prekopiran blog od tukaj


"Jaz sem z Joejem Bidenom do konca - spravimo to državo nazaj tja, kjer je bila, preden jo je oranžni človek začel uničevati!!!", piše v viralnem tvitu teniške legende Martine Navratilove, ki je krožil pred kratkim.

Ideja, da bi Obamin podpredsednik obnovil normalnost naroda, ki da jo je uničil abnormalen predsednik, je že dolgo časa zelo pogost občutek med demokrati, a je iz številnih razlogov prismojen/prismojena.
Prvič, želja, da bi se Amerika vrnila na stara pota pred Trumpom, je želja po razmerah, ki so privedle do Trumpa. To je tako, kot da si po pristanku na dnu vodnjaka želiš, da bi se lahko za nekaj trenutkov vrnil v času, tja, ko si še padal. Želeti si enak status quo varčevalnih ukrepov, izkoriščanja, zatiranja in hujskanja na vojno, ki so ljudi tako ujezili, da so raje izbrali zoprnega demagoga, ki bo najprej prevrnil ves voziček z jabolkami, zdaj bi pa hoteli previti isto grozljivko nazaj do prizora tik pred prizorom, ki jih ga je groza.
Drugič, ta legendarna "vrnitev v normalnost", ki naj bi jo Biden ponujal, je dobesedno nemogoča, saj normalnost nikoli ni odšla. Normalnost ni nikoli odšla, ker je Donald Trump zelo normalen ameriški predsednik.

Ne vpijte name, res je tako. To je nekaj, kar bodo ljudje, ki imajo radi Trumpa, in ljudje, ki ga sovražijo, enako vehementno zavračali, ampak to je dejstvo: Donald Trump je normalen predsednik ZDA. Če vas to vznemirja, vaše nezadovoljstvo ne leti name, ampak na resničnost.

Da si bomo na jasnem, to ni dobro. Trump je ohranil krvoločnost imperializma, poslovni nepotizem, orwellovsko zatiranje, neoliberalno izkoriščanje in militarizacijo policije, ki drži skupaj imperij ZDA, v nekaterih pogledih bolj in v nekaterih pogledih manj, v bistvu pa enako kot njegovi predhodniki. Ob vsem zlu, ki mu je pomagal na naš svet, še vedno ni ničesar naredil tako slabega, kot sta bili vojni, ki ju je Bush začel v času svojega prvega mandata, ali morda Obama z uničenjem Libije in poskusom uničenja Sirije.
(...)

Ni Trumpova abnormalnost tista, ki ga naredi zares gnusnega, ampak njegova normalnost. Gre za njegovo vztrajanje pri trenutnem stanju, ki je brutalno, koruptno in v temelju fašistično. In ki je nastalo veliko pred njim.
To je tvoja vlada, Amerika. Vedno je bilo tako. Če ti ni všeč, kar vidiš, si ne nadeni lepše maske, da boš lahko zaspala. Spremeni jo. Spremeni svoje normalno življenje. Ustvari novo normalnost.
Trump je vse, kar je Amerika. Kot je pred kratkim dejal nek bralec, "Trump ni naredil stvari takšnih, kot so, on je poosebljenje situacije. Če bi bile ZDA obleka, potem je bila narejena ravno za Trumpa.”

Trump je normalen. Če ti ni všeč tvoje normalno, Amerika, se potrudi za resnične spremembe, ne za kozmetične spremembe. To ne bo prišlo od nobenega predsednika. To bo moralo priti od tebe.