Članek
Maske in otroci: za 6 krat preveč vdihanega ogljikovega dioksida
Objavljeno Oct 15, 2021

.

Visoko vplivna strokovna revija JAMA Pediatrics tako poroča, da predpis, ki otrokom zapoveduje nošenje obraznih mask med poukom, nima nobene strokovne podlage. Nasprotno, obrazne maske izjemno povečujejo raven ogljikovega dioksida v vdihanem zraku, kar ima škodljive učinke tako na počutje kot na zdravje otrok.

Ali je nošnja obraznih mask za šolarje smiselna ali ne in ali v prid temu ukrepu govorijo kakršnikoli dokazi, so se vprašali nemški, ameriški in poljski raziskovalci. Enoznačno so ugotovili, da nošenje obraze maske med poukom za šolarje ni priporočljivo in da jim verjetno bolj škodi, kot koristi. Visoko vplivna strokovna revija JAMA Pediatrics tako poroča, da predpis, ki otrokom zapoveduje nošenje obraznih mask med poukom, nima novene strokovne podlage. Nasprotno, obrazne maske izjemno povečujejo raven ogljikovega dioksida v vdihanem zraku, kar ima škodljive učinke tako na počutje kot na zdravje otrok.

Raziskovalci so opravili meritve ogljikovega dioksida pri otrocih, ki so nosili obrazno masko med poukom. Sodelovalo je 20 deklic in 25 dečkov, njihova povprečna starost pa je bila 10,7 let. Starši in otroci so za sodelovanje dali pisno privolitev. Otroci so nosili dve vrsti maske – kirurške FFP2 in običajne filtrirne. Zaporedje mask je bilo randomizirano -kar pomeni, da so otroci naključno enkrat dobili kirurško masko, drugič pa filtrirno. Opravili so 9-minutno merjenje za vsako vrsto maske: 3 minute za merjenje vsebnosti ogljikovega dioksida v skupnem vdihanem in izdihanem zraku, 3 minute za merjenje vsebnosti ogljikovega dioksida med vdihom in 3 minute za merjenje vsebnosti ogljikovega dioksida med izdihom. Vsebnost ogljikovega dioksida v zunanjem zraku je bila vzdrževana pod 1000 delcev na milijon (torej pod 0,1 vol. %). Ugotovitve so bile milo rečeno – šokantne.

68 odstotkov nemških otrok s težavami Obsežna raziskava v Nemčiji o škodljivih učinkih obraznih mask je pokazala, da je 68 odstotkov sodelujočih otrok pri nošnji maske imelo zdravstvene težave. Prevladovale so tiste, ki se tipično pojavljajo pri vidhovanju zraka s preveliko vsebnostjo ogljikovega dioksida. V raziskavi je sodelovalo 25.930 otrok. Normalna vsebnost ogljikovega dioksida na prostem je približno 400 delcev na milijon (0,04 vol. %). Po nemški zakonodaji je zgornja dovoljena vrednost ogljikovega dioksida v zaprtih prostorih 2000 delcev na milijon (0,2 vol. %). Vse, kar presega to raven, je nesprejemljivo.