegovo latinsko ime Achillea nam pove, da so ga dobro poznali in cenili že stari Grki saj naj bi bila ta zel primešana sveti vodi v katero je bil potopljen grški junak Ahil in s tem postal neranljiv. Znani so tudi zapisi in veličastne poslikave na katerih so upodobljeni starodavni bojevniki kateri so na rane polagali rman, ki je blažil njihove krvavitve in omogočal hitrejše celjenje.
Rman nam pomaga vzdrževati dobro cirkulacijo krvi, njen zdrav dotok v srce in s tem uravnan krvni tlak. Dobro so znani njegovi dobrodejni učinki pri blaženju menstrualnih krčev in njegova moč razkuževanja, s katero si pomagamo tako zunanje za izpiranje ran ali gnojnih tvorb, grgranje ob vnetjih ustne votline in notranje, kot pomoč pri težavah s prebavo in črevesjem.
In da tudi v jedeh je odličen. Njegovi mladi zeleni listi, kateri odganjajo celo leto,le na jesen se je potrebno malo bolj k zemlji pripogniti da jih najdemo, so odlična krepka divja zelenjava. Najenostavneje ga popražimo skupaj z jajci, Lahko ga dodajamo v testo za divji kruh, sploh pa se dobro poda k vsem malo bolj mastnim jedem.
TRPOTEC
Trpotec, po latinsko plantago, kar bi lahko razumeli tudi kot rastlino rastlin, so cenili Kitajci že tisočletja nazaj, tudi Grki in Rimljani so ga poznali v srednjeveških cerkvenih zapisih pa je omenjen kot ena glavnih zeli s katero so se v tistih časih zoperstavljali kugi.
In razumem, te naše prednike, saj je tudi pri moji večletni odprti golenski razjedi in pri nadležnemu atopičnemu dermatitisu, bil trpotec edini, kateri je znal umiriti obdobja večjih vnetji, razdraženosti in srbečic.
Sveže zmečkane liste širokolistnega trpotca polagamo na rane, pike žuželk, manjše opekline, vnete predele… Trpotec nam jih bo razkužil in deloval rahlo analgetično, tako, da bo umiril hude srbečice, ter poskrbel za boljše celjenje.
Ozkolistni trpotec ima več sluznin s katerimi dobro poskrbi za vnetja naših dihalnih poti, pomaga pri dražečem in suhem kašlju ter deluje protibakterijsko.
Tudi ta rastlina se razrašča čez vso leto in ob vsaki košnji ali po tem ko ga potrgamo ponovno vznikne kot v čisto pravo pomlad. Širokolistni rad raste ob poteh in na kolovozih, suličastega pa najdemo na travnikih.
V prehrani so njegovi zeleni listi polni rudnin predvsem kalija odličen dodatek smutijem, čudovit je popražen v kombinaciji še z drugimi divjinkami in zamešan v divje pražen riž.
Nikoli in nikdar pa ne bomo pozabili grozo in že v naslednjem trenutku veliko veselje in oddih vseh veganov na delavnicah Divje hrane, kjer jim je Dario obljubil s travniškimi ocvirki zabeljeno jed, postregel pa jih je z na rastlinski maščobi praženimi trpotčevimi mladimi popki, kateri imajo rahel okus po gobah in so prav zares odličen nadomestek raznovrstnih mesnih zabel.
… In kljub temu da so prav zares povsod, vedno, sveže tu okrog nas, ne bo odveč če nekaj teh kraljic naberemo jih posušimo in shranimo za tistih nekaj dni ko jih bo prekril sneg. Še je čas…
Še več znanja, idej in receptov o njihovih prehranskih, zdravilnih in čarnih močeh pa v knjigah založbe Porezen katere lahko naročite in kupite na www.divjahrana.si
No photo description available.
May be an image of flower and nature
No photo description available.May be an image of flower and nature