Knežak

Oddajbrigita ema, dne 2014-06-15 ob 00:49:55

Knežak.

Nič znanega nisem mogla povezati s tem imenom, razen tega, da leži nekje ob poti 'na morje' proti Reki. Že sama pot me vedno navda z nenavadnim občutkom svobode. Ne pričakovanja, temveč tistega otroškega hrepenenja po premikanju.

Pot iz Ljubljane do Knežaka traja kakšno uro in je za voznika avtobusa verjetno eden zahtevnejših podvigov zaradi vseh tistih ovinkov, ozkih cest, hiš, ki jim skoraj lahko odneseš kak vogal, ta blizu se zdijo.

V samem Knežaku je manevriranje velikega avtobusa končano. Izkrcamo se in prvo, kar zaznam, je tišina in svež zrak.

In pogled na ranjena drevesa od žledu letošnje zime. Rane se počasi z zelenilom celijo.

To so kraji, kjer je veter doma. Ljubim veter, ker s tako lahkoto diham takrat. Sprejme nas prijazni domači župnik in nas po gostoljubnem okrepčilu popelje v cerkev Marije Vnebovzete, ki je središče vasi in so hiše tesno nabrane okoli nje...

Ljubka, svetla cerkvica, z gotskim prezbiterijem in poslikavami Avgusta Černigoja.

Do danes sem vedela o njem, da je bil del konstruktivistične skupine umetnikov iz Trsta in da je bil idejni vodja in glavni likovnik avantgardistične revije Tank.

In potem srečam na steni vaške cerkve njegove poslikave! Cerkev je poslikal l. 1940 in zanimivi so slovanski motivi, predvsem lesen strop, poslikan z geometričnimi vzorci.

Nato se napotimo iz vasi na rahlo vzpetino, kjer leži pokopališče in cerkev sv.Barbare. Sonce žari in črički čričkajov v pisanih travnikih ob poti. Pijem te ušesom tako ljube zvoke bratrancev od škržatov.

Vonj! Vonji vrtnic, cvetočih lip, travnikov, gozdov... vse telo se prebuja in čisti čutila. Pogled na dolino, okoliške hribe, porasle z gozdovi, sinje, s premikajočimi oblaki prepredeno nebo...

Spotoma nam pozornost pritegne čreda koz, ki se mirno pasejo in nas seveda opazijo, a se ne dajo motiti. Otroci so navdušeni, s šopi trave se jim prikupijo in tekmujejo, kdo jih bo več nahranil. Komaj preslišimo živžav in poslušamo zgodbe o zgodovini kraja, ki se mi je priljubil takoj, ko sem stopila iz avtobusa.

Pot nas vodi ven iz vasi, h cerkvi sv. Hieronima, prvega prevajalca Svetega Pisma. Menda izvira iz teh krajev ali vsaj blizu tod okoli, saj so prav v tej širši okolici tri cerkvice njemu posvečene.

Pa ni tako pomembno, zdi se mi, da se lepota samo še stopnjuje. Kratka, vzpenjajoča se pot z avtobusom, med pašniki, polnimi ovac in krav ;), med rdeče in rožnato cvetočimi šipki, grmičjem, posameznimi drevesi.

Do cerkvice gremo peš, po kolovozu, med blazinami dišeče cvetoče materine dušice in kraškega šetraja...Borovi gozdički, škrlatni nageljčki, vijoličaste zvončnice, visoka, cvetoča trava, vse se premika z vetrom in hlapi vonje, ki jih, ko si jih enkrat začutil, nikoli več ne moreš pozabiti.

V cerkvici smo imeli zahvalno sveto mašo, ki so jo sooblikovali otroci. V trenutkih tišine skozi odprta okna črički, nevidne ptice in topel veter, dotik Božjega nas spremlja. 

Ob cerkvi je majhna lokev z 'zdravilno vodo', kjer so si romarji nekoč umivali oči, da bi 'bolje videli' ali (o)zdravili očesne bolezni :). Namočim prste v vodo in se dotaknem svojih oči. Še bolje vidim ;)...

Nato spust v dolino, v Zagorje na kosilo in potem s prijaznim vodičem, profesionalnim zgodovinarjem, do izvira Pivke, ki je zdaj presahnil.

Ogled makete, ki zelo nazorno prikaže področje od Postojnskih vrat do Nanosa in Javornikov...

Koliko ljubezni in prostih ur je vloženih v izdelavo makete, ki prikazuje tudi kraške kotanje, jezera, ponikalne reke...

Na steni je zbirka starih kmečkih orodij in celo lesene drsalke domače izdelave,

ki jih je uporabljal naš vodič v svoji mladosti ;).

Potem še en vzpon, seveda z avtobusom, na Šilentabor in do starodavne cerkvice sv. Martina.

Dragocene freske Mojstra bohinjskega prezbiterija

(neznani slikar, ki je poslikal prezbiterij v cerkvi sv. Janeza Krstnika ob Bohinjskem jezeru, je dobil 'ime' po tem svojem delu in mu pripisujejo tudi freske v tej cerkvi)

so restavratorji skrbno priklicali nazaj v življenje.

Na tem mestu je že v prvih časih krščanstva stala cerkev, najstarejši še ohranjeni del je del zidu romanske oblike, ki je puščen na mestu, v tleh za oltarjem in prekrit s steklom. Toliko zgodovine, kot je ima ta prostor in nam jo je naš prijazni, v te svoje kraje zaljubljeni vodič, podal, potrebuje svoj zapis. 

Še sprehod na Šilentabor, skozi gozdič in vasico z menda devetimi prebivalci. Skoraj nevidne razvaline nekoč mogočnega gradu v travi, a popolnoma odprt pogled na vse strani vidnega sveta ;). Ob jasnem vremenu se vidi tudi košček Tržaškega morja ;).

Popolnoma izgubim občutek za smer in šele pogled na orientacijsko ploščo, kjer so označene smeri oziroma kraji, ki jih poznam, me spet poveže drobcem tistega, kar poznam...

Torej: tam, nekje, daleč za hribi, Ljubljana, pa Gorica, Reka...pogled na doline pod nami je prelep. Pisane krpanke njiv, travnikov, železniška proga, ceste, pašniki, gore na obzorju, prepoznam hrbet Nanosa, te velike ladje, Vremščica...

Vračamo se, dihamo in poslušamo zgodbe iz davnih časov...

Čudim se, ne morem verjeti. Vedno znova se mi to zgodi, da se zaljubim v kak neznan košček naše dežele;). 

Znova v Ljubljani...

A zdaj spet vem, da so še cvetoči travniki, v katerih pojejo črički.

Da je tišina mogoč(n)a.

Da je nebo visoko in globoko in Življenje povsod, tudi če jaz nič o njem ne vem. 

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
4
brigita ema
0
Jun 15, 2014
Hvala, Nataša :).
Na vetrovnih krajih segajo korenine zelo globoko :)

Nemogoče je zapisati lepoto. Naj se sliši še tako klišejsko, moraš jo doživeti.
#4
Nataša
1
Jun 15, 2014
Ob takih zapisih se zavem, kako včasih pogrešam svoje domače kraje. Bore in burjo. Hvala. :)
#3
brigita ema
0
Jun 15, 2014
Hvala, Kristina<3! Res je prelepo tam:).
#2
Kristina
1
Jun 15, 2014
Lepo in čuteče napisano.. <3
#1
brigita ema
brigita ema
Objavil/a 2014-06-15 00:49:55 (Jun 15, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Počitnice
velikost planetov, primerjava
Primerjava velikosti planetov in zvezd
... paranoia will writte the world prayer...
Paranoia will write the world prayer
Paranoia will writte the world prayer
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj