Podočnjaki in zabuhle oči lahko kažejo tudi na veliko resnejše težave in ne le na nekaj neprespanih noči. Preveri, kaj vse so lahko razlogi. 

Si se znova zbudila z močnimi podočnjaki? Ali pa te ti spremljajo kar ves dan? Se nikamor ne upaš odpraviti brez korektorja? Morda bi morala temu posvetiti večjo pozornost, opozarja ameriška zdravnica Dr. Bindiya Gandhi, ki našteva nekaj najpogostejših možnih razlogov. 

1. Enostavno premalo spiš

Če si se prejšnjo noč zabavala do jutranjih ur, delala pozno v noč, predolgo gledala svojo najljubšo serijo ali si mlada mamica in so te ponoči pokonci držali malčki, seveda ni nič nenavadnega, da imaš podočnjake. Poskusi se preprosto prej odpraviti v posteljo, najbolje bi bilo ob desetih, saj se med 22.00 in 24.00 med spanjem tvori največ hormona melatonina, ki sproži pozitivne procese v telesu, ki jih povzorči spanje. Poskusi najti svoj optimalen čas spanja (najbolje bi ilo med 7-8 ur) in se ga drži vsaj en teden.

Kaj lahko storiš?

Če boš videla, da v tem grmu tiči zajec in da so podočnjaki izginili, je nadaljni strah odveč. Vsekakor pa se drži tega, da spiš več, saj lahko pomanjkanje spanja negativno vpliva tudi na tvoje zdravje, ne le na lepoto. Pomanjkanje spanja se odraža na padcu imunskega sistema in večji razdražljivosti, pomanjkanju spolne sle in slabšem delovanju možganov.

2. Ješ preslano hrano

Spiš 7-8 ur na noč, kljub temu se zbujaš z zabuhlimi očmi in se nikamor ne odpraviš brez sončnih očal. Povsem mogoče je, da uživaš preveč soli. Pa naj gre zato, da si hrano preveč dosoljuješ ali ješ izdelke, ki imajo v sebi skrite veliko slo, ne da bi bila pozorna na to (končni izdelki kot so na primer salame, že pripravljen pasulj, čips, pice). Sol namreč povzroči zadrževanje vode v telesu, kar vodi v otekle oči, nastajanja celulita in tudi v zdravstvena obolenja.  

Kaj lahko storiš?

Bodi bolj pozorna na količino soli, ki jo poješ. Vsaj en teden poskusi dieto z manj soli, vsekakor se izogibaj dodatnemu soljenju. Če se bo stanje izboljšalo, si našla razlog. Tudi v prihodnje nato soli manj, da si ne nakoplješ hujših zdravstvenih težav.

beri dalje

Kaj je lahko pravi razlog za podočnjake in zabuhle oči? - Zdravje - Cosmopolitan Slovenija

Podočnjaki in zabuhle oči lahko kažejo tudi na veliko resnejše težave in ne le na nekaj neprespanih noči. Preveri, kaj vse so lahko razlogi.