SESTAVINE
Lapuh - cvet marec
 
Trobentice- cvet april
 
Trobentice - listje april
 
Smreka - vršički april-maj
 
Robida - listi april -junij in september-oktober
 
Ozkolistni suličasti tropotec april-september
 
Navadna marjetica - cvet maj - september
 
Lapuh - listje maj-junij
 
Kamilica - cvet maj-junij
 
Gozdna jagoda - listje maj-junij
 
Brin - zelene jagode maj
 
Pelin maj-junij
 
bezeg - cvet maj-junij
 
Navadni rman - cvet maj-junij
 
Žajbelj maj- junij
 
Ajbiž maj-junij
 
Meta maj-avgust
 
materina dušica maj-september
 
Vinska rutica maj
 
akacija - cvet junij
 
Borovnice - listi pred zorenjem junij
 
Bela detelja - cvet junij-julij
 
Janež - zelen junij-julij
 
Kumina junij-avgust
 
majaron junij
 
Lipa - cvet junij
 
Širokolistni tropotec junij-avgust
 
Šentjanževka - cvet junij-avgust
 
Oreh zelen, zrezan junij
 
Rožmarin junij-avgust
 
Srčna moč - cvet junij-avgust
 
Pravi kostanj - cvet julij
 
Arnika - cvet julij-avgust
 
Njivska preslica julij-oktober
 
Tavžentroža julij-avgust
 
Navadna melisa julij-avgust
 
Brin - zrele jagode oktober-november
 
Sladkor
POSTOPEK
V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma po nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne 1/2 l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini.
 
Izdelava: žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2 kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice.
 
 
OPOMBE
Če niste našli ali uspeli nabrati kakšne rastline, lahko daste tudi posušene, vendar so sveže boljše.
 
Moja mama čisto na koncu nalije še 1/2 l špirita, ali doda 1/2l konjaka, če ga ima.

Recept: Jagermaister tete Pehte - Kulinarika.net