Ta objava je odgovor na pisanje Grega Zupana pod naslovom:

Burkina Faso, Gates in Žabjekova paranoja

kjer me nagovori s temi besedami:

Dejstvo je, da PW potrebuje moderatorja, ki bi take blodnje, ki niso osnovane na dejstvih, brisal. PW si avtorjev kot so Žabjek, Svet, Čučak, Babić, ... ne zasluži.

(posredno odgvarjam tudi anonimnemu g. Petru Klepcu in ostalim, ki so se pritoževali nad moderiranjem)

----------

Greg, pozdravljen
Ker se tega problema zavedamo, smo že pred časom pričeli sodelovati z aktivisti in civilnimi iniciativami, da pokažemo primere pravilne uporabe našega sistema. 

Tako je nastal dosjemilkonovic.si, cenzura.si, celicamestu.si, sedaj je v pripravi spletna stran preganjane slovenske novinarke, ki jo želi slovensko sodišče spraviti za rešetke pshiatrije, kljub temu da je popolnoma zdrava. Pripravljajo se materiali za civilno iniciativo, ki se ukvarja s 3. razvojno osjo in še en velik projekt (naš največji do sedaj), o katerem ta trenutek še ne bom pisal. Lani smo na tak isti način naredili referendumdrugitir.si in pomagali g. Viliju Kovačiču pri preboju v medijski prostor, kar mu prej, ko nas še ni bilo, s primerom TEŠ6 ni uspelo. Navedbe lahko preverite pri g. Kovačiču. Tudi spletni medij vfokusu.com je primer aktivizma in dela neodvisnih novinarjev, ki pomaga pri odpiranju medijskega prostora.

Vse omenjene strani (in druge, ki jih nisem omenil) so narejene na PublishWall platformi, imajo enak uporabniški račun, identičen vašemu ali mojemu, kjer sedaj pišem to objavo. Dodatno imajo "pripeto" svojo (.si, .com) domeno in seveda lasten dizajn. Tako je nastala že množica spletnih strani za podjetja in institucije v Sloveniji in od lanskega leta tudi na Hrvaškem. Pomeni, da poleg tega, da smo aktivno angažirani pri tem, da pomagamo pri ustvarjanju zanimivih medijskih projektov  in s tem primerov dobre prakse, delamo tudi na razvoju, ker gradimo lasten sistem in razvijamo svoja orodja za izdelavo spletnih strani, ki so med sabo povezana v enovit sistem oziroma družbeno omrežje. Ker za nami ne stoji investitor, vse počnemo v lastni režiji, kar je težko, ampak vztrajamo in bomo to počeli, dokler zadanih ciljev ne uresničimo.PublishWall je bil od začetka postavljen tako, da odpira prostor, da lahko vsakdo napiše tisto, kar želi. Seveda prihaja tudi do zlorab in do pisanja neumnosti in priznam, da to tudi meni ni všeč, sploh kadar se dogajajo slabo ali narobe prevedeni članki. Vendar Blog del PWja nima uredniške politike, razen izpostavljanja blogov (tudi tu velja bolj odsotnost, kot prisotnost urednikovanja) in tako bo tudi vnaprej. In ne vem, če bo kdaj drugače. To ni stvar ga. Dajane, g. Božana ali kogarkoli tretjega, ampak pravila, ki so bila postavljena na začetku in se še ne bodo menjala. Odreagirali bomo takrat, ko nas bo k temu pozvalo sodišče (se je že zgodilo) in takrat, ko bodo sporna pisanja prijavili drugi uporabniki. Vendar .. ne pričakujte, da bom takoj skočil v zrak in kar vse brisal. Mogoče bi lahko to naredil pri očitnih neumnostih, kratkoročno bi nam to zagotovo koristilo (mi naredilo tudi ogromno dodatnega dela), vendar bi posledično sprožili kup negativnih odzivov, ker bi bil marsikdo prepričan, da objavlja stoodstotno resnico in mu delamo krivico, ker je naša ocena seveda subjektivna in zanj napačna. Poglejte, kakšne burne odzive ste mi pripravili, ko sem bil prisiljen brisati nesramno obnašanje in direktne žaljivke, zbadanje in celo direktne verbalne napade na portal in blagovno znamko.

Cenimo prisotnost vseh piscev na sistemu PublishWall, Vas, kot tudi tistih, ki so bili omenjeni in jih Vi ne marate. S svojim delom so na našem sistemu dobrodošli in dokler ne kršijo pogojev uporabe jih mi ne bomo preganjali ali naganjali iz portala.

in še: Vsak uporabnik je v prvi vrsti sam odgovoren za svoje pisanje. 

Spoštovani Greg. Če bi radi reševali svet pred neumnostmi, se dajte prosim lotiti virov teh materialov, ki potem končajo tudi pri nas. In ti viri so velikokrat največje korporacije, kot je npr. Youtube ali Facebook. V povezavi si poglejte material iz Youtube-a, kjer nekdo razlaga, da na luni živi že 250 milijonov ljudi. To je včeraj ga. Dajana objavila (in potem izbrisala) tudi na PWju, zato sploh vem za to. Ali si Youtube, kot največji svetovni medij z video vsebinami zasluži, da so tam objavljene takšne "neumnosti"? Tam boste našli tudi kup materiala, da je zemlja ravna in mnogo mnogo še večjih "oslarij". Pa kot vidite to youtubovcev nič ne moti.

Naknadni pripis: nekdo me je v vmesnem času že opozoril in protestiral, kako si lahko dovolim trditi da na Luni ne živi 250 milijonov ljudi. Kako vem, da na Luni ni 250 milijonov ljudi? In ali sem bil tam, da lahko kaj takega trdim. Torej ...? Resnica je presneto zmuzljiva reč. Ni ena, jih je toliko, kot je različnih mnenj.

Omenjeni video:

Torej, kaj zdaj? Mislim, da nam lahko pomagate tako, da se vključite v civilne iniciative ali kako drugače opozarjate na probleme, ki so se nakopičili v naši družbi. Mnogo je načinov, kako se da kaj narediti. Pljuvanja, zbadanja, vreščanja, preklinjanja in povzročanja škode na portalu pa ne bom več toleriral. Kdorkoli bo to naredil od danes dalje, ga blokiram za teden dni, potem za mesec dni in do dokončnega zaprtja uporabniškega računa. Če bo potrebno bom zaprl tudi komentiranje neprijavljenim. To možnost smo že večkrat preigravali, mogoče je čas, da naredimo tudi ta korak.

Ker vem, da želite dobro in niste slabonameren se mi je zdelo prav, da Vam obširneje pojasnim, zakaj ne blokiram in ne urednikujem narobe prevedenih člankov in podobnih streljajev v prazno. Sistem bo v naslednjih letih enormno rastel in bi uveljavitev takšne storitve bila odprtje pandorine skrinjice. Že sedaj ne bi bil dovolj en adminstrator, da bi vsebine preverjal. Ker jih je preveč. Niti prebrati ne bi mogel vsega, kar se v enem dnevu nabere na PublishWallu, kaj šele, da bi potem kvalitetno ocenil, kaj ostane in kaj se izbriše. Ker če pregledujete vsebino vnaprej, morate preveriti vse, tudi medije, podjetja, dosjeje, strani civilnih iniciativ, itd ... Tudi tam se dogajajo napake. Banalen primer: Če bi vprašali našega predsednika vlade, g. Mira Cerarja glede vsebine na spletni strani referendumdrugitir.si, bi vam odgovoril, da so vsi argumenti nepravilni (sklepam po izjavah v drugih medijih), morebiti celo sovražni govor ali vsaj fakenews. Torej bi administrator, ki bi imel podobno mišljenje ali bi za nasvet vprašal nasprotnike, spletno stran verjetno ... zaprl!?

Zatorej cenimo prisotnost vseh piscev na sistemu PublishWall, Vas, kot tudi tistih, ki so bili zgoraj omenjeni in jih Vi ne marate. S svojim delom so na našem sistemu dobrodošli in dokler ne kršijo pogojev uporabe jih mi ne bomo preganjali ali naganjali iz portala.

lp