Poletni solsticij, Sončev obrat

Oddajbrigita ema, dne 2014-06-20 ob 23:53:17

Danes je najdaljši dan v tem letu :), poletni solsticij.

Beseda solsticij izhaja iz latinščine: sol = sonce, sistere = stati, kar pomeni,da Sonce takrat najdlje 'stoji'.

Pomeni, da je dan najdaljši in noč najkrajša. Dan bo letos dolg 15 ur in 55 minut ;), Sonce bo navišje ob 12:51.

Dnevu, ko se začne (koledarsko) poletje, rečemo kres (poletje se seveda lahko v teh čudnih časih začne že v začetku maja;)). 

In naslednji dan je že krajši; pri nas smo rekli; za petelinji korak. In tako do 21. decembra, ko je dan najkrajši....a o tem, ko bo čas.

To je torej najsvetleši čas v letu.

Včasih je bil to pomemben čas praznovanja, v naših krajih še vedno kurimo kresove, kot so jih menda nekoč pogani v čast junaka Kresnika in je bil velik ognjen praznik, ki ga kristjani praznujemo nekaj dni pozneje, na predvečer (s 24. na 25. junij) sv. Janeza Krstnika.

Noči so prijetne in če ste kje v okolju, kjer ne vlada tedenska kosilnica, lahko ob večerih opazujete drobne lučke v travi, naše ljube kresničke, ivajnske mueje, po prekmursko.

Še ponoči smo torej 'osvetljeni', od teh čudovitih žuželk. 

V starodavnem svetišču Stonehenge se na predvečer najdaljšega dne zbirajo častilci sonca in čakajo žarek, ki posije skozi točno določeno točko vhoda v svetišče.

Danes zjutraj so bili priče prvim žarkom vzhajajočega sonca :), če ni bilo oblakov.

Še danes se ne ve, ali je bilo to svetišče za čaščenje Sonca, prostor za ozdravljanje ali monumentalni koledar ali kar vse skupaj. Saj ni pomembno, prav s svojo skrivnostjo in mogočno lepoto priteguje novodobne častilce, radovedneže, turiste.

Že običajen sončni vzhod je nekaj veličastnega in čudežnega. 

Koliko sončnih vzhodov sem prespala v življenju! A odkar bivam v stanovanju, ki gleda na vzhod, me vsako jutro (ko je jasno, seveda) zbudi sonce. In tako se moram kar prilagajati temu starodavnemu ritmu, čeprav sem bolj nočne sorte ;). In ne prenesem rolet, rada imam pogled z višine na luči mesta (ko ne spim, seveda;)).

Sončnega vzoda na najdaljši dan leta verjetno nikoli ne bom dočakala v Stonehengu, sem ga pa v Šiški, čeprav dve uri kasneje, ker je bilo oblačno ;). 

Sonce je imelo v vseh starodavnih religijah in kultih pomembno vlogo. Ker jo v resnici tudi ima. Samo spomnim se dolgih sivih dni, prepredenih z meglo, kako težko čakam na vsak sončni žarek in se ga veselim, ko razbije morečo sivino. 

Vse rastline se na nek način obračajo k soncu, čeprav so po tem najbolj 'znane' sončnice. Koliko rožic in rastlin 'gre spat', ko sonce zaide: detelja sklopi svoje triliste, drobne marjetke zaprejo cvetke, regratovi cvetovi zažarijo v sončnem dnevu in se skoraj zaprejo, če ga ni. 

So pa tudi take, ki vzcvetijo, ko sonce zaide, npr. svetlin. To je ena redkih rastlin, pri kateri lahko brez časovnega pospeška opazuješ odpiranje cveta. Najprej tiho poči ovoj in drug za drugim se včasih prav nestrpno razvijejo štirje cvetni lističi in isti hip sladko zadiši. Ker tudi nočne žuželke potrebujejo hrano;).

Doma imamo še zdaj kaktuse, ki se prav tako razcvetijo zvečer in potem ponoči tako močno dišijo...

Sonce. Koliko pesmi je navdihnilo in jih bo še. Koliko src se odpre ob pogledu na sončni zahod (ker zaljubljenci jutra ponavadi prespijo ;))... Sonce, ki je ravno prav oddaljeno od Zemlje, da je ne skuri... še ne ;). Sonce, ki mu ne moreš gledati 'v oči', tudi ob mrku ne. 

Sonce, edina zvezda in glavno telo našega osončja. Velikanska vrteča se krogla žarečih plinov. Zemlja in drugi sestrski zemeljski planeti kakor plinski velikani, krožijo okoli njega....

Sonce.

Vedno znova točno vzide in vsak večer zaide, čisto do konca. Ko nekje, na drugem konce sveta, vzide.

In tako naprej, vsak dan, vedno znova isti in vedno novi krog...

Sinoči sem, na poti domov, v visoki travi, prvič letos videla drobceno kresničko.

Lep kresni dan želim.

__________________________________________________________

Fotografije so z interneta.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
2
brigita ema
1
Jun 21, 2014
:) :) :) <3 Branko! Dober dan! Zaman sem 'čakala', prav danes ga ni bilo oziroma je bilo nekje za megličastimi oblaki. Blagor vam, na sončni strani :) Pa naj bo torej sončen najdaljši dan in seveda vsak dan.
#2
Branko Gaber
1
Jun 21, 2014
Dobro jutro v Šiško, kjer sicer ni Stonehengea, je pa sonce ki je tudi pri nas že pokonci :)
#1
brigita ema
brigita ema
Objavil/a 2014-06-20 23:53:17 (Jun 20, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Počitnice
velikost planetov, primerjava
Primerjava velikosti planetov in zvezd
... paranoia will writte the world prayer...
Paranoia will write the world prayer
Paranoia will writte the world prayer
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj