Članek
SPODBUDITE DELOVANJE VAŠEGA LIMFNEGA SISTEMA - 2. del
Objavljeno Apr 14, 2017

 KAKO NASTANE LIMFEDEM?

Vzrok limfedema je nepravilnost v delovanju limfnega sistema, ki povzroči, da se začne limfa prekomerno kopičiti v tkivih. Limfa je bogata s celicami in beljakovinami. Zaradi tega se postopoma začne odlagati v medcelično tekočino fibrin in v končni fazi se razvije zabrazgotinjenje (fibroza). V tem stadiju je limfedem neozdravljiv.

 

KAKO POGOST JE LIMFEDEM?

Primarne oblike bolezni so redke.  Narašča pa pogostost sekundarnih oblik limfedema, zlasti zaradi operacij zaradi raka dojke. Po radikalni operaciji raka dojke nastane limfedem na roki pri približno 10 % žensk.

 

KAKO SE LIMFEDEM KAŽE?

Najpomembnejši znak je otekanje udov, najpogosteje nog. Lahko je obojestransko ali enostransko, odvisno od vzroka. Začne se običajno okrog gležnjev in se potem razširi na nogo. Otekline v razviti fazi praviloma ni moč iztisniti. V pozni fazi lahko pride do sprememb oblike uda. Koža kaže trofične motnje, kot so izginotje dlak in hiperkeratoze (čezmerna poroženelost kože). Bolniki običajno nimajo bolečin, pač pa imajo občutek težkega in okornega uda.  

  
							  


KAKO POTEKA ZDRAVLJENJE BOLNIKA Z LIMFEDEMOM?

Veliko lahko naredimo v začetni fazi bolezni, ko pa je limfedem že v fazi fibroze,  je neozdravljiv. Bistveno je seveda zdravljenje osnovne bolezni, v kolikor je to mogoče.

Zdraviti se morajo tudi vse poškodbe ali vnetja uda  ter upoštevati vse nasvete, da do njih sploh ne pride. V področje limfedema ne smemo dajati injekcij, celo merjenje krvnega pritiska se odsvetuje. Bolnik naj nosi kompresijska oblačila, kar pomaga zmanjševati visoko beljakovinsko tekočino v tkivih.

Zelo učinkovita je tudi fizikalna terapija, zlasti manualna, ročna ali aparatna limfna drenaža. Pomembna je tudi ustrezna telovadba z dvignjenimi udov.

Operativno zdravljenje pride v poštev le pri napredovalih oblikah limfedema, kjer se odstrani spremenjeno fibrozno tkivo.

KAKO SI LAHKO POMAGATE SAMI?

Omejiti je potrebno tiste dejavnike, ki poslabšajo stanje. Med sedenjem privzdignite noge in položite na pručko, čim manj stanja na mestu in sedenja. Pomembna je redna telovadba, na primer vsakodnevna hoja na sprehode.

Pri limfedemu zgornjega uda je prav tako pomembna redna telovadba in redna uporaba kompresijskih rokavov. Odsvetuje se nošenje oblačil, ki ovirajo odtok.

Splošni nasveti  za ohranjanje neokrnjene kože na prizadeti okončini

● Nežno dnevno umivanje z blagim, ne odišavljenim milom in osušitev kože, predvsem med prsti in kožnimi gubami.

● Dnevno nanašanje blagega, ne odišavljenega sredstva za vlaženje kože.

● Dnevno pregledovanje in takojšnje zdravljenje ureznin, prask ter okužb.

● Če sumite, da je prišlo do okužbe, se nemudoma obrnite na zdravniško pomoč.

● Profilaktični antibiotiki za ponavljajoče se okužbe.

● Zaščita kože pred poškodbami, npr. zaščitne rokavice pri vrtnarjenju, čiščenju, kuhanju, ter izogibanje bosi hoji oziroma nošenje udobne obutve.

 

Enostavna limfna drenaža (SLD) vključuje poenostavljene tehnike samomasaže, ki jih izvaja pacient z limfedemom, in se običajno izvaja približno 20 minut dnevno. Tehnika vključuje enostavne gibe rok v določenem zaporedju, ki spodbujajo limfni pretok. Zdravljenje se običajno izvaja na območju vratu in trupa, odvisno od potreb in sposobnosti pacienta ter stanja okončine pa se lahko zdravljenje izvaja tudi na okončini. Pri tem ne uporabljamo olj.

 

Navodila o izvajanju vaj pri limfedemu zgornjih in spodnjih ekstremitet so na voljo v VILI ZDRAVJA.

 

 

Branka Švajger, dr. med.

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30
E-pošta: info@vilazdravja.com