Članek
ROK ZAVRTANIK: IZ PRVE ROKE
Objavljeno Oct 09, 2021
Iz prve roke:
Prijateljica, mednarodno priznana likovna umetnica, se je pod pritiskom okolja cincnila. S fajzerjem. Dva meseca oblezala z visoko vročino.
Soseda, starejša gospa, se na prigovarjanje hčerke cincne. Prve tri dni preživela na urgenci. V nekaj tednih postala redna gostja UKC. Ironija: njena hcerka po cinclenju razvila vnetje srca.
Prijateljica z drugega konca sveta priča, kako je njen svak po cincljenju ves cas v bolnišnici. In kako si, skupaj z dohtarji, dopoveduje, da to ni zaradi cinclanja.
Spomnim se izjave prijatelja patra Karlija, ki je v intervjuju junija izjavil, da je pet njegovih prijateljev duhovnikov umrlo v 14 dneh po cinclenju. Statistike znanstveno navajajo, da ne zaradi cinclenja: vseh pet zabeležilo "smrt zaradi kovida".
Vsekakor se nahajamo na koncu neke zgodbe, zgodbe velikega sprenevedanja. Konec je vere v "znanost" kakršno so nam predstavljali. Znanost v rokah kapitala – pod nadzorom neiskrenih namenov – pač ni znanost, temveč nekaj nadvse drugega: orodje, ki nečemu služi. Nekaj kar najpoprej koristi kapitalu. Kapitalu pa po definiciji koristi, kar drugim škodi. To je pač naravna struktura avtoritarne avtoritete, izvorno od praveka cepljene z nestrpnostjo do vsakih vprašanj in dvomov glede njene dobrobiti in njenega prav. Zato je naivno pričakovati, da bo kapital prevzel kakršno koli odgovornost za svoje sprevrženo delovanje.
Kapital je itak samo krinka avtoritarnosti, za katero se skrivajo ljudje, ki so — iz razlogov, ki se zaslužijo ločen, poglobljen razmislek — zakvartali odgovornost do sebe, do človečnosti. Od Hitlerja do Black Rocka, od London Cityja do papeža, od Nata do Pentagona, od Nase do MDS, od Googla do Pop in Nove TV danes tvorijo vojno fronto zoper človeka in človečnost.
Naj še tako mahajo s solzivci, topovi, davki, svojim izmišljenim denarjem, tanki, bombami, lažnimi novicami, akademskimi nazivi in grdali na nebu: tole se ne bo izšlo zanje. Mi spoznavamo kdo so in kaj hočejo.
In razumemo, zakaj se počutijo tako ogrožene: za nečlovečnost v naši sredi ni prostora. Razen morda v luknjah, ki jih nečlovečnost pripravlja človeku, ki stoji.
M

Dobro napisano!