Le katera ne sanja, da bo živela kot v pravljici do konca svojih dni, ko se enkrat poroči? In le katera se na svoj usodni DA (in ob pripravah nanj) vidi v črnogledi statistiki ločencev?

Slovenke se poročamo pri povprečno 29,4 leta. Človek bi mislil, da smo takrat že toliko zrele, da ne skočimo s prvim, ki nam je pokazal prstan, na matični urad.

Ali pa se takrat poročamo prav zato, ker nad nami visi 30 in bi pred velikim korakom rade naredile tudi velike korake v svojem življenju – do takrat si želimo 'ustvariti' vsaj kariero, stanovanje in moža, kajne?

Ne skoči brezglavo v zakon!

Če se ne želiš opeči s prvim prstanom, ti Primož Rakovec, mag. psihosocialnega svetovanja, svetuje, da se pred velikim DA natančno pogovorita o svojih pričakovanjih:

"Če je skok v zakon impulziven in so osebna pričakovanja neznana ali zamolčana, partner lahko doživi hladen tuš. Če v takem primeru ni zmožen razumevanja in sprejemanja, lahko kaj hitro začne razmišljati, da bi zapustil partnerja, kar je še posebno značilno pri tistih, ki imajo močno razvite vzorce, da se morajo vsi prilagajati njim."

Čeprav sta do ušes zaljubljena, je torej pametno, da se pogovorita o vseh stvareh, ki so vama pomembne v življenju – zakon preprosto ne more uspeti, če so vajini pogledi na življenje, kariero, prosti čas, vzgojo otrok različni.

Če na kakovost življenja gledata preveč različno, vajin zakon preprosto ne bo kakovosten. Eden zelo dobrih preizkusov tega, kako delujeta skupaj, je tudi, da vsaj pol leta živita skupaj in vidita, kako se ujameta kot sostanovalca.

Te je sram, ker se ločuješ?

Raziskovalci trdijo, da je med srečnim in nesrečnim zakonom zelo tanka meja. A tu gre za tvojega izbranca! Svojo starost odštej od 90. Če boš živela dolgo življenje, je to pravzaprav število let, ki jih boš preživela s trenutnim ali bodočim partnerjem (nekaj let gor ali dol).

Ko si izbereš fanta, si obenem izbereš veliko več, saj bo lahko postal oče tvojih otrok in njihov vzornik, tvoja družba ob približno 20 tisoč obrokih, sopotnik na 100 potovanjih, tvoj poklicni svetovalec in nekdo, ki ti bo o svojem dnevu poročal več kot 18.000-krat.

Poleg tega, da si bosta delila finance, posteljo, drug drugemu stala ob strani, ko bodo umrli vajini starši, ko se bosta veselila ob novih vlogah ...

Intenzivno?

Ja, odločitev za življenjskega partnerja je ena najpomembnejših stvari v življenju, pri kateri se človek res ne želi opeči. Toda zakaj potem toliko pametnih, dobrih in drugače zelo razumnih ljudi konča v razmerju, ki jih onesrečuje in pušča nezadovoljne?

Kot kaže, je veliko dejav­nikov, ki nam nasprotujejo, da bi naš ljubi ostal najljubši ... za vedno.

Srečna z enim 50 let

"Ločitev ni nekaj sramotnega, pogosto se izkaže kot odrešilno dejanje za oba partnerja," razlaga mag. Rakovec.

"Sram vedno nastopi v trenutku, ko se začnemo obremenjevati z mislijo, kaj bodo rekli drugi. Ni pomembno, kaj rečejo ali mislijo drugi, pomembno je, kako se počutiš ti. Če si sama pri sebi ugotovila, da je bilo dejanje ločitve tvoja prava izbira, si lahko pomirjena in se na govorice drugih ne oziraj. Vpliva na to, kaj govorijo drugi, nimaš, imaš pa možnost izbire, kako se boš ob tem počutila. Sram je na tem mestu popolnoma odveč," te k temu, da dvigneš glavo gor tudi po ločitvi, spodbuja cosmo strokovnjak za odnose, o oprav­ljanju pa pravi naslednje:

"Družbene zbadljivke ne smejo biti ovira za tvojo izbiro premišljenih ravnanj. Če se zakonska zveza ni obnesla kljub trudu obeh partnerjev, je ločitev racionalna in premišljena izbira. Zakaj bi se mučila v nekem odnosu in na daljši rok nosila posledice? Zakaj ne bi sebi in partnerju omogočila priložnosti, da zaživita polno in zadovoljno življenje?"

Beri dalje...

Poročena … ločena! Kaj pa zdaj?! - Seks & razmerja - Cosmopolitan Slovenija

Le katera ne sanja, da bo živela kot v pravljici do konca svojih dni, ko se enkrat poroči? In le katera se na svoj usodni DA (in ob pripravah nanj) vidi...