Članek
Zakaj zgodnje učenje tujega jezika
Objavljeno Sep 17, 2013

Zakaj bi se morali otroci učiti tuj jezik? V tej objavi navajam šest razlogov zakaj se odločiti za tečaj tujega jezika za majhne otroke.

1. Raziskava Univerze v Washingtonu je pokazala, da se otroci hitreje naučijo naravnega govora tujega jezika, da boljše in bolj naravno izgovarjajo tuje besede kot odrasli. Učenje tujega jezika v zgodnjem obdobju življenja pripomore tudi k boljšemu posluhu, saj obstaja neposredna povezava med nadarjenostjo za jezike in glasbenim posluhom.

2. Malcolm Gladwell zagovarja tezo, da če se hočemo nečesa dobro naučiti in obvladati, moramo za to vložiti vsaj 10.000 ur časa. Odrasli težko vložimo toliko časa v učenje tujega jezika, če pa začnemo že v otroštvu, pa imamo bistveno prednost kar se tiče časa.

3. Otroci se radi učijo novih stvari. So kot neke vrste spužve, ki vsrkajo vse okoli njih. Za njih je učenje nekaj zabavnega. Odrasli se nikoli ne bomo učili tujega jezika s pomočjo pesmic, lutk, pravljic in igric, otrokom pa je to nekaj povsem naravnega in edini pravi način za učenje. Obenem imajo otroci manj besednega zaklada v svojem jeziku, stvari, ki bi jih radi povedali, so preprostejše in v tem smislu rastejo skupaj s stopnjo znanja tujega jezika.

4. Otroci so neobremenjeni. Otroci se ne bodo bali, da bi se zmotili, ne bodo se popravljali, če bodo kaj povedali narobe. Ne obremenjujejo se zaradi napak in z veseljem opazujejo reakcije odraslih in učiteljev, ko se učijo. Odrasli so na drugi strani velikokrat obremenjeni s svojim (ne)znanjem, kar je lahko dodatna ovira pri učenju tujega jezika.

5. Otroci imajo veliko več podpore pri učenju tujega jezika. Izpostavljeni so jeziku v šoli, imajo podporo doma, svojih vrstnikov, ki se prav tako učijo tuj jezik ali jih to zanima. Otroci bodo rade volje vsem pokazali svoje znanje tujega jezika in večinoma bodo vsi odrasli navdušeni ter motivirali otroka ali se celo učili z njim. Ko preidemo v najstniška ali celo odrasla leta, moramo zbrati veliko več motivacije in tudi v tem smislu nimamo več toliko podpore od naše okolice.

6. Učenje tujega jezika širi obzorja otroku in mu pokaže, da odrašča v svetu, kjer ne govorijo vsi slovensko. Ko se človek nauči en jezik, se veliko lažje nauči tudi drug jezik, s tem pa si še dodatno razširi duha. Učenje tujega jezika pripomore tudi k boljši razgledanosti in samozavesti.

To je le šest prednosti zgodnjega učenja tujega jezika. Ne gre za to, da bodo otroci, ki se bodo zgodaj začeli učiti tuj jezik, obvladali in tekoče govorili angleščino pri 10. letih, ampak so koristi učenja in izpostavljenosti tujemu jeziku bistveno večje in tudi pomembnejše. Obenem se seveda otroci učijo in do določene mere tudi naučijo tuj jezik, kar jim pa tudi bistveno olajša učenje kasneje v šoli. Kdaj začeti z učenjem tujega jezika? Zavedajte se, da nikoli ni prezgodaj in nikoli ni prepozno. Vsekakor je dobro v otroštvu začeti čim prej, čeprav to ne pomeni nujno, da vpišete svojega trimesečnega dojenčka v tečaj tujega jezika, v kolikor pa ste starejši od 60. let pa tudi ne pomeni, da se ne boste nič naučili in da se nima smisla vpisati v tečaj tujega jezika.

Preberite katere oblike tečajev ponujamo pri BLA BLA in še več o tem, kako pri nas potekajo tečaji angleškega jezika na www.centerblabla.si. Vpisujemo za šolsko leto 2013/14!