Razkroj samopomembnosti oziroma brezpogojna ljubezen

OddajBorislav Kosi, dne 2015-06-17 ob 23:43:37

V izjemnem intervjuju Bruce-a Wagner-ja z antropologom in vidcem Carlosom Castanedo v marcu 1994 je med drugim tudi tale zanimiv odlomek:

 

Popil sem preveč coca col in bil sem paranoičen. Castaneda mi je rekel, da je sladkor ravno tako učinkovit morilec kot "zdrav" razum. In je nadaljeval: "Mi nismo "psihološka" bitja. Naše nevroze so rezultat tega, kar damo v usta." Bil sem prepričan, da je videl moje energetsko telo, kako seva coca colo. Počutil sem se absurdno, poraženo.

 

"Duhovne poti ni nikoli konec. Ni tega, da nam nekaj uspe na njej, potem pa si vzamemo "dopust". Ni dopusta! To je koncept srednjega razreda – ideja, da če ste dovolj dobro delali, potem ste si pridelali dopust. To so neumnosti."

 

"To navdušenje nad samim seboj je popolna norost. To, kar vidci naše duhovne veje počnejo, je odstranitev samega sebe, eliminacija samopomembnosti. Moraš umreti v tem smislu, da bi lahko živel, ne pa da živiš zato, da umreš."

 

"Prižgite televizijo in si poglejte katerokoli pogovorno omizje – sami "dojenčki", "ubogi dojenčki", polni samopomilovanja. Mi imamo radi Jezusa Kristusa prikovanega na križu, krvavečega. To je naš simbol! Nikogar ne zanima Jezus, ki je vstal in odšel v Nebo. Mi želimo biti mučenci in poraženci, ne želimo uspeti."

 

"Mi smo poslovneži, investitorji, navajeni na poraze – to je svet trgovcev. Če investiramo, hočemo vnaprejšnje garancije. Zaljubimo se samo, če nam je ljubezen vrnjena. Naša ljubezen je samo histerija. Mi nismo čuteča bitja, mi smo brez srca. Mislil sem, da znam ljubiti. Videc, nagual don Juan mi je rekel:

 

"Le kako bi lahko znal? Nikoli te niso naučili ljubiti. Naučili so te, da zapeljuješ, da si zavisten, da sovražiš. Ti sovražiš celo samega sebe, drugače ne bi počel svojemu telesu to, kar mu počneš. Nimaš poguma, da bi ljubil kot tolteški navigator zavesti, videc Duha! Ali bi lahko ljubil večno, tudi po smrti? Brez kakršnekoli podpore, brez plačila? Ali lahko ljubiš brez investicij, brez razlogov? Tako kot živiš sedaj, ne boš nikoli izvedel, kako je ljubiti na tak način, brezpogojno! Ali bi res rad umrl, ne da izvedel, kako je ljubiti na tak način?"

 

Nisem želel. Pred smrtjo sem moral izvedeti, kako je tako ljubiti. In me je "ujel". Ko sem odprl oči, sem se že kotalil po egu navzdol. Še se kotalim."

 

Vir: knjiga "Intervjui sa Karlosom Kastanedom" (izdajatelj srbski založnik Esotheria; latinica)  

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Borislav Kosi
Borislav Kosi
Objavil/a 2015-06-17 23:43:37 (Jun 17, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Razmišljanje ob Tavčarjevem rojstnem dnevu ali Slovenci v primežu cerkve in partije
Kdo nam v resnici vlada?
Razkroj samopomembnosti oziroma brezpogojna ljubezen
Cerkev proti človekovim pravicam in demokraciji
Biblija, cerkev, NSI in družinski zakonik
Cerkev, nogomet in potrošništvo
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj