Članek
8. SLOVENSKI KLEKLJARSKI DNEVI V ŽIREH VABIJO
Objavljeno Apr 19, 2014

 

 

8. SLOVENSKI KLEKLJARSKI DNEVI

 

Tudi letošnji ''klekljarski teden'' v Žireh, ki bo potekal od 27. aprila do 4. maja, prinaša veliko bogatih vsebin, ki jih res ne bi smeli zamuditi. Toliko lepega, kot je videti na klekljarskih razstavah v Žireh težko najdete drugje!

 

Zlata nit vseh dogodkov bodo predstavljale čipke. Klekljarice iz žirovskega društva Cvetke so se za letošnjo razstavo lotile drznega podviga: iz pozabe so izbrskale ''muštre'' (vzorce) več kot sto let starih čipk!

Vzorci so del kulturne dediščine Šole za umetno obrt v Ljubljani, čipke, narejene po teh vzorcih, bodo za tokratno priložnost prvič tudi naklekljane.

 

Razstavljene bodo v Galeriji DPD Svoboda v Žireh.

 

Ostali razstavni prostori:

*občina Žiri (Klekljarski šoli iz Žirov in Idrije)

*Galerija Klekljarskega društva Cvetke – razstavljeni eksponati že minulih Slovenskih klekljarskih dni

*kapela Male Cvetke pri farni cerkvi sv. Martina v Žireh (Klekljarsko društvo Prebold)

*Galerija A. Primožič 1888, Žiri

Organizatorji so poskrbeli tudi za pester, vsebinsko zelo bogat vzporedni program, ki bo višek dosegel 2. in 3. maja.

 

1. Otvoritvene slovesnosti

 

Slovesno otvoritev 8. Slovenskih klekljarskih dni so organizatorji umestili v sobotni večer, 26. aprila.

Ob 18.00 uri jih bo - ob pestrem kulturnem programu - odprl najstarejši slovenski klekljar, JOŽE STANONIK iz Žirov.

Program bo vodila Damjana Peternel (radio Sora), sodelovali bodo:

*Akademski pevski zbor Risto Savin iz Žalca pod taktirko Katarine Kurtjak

*Prijatelji 6 še iz Prebolda

*kantavtorici Ksenija Božič, Koper in

*Darja Resnik-Debevc, mezzosopranistka, doma iz Bitenj pri Kranju.

 

Sledi še zakuska, za katero bodo poskrbeli:

- Vinska klet Orel, Avber 10

- Kmatija Pr' Matic, Hotavlje

- Kmetija Pr' Kržet, Žirovski vrh

 

2. Podobe čipk, strokovni posvet

 

Strokovni posvet, edinstven po vsebini, bo v ponedeljek, 28. aprila, ob 18. uri, potekal v Muzeju Žiri. Vodila ga bo Afrodita Hebar Kljun, oblikovalka in ustvarjalka na področju čipkarstva, Prostor za čipke LaceSpace, Ljubljana

 

Udeleženci posveta:

- MOJCA FERLE, kustodinja za urbano etnologijo, Mestni muzej Ljubljana

- VIDA KEJŽAR, risarka vzorcev, Škofja Loka

- TINA KODER GRAJZAR, oblikovalka sodobne avtorske idrijske čipke, Ljubljana

- MANCA AHLIN, arhitektka in ustvarjalka na področju čipkarstva, New York (preko Skypa)

 

Udeleženci strokovnega posveta bodo skušali osvetliti vlogo in pomena likovnosti v čipkarstvu nekoč in danes ter predstaviti sodobno ustvarjalnost, ki v povezavi s čipkami nastaja danes.

 

3. Čutim drugi maj

Klub žirovskih študentov bo 8. Slovenskim klekljarskim dnevom dodal ščepec mladostne razposajenosti, saj bodo 2. maja organizirali študentsko zabavo ob 20. letnici delovanja KŽŠ-ja. 10. obletnico delovanja pa bo s spektakularnim nastopom obeležila tudi glasbena skupina Drugi čut.

 

 

4. Salamiada pr' Bukovc

Turistično društvo Žirovski vrh s samostojnimi prireditvami tokrat sodeluje prvič. Za obiskovalce 8. Slovenskih klekljarskih dni so 2. maja pripravili Pohod skozi Zalo po poteh pisatelja Ivana Tavčarja na temo '''lbezen nam je vsem v pogubo''. Pohodniki se bodo zbrali na domačiji pr' Bukovc ob 9. uri dopoldan. 

V popoldanskem času, s pričetkom ob 15. uri pa vabijo na Salamiado, to je prireditev kulinarične narave s kulturnim programom.

V pozno popoldanskem času, ob 17. uri pa sledi še ogled utrdbe Rupnikove linije in muzejske razstave v njej.

 

 

5. Zaključek literarnega natečaja

Klekljarski literarni natečaj z naslovom ''Vrnitev v preteklost'', se je zaključil, na vrsti je nestrpno čakanje na rezultate, ki bodo razkriti na slavnostni podelitvi  zlate, srebrne in bronaste čipke 2. maja ob 18. uri v Muzeju v Žireh.

Najboljše bo tudi letos predlagala selektorica podobnih literarnih tekmovanj na Primorskem, Ivana Slamič.

Letošnje srečanje bo vodila novinarka radia Sora, Jana Jenko, za glasbeno spremljavo bosta poskrbela Erika Kralj in Vinko Tavčar, častna gostja in podeljevalka nagrad obenem, pa bo pisateljica Maja Gal Stromar.

Slovesnosti se bodo - že po tradiciji - končale s sladko zakusko. Letos bodo imeli glavno besedo:pehtranovka, potica in domač orehov kruh (pa še vse ostalo tudi :-)  )

 

 

6. likovna kolonija z razstavo žirovskih umetnikov

3. maj bo v okviru 8. Slovenskih klekljarskih dni še posebej pester in zanimiv. Slikarji se bodo že v dopoldanskem času zbrali na vrtu, pod kostanji, pri Bahaču, kjer bodo ustvarjali. Na ogled pa bo tudi razstava sodobnih žirovskih umetnikov, ogledati pa si jo bo moč v Galeriji Bahač.

Ne pozabite! V galeriji Zvonik pri farni cerkvi Svetega Martina bodo postavljeni na ogled mozaiki patra Marka Ivana Rupnika!

 

7. tekmovanje v klekljanju

Center Žirov bo v popoldanskem času, 3. maja,  med 13. uro in 15. uro, zaživel v ritmu glasnih in urnih klekeljnov. Tekmovanje za otroke in odrasle, ki so vešči klekljanja bo zanimivo, tudi šegavo, predvsem pa napeto. Vodila ga bo Jana Jenko. Na prizorišču bodo tudi godbe na pihala iz petih slovenskih krajev. Z udarnimi ritmi se bodo sprehodile tudi po osrednjih žirovskih ulicah.

 

 

8. Kontrabant, 3. maj ob 17. uri

Še posebej pa je obiskovalce Žirov potrebno opozoriti na Kontrabant, spektakel ob nekdanji Rapalski meji na Ledinici.

Dramska uprizoritev, ki bo gledalce popeljala v čas tik pred 2. svetovno vojno, bo z avtentičnimi prizori, ki so jih organizatorji iztrgali iz pozabe, predstavila čas, ko so naši predniki čez mejo, v Italijo in nazaj, tihotapili marsikaj prepovedanega.

Ledinica, pravzaprav baročna cerkev Svete Ane bo zaživela tudi zvečer, ko se bodo ob 19. uri predstavili pevci Slovenskega pevskega zbora iz Merlebacha iz Francije.

 

9. Semanji dan, ugodni nakupi v Alpini

Slovenski klekljarski dnevi v Žiri privabijo tudi številne izdelovalce izdelkov domače in umetne obrti. Stojnice bodo vabile k ogledu in nakupu v središču Žirov, vrata svojih prodajaln, tudi industrijske, bodo odprta v Alpini. Klekljarice so za obiskovalce pripravile srečelov.

 

 

10. Kulinarika po domače

 

V prazničnih dneh bo v Žireh poskrbljeno tudi za kulinarične dobrote. Domače jedi- naj omenimo le žirovsko posebnost – drobnjakovi štruklji na žup' - bodo zadišali pod šotorom na osrednjem trgu.

Andrej iz Sklednika vas vabi še na dobrote Loškega podeželja v restavracijo Sklednik, ki je le streljaj stran od glavnih prizorišč.

Člani ribiškega društva bodo pekli žirovske postrvi. Če vas bodo zamikale, pot pod noge do Ribogojnice!

Sladoled, kavo in sladke dobrote pa si boste lahko privoščili na vrtu, pod stoletnimi kostanji pri Bahaču ali na vrtu pri Ambasadi.

Povsod boste več kot dobrodošli.

 

Vsem obiskovalkam in obiskovalcem kličemo – na svidenje!