Alma je napisala prispevek "Publishwall" - tipično za blogerja, ki piše nekje na spletnem portalu in potem pravi, kako je bilo, ko je prišel... in seveda se v komentarjih takoj vključi "case" od ljudi, ki so "gor"... Ta vse ljubi, onemu gre ta in ta na živce, potem pride eden, ki ima vse rad, posebej gospo "Tointo" itd.itd. 

Dragi ljudje, moja blogerska kariera se je začela 1.5.2006, ko sem objavila svoj prvi prispevek na Delu-blog. Takoj, ko sem ga objavila, so me začeli napadat. Da ni dobro, to kar objavljam. Da ne paše na blog. Da se mi bodo drugi smejali. Da... kaj drugi rekli o tem portalu Delu - blog. Potem sem objavljala osem let na eDnevniku. Na Siolu - Blogosu sem od samega začetka (2006) in je tam še moj blog. Objavila sem nekaj prispevkov na blog-spotu. In imela sem dve svoji strani "dajana.si" in "Kata.si". In nenazadnje sem septembra 2013 prišla na PW in istočasno na Facebook. Od lani pa sem še na portalu MMC RTV. Tako, da imam nekaj izkušenj s tem. :)

Moja prva izkušnja oz. mnenje o  pisanju na blogu je: ljudje drugega ne pustijo, da piše, kar piše oz. se nenehno vtikajo vanj. Bolj, ko je klikan, bolj se vanj vtikajo. Logično? Recimo... primer s Stoyanom in chemtraili... Pa o tem piše tudi Božan Žabjek... pa nekdo je rekel, da ima PublishWall slab ugled zaradi tega.

Prosim?

Prvo nepisano pravilo blogerstva je: "Bloger lahko piše o katerikoli temi, če seveda to ni prepovedano". O tem, kaj je prepovedano, bi se dalo seveda debatirat in o tem smo govorili na Blogosu, kaj se sme objavljat in kaj se ne sme.

Če nekdo piše o chemtrailih in je za to veliko zanimanja pomeni, da je tema aktualna. Pika. Vedno pa se bo našel nekdo, ki bo rekel, da to ni res. In? A če bosta od stotih ljudi dva rekla, da to ni v redu tema, a potem a se je treba zaradi tega sekirat? Ne bi rekla.

Drugič... Če te tema, o kateri piše bloger ne zanima - prosim ne beri, ne glej in sploh ne komentiraj v smislu: "To je idiotsko". Če ima bloger probleme z drhaljenjem na svojem blogu, naj briše neprimerne komentarje oz. naj naštima nastavitve samo za prijatelje. Pika.

Drugače se bo zgodilo tako, kot se je meni na eDnevniku, kjer je en bloger vzel tekst iz mojega bloga, ga objavil na svojem in s tem teroriziral mene in celotno skupnost. In potem je izpadlo, da sem jaz tista, ki hoče pozornost! Vsak bloger lahko piše na svojem blogu, kar hoče. Seveda se na PublishWallu ne more zgoditi, da bi nekdo teroriziral druge, zato, ker je tukaj "živ" urednik, ki pazi, da do tega ne pride. Konflikti pa bodo vedno obstajali, saj nismo brezkonfliktna družba in je naša zavest na zelo različnih nivojih! In konflikti so tudi zdravi, saj se potem razčisti, kar je pač treba razčisti. Seveda, dokler so konflikti obvladljivi. In tukaj pač so.

Torej... prosim vas ljudje, pustite druge, da objavljajo, kar se jim objavlja! Jaz sem tudi morala požreti stvari, ki jih objavlja Reporter, ki mi niso bile všeč... ali kdorkoli, ki ni bil po mojem okusu. Mi ljudje smo si popolnoma različni in ni nekomu drugemu prioriteta to, kar je meni. Jaz recimo ne maram komentarjev... mislim... takih plehkih komentarjev... kdo je s kom, pa kdo se je ločil, pa kdo je kam šel, pa od kje nekomu denar za to,... tega ne prenašam... Ampak ne bom zdaj zahtevala od vseh, da so taki, kot jaz. In če bo nekdo zelo klikan, ne bom rekla, da je z njim kaj narobe ali s temo, o kateri piše!

Kakorkoli, mi vsi se moramo naučiti pustiti drugega, da objavlja, kar se mu objavlja, ne pa, da doživimo živčni zlom, zato, ker je nekdo nekaj objavil, s čimer se ne strinjamo in mu gremo takoj pisat "pasje" komentarje gor.

Pač... je objavil, kar je objavil. Sodeluj ali ignoriraj! Imaš svoj blog in tam napiši svoje mnenje, ne pa da hodiš komentirat na blog od nekoga, ki ti ni všeč, da... zakaj o tem piše in... ali ti veš, kakšno mnenje imajo o tebi?

Kakšno mnenje imajo o meni? Briga me! To, kakšno mnenje ima kdo o meni je njegov problem, ne pa moj! Pomembno je, da imam jaz dobro mnenje o sebi!

(www.vest.si) Intervju z blogerko Dajano - YouTube

Prednovoletni intervju z blogerko Dajano. Katja Lenart