Foto: Twitter/Bojan Požar

“V Slovenijo prispelo 20 preiskovalcev FBI, ki preiskujejo finančne malverzacije, v katerih so sodelovali tudi pripadniki srbskih oblasti,” se na Twitterju pojavljajo informacije, ki vse bolj pojasnjujejo razlog za pristanek letala ameriške vlade na letališču Jožeta Pučnika – šlo naj bi za preiskovanje iranskega pranja denarja. 

V soboto je odjeknila vest, da je na letališču Jožeta Pučnika v tajnosti pristalo letalo ameriške vlade. Sprva se je špekuliralo, da je prišla na obisk prva dama ZDA Melania Trump, toda zgodba se po zadnjih informacijah vrti predvsem v smer, neugodno za tiste, ki so sodelovali pri pranju iranskega denarja v NLB med leti 2009 in 2011.

Indici z različnih strani namreč nakazujejo, da so Američani začeli preiskovati tudi vpletenost Slovenije v škandalozno pranje iranskega denarja, ki pa so ga predstavniki slovenskih oblasti vseskozi vztrajno zanikali, zatajili so tudi preiskovalni organi. Če se bo izkazalo, da so začeli afero preiskovati v ameriški FBI, bo to nova velika blamaža naše, že tako neugledne države, na mednarodni ravnIndici z različnih strani namreč nakazujejo, da so Američani začeli preiskovati tudi vpletenost Slovenije v škandalozno pranje iranskega denarja, ki pa so ga predstavniki slovenskih oblasti vseskozi vztrajno zanikali, zatajili so tudi preiskovalni organi. Če se bo izkazalo, da so začeli afero preiskovati v ameriški FBI, bo to nova velika blamaža naše, že tako neugledne države, na mednarodni ravni.

Lela Purić (Twitter): U Sloveniju stiglo 20 FBI istražitelja Istražuju finansijske malverzacija u kojima su učestvovali i pripadnici srpske vlasti