Članek
8. SLOVENSKI KLEKLJARSKI DNEVI
Objavljeno Apr 30, 2014

Tudi prvomajski praznični dnevi bodo na 8. Slovenskih klekljarskih dnevih zapolnjeni z različnimi dogodki, ko bo poskrbljeno tudi za mlade. 2. maj bo zaznamovala študentska zabava ob 20. obletnici delovanja Študentskega kluba ter ob 10. obletnici glasbene skupine Drugi čut.

 &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Istega dne bodo zaživele steze in poti Ivana Tavčarja, saj bodo vse, ki si bodo tega zaželeli, skozi Zalo popeljali člani Turističnega društva Žirovski vrh.  Pohodniški trenutki, ki so jih strnili v sporočilo '' Ljubezen nam je vsem v pogubo'', se bodo pričeli ob 9.00 h pri Bukovcu v Žirovskem vrhu, zaokrožili pa ob 15.00 uri, ko bo Lojze s kmetije Pr Bukovc povabil na Kulinarično ''Salamiado''. Da pa se obiskovalci ne bodo spustili v dolino, ne da bi videli Rupnikovo linijo, predvsem pa bunker na Golem vrhu, se bodo tisti, ki si bodo tega zaželeli, ob 17.00 uri napotili še po tej poti.

 &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Drugi maj bo zaživel tudi v pesmi in prozi. Milena Miklavčič, ki v okviru Slovenskih klekljarskih dni letos že peto leto zapored organizira najprej Literarno srečanje, nato podelitev zlate, srebrne in bronaste čipke najboljšim, pravi, da bo srečanje literatov v Muzeju v Žireh, 2. maja ob 18.00 ostalo vsem, ki boste prišli, v nepozabnem spominu. Za glasbeni del bosta poskrbela Tina Kralj iz bele Krajine in Vinko Tavčar iz Cerknega. Vsi, ki ljubite pisano besedo ste več kot dobrodošli!

 &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Za tretji maj lahko mirne duše rečemo, da bo noro dober, zanimiv, privlačen in nepozaben.

Dopoldan ob desetih se bodo pri Bahaču, na tamkajšnjem vrtu, pod kostanji, pričeli zbirati slikarji, ki jim je misel in želja o druženju ter ustvarjanju  na Klekljarskih dnevih blizu in domača. Če se vam zdi, da bi se tudi vi med njimi dobro počutili- pridite, še je čas. Gostitelj Ivo Trček obljublja, da bo dobre volje, pa tudi česa za pod zob, dovolj na razpolago.

 &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Tekmovanje v klekljanju je že tradicionalno. Ob 13.00 uri se bodo pomerili najmlajši, ob 15 uri pa malo starejši. Dogajanje v centru Žirov bo prej, vmes in zatem popestreno z udarnimi zvoki godb na pihala, tako da zna biti zelo zabavno!

 &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

3. maja popoldan ob 17.00 se veselijo tisti, ki ljubijo spektakle. Takrat se bo Ledinica, vasica, ki leži pod cerkvico Sv. Ane, spremenila v čase pred 2. svetovno vojno, ko je tam mimo tekla Rapalska meja. Naši predniki so veselo kontrabantili, ob tem doživljali marsikaj, česar danes niti ne vemo več, bo pa tokrat prvič prikazano, oziroma uprizorjeno.

 &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

V cerkvici Sv Ane, ki jo glasbeniki zelo cenijo in ljubijo, saj zvok v njej dobi žlahtnost in polnost, se bo zvečer ob sedmih predstavil še zbor izseljencev iz Francije, iz Merlebacha.

 

Še to, da ne pozabimo: ves dan bo v Žireh tudi polno stojnic z vse

h koncev Slovenije. Odprta bodo vrata Alpininih prodajaln. Dan odprtih vrat pa bodo imeli tudi v M SORA d.d. Proizvodnja oken in vrat, to je tam, kjer so nedavno tega, v Nemčiji prejeli prestižno nagrado za svoja okna.

 

Če se vam zdi, da je vse našteto premalo, vas lahko povabim tudi na kavo!

:-)