Prijatelji (5)
Leon Kralj
Anže Iskra
Radmila Čučak
Pavel Rihtaršič
Peter Slapšak
Spremljevalci (2)
Pavel Rihtaršič
Peter Slapšak
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Evropske banke potrebujejo nujno prepoved špekuliranja.
Katastrofa pri pokojninah: Velik del nemcem bo padlo v revščino.
Ameriška centralna banka Fed je ujeta v dolžniški pasti: Povečanje obrestne mere predstavlja veliko
ECB je pospešila tempo za uvedbo brezgotovinskega plačevanja v evrih
Ekonomist: Nahajamo se v nevarnem procesu masivnega razlatninjenja varčevalnih vlog
Nemška vlada poziva Nemce, da sami dodatno pričnejo z varčevanjem za pokojnino.
Švicarska centralna banka se boji da bojo švicarrji rajši doma hranili svoje franke.
Indija: Državljani se upirajo proti menjavi denarja v obtoku.
Amerika: Kriza pri pokojninah bi lahko povzročila socijalne nemire.
Inflacija na horizontu: Investitorji se umikajo iz obveznic.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
september 2022
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Ekonomist: Nahajamo se v nevarnem procesu masivnega razlatninjenja varčevalnih vlog

Bojan Pravica
31.12.2016 08:39 (Dec 31, 2016)

Zaradi naraščajoče inflacije in nidrih obresti grozi v 2017 vsem varčevalcem masivno razlastninjenje. Zaščitite svoje premoženje in kupite fizične plemenite kovine.

Ökonom: Wir stehen vor massiver Entwertung der Sparguthaben - DWN

Wegen einer steigenden Inflation bei niedrigen Zinsen steht den Sparern für 2017 das schlechteste Jahr seit langem bevor.

Amerika: Kriza pri pokojninah bi lahko povzročila socijalne nemire.

Bojan Pravica
19.12.2016 07:33 (Dec 19, 2016)

Nekdanji svetovalec Centralne Ameriške Banke Federal Reserve opozarja pred zlomom pri državnem pokojninskem sistemu v Ameriki. Grozi velika negotovost in masovna revščina.Torej je bila odločitev pri tistih Ameriških državljanih, ki so za sebe pravočasno sami poskrbeli za svojo varnost v pokojnini eksistenčnega pomena. 

Fed-Berater: US-Rentensystem steht vor dem Kollaps

Eine ehemalige Beraterin der Zentralbank Federal Reserve warnt vor dem Kollaps des staatlichen Rentensystems in den USA. Es drohten schwere Verwerfungen und Massenarmut.

Bančni zlom v Italiji: Varčevalci praznijo račune pri Monte Paschi Banki

Bojan Pravica
17.12.2016 06:56 (Dec 17, 2016)

Banka Monte Passchi nudi varčevalcem zamenjavo obveznic v delnice. Zaskrbljeni varčevalci na veliko vzdigujejo rajši svoj denar dokler je še mogoče. Glede na EU direktivo, ki zelo jasno ureja postopek kdo pod kakšnimi pogoji v primeru stečaja banke izgubi svoja sredstva je danes popolnoma jasno, da se je oblika in višina varnosti pri bankah drastično spremenila.  Upoštevati je potrebno, da danes EU direktiva ne dopušča več, da bi država z denarjem davkoplačevalcev reševala banke v težavah in da za denarna sredstva na depozitih do višine 100.000€ garantira posebno ustanovljen sklad za reševanje bank. Poleg tega pa je zanimivo dejstvo glede na obsežne težave v bančnem sektorju, da je v tem skladu vplačano veliko premalo ali pa še nič kakor je to primer v nekaterih EU državah. Zato je danes največja varnost v gotovini, ki jo ima posameznik pri sebi ali pa kar je najboljše v fizičnih plemenitih kovinah, ki so zagotovo boljši hranilec vrednosti kot vsak evro, dolar ali švicarski frank. 

Monte Paschi: Kunden heben ihre Ersparnisse in großem Stil ab

Die Bank Monte Paschi bietet ihren Gläubigern an, Anleihen in Aktien zu tauschen. Besorgte Kunden heben ihre Ersparnisse derweil in großem Stil ab.

Zmanjkalo denarja: Jezni varčevalci zaprli bančne ulužbence kar v banko

Bojan Pravica
03.12.2016 07:15 (Dec 03, 2016)

V Indiji so jezni bančni varčevalci zaprli bančne uslužbence kar v banko, ker jim niso mogli izplačati njihovih prihrankov. Primer v Indiji zelo nazorno kaže, da je vedno večji interes držav, da bi ukinile poslovanje z gotovino in prešle na elektronski plačilni promet. Drugi dokaz pa je, da to še ne pomeni, če ima varčevalec denar na banki, da mu ga bo banka tudi izplačala v celoti in to v trenutku ko bo on to želel.  Zato je zelo priporočljivo za vsakega bančnega varčevalca, da dobro razmisli ali je pri trenutnih ničelnih obrestih in dodatnem bodočem tveganju, da morda ne bo mogel v celoti rzpolagati z svojimi privarčevanim denarjem ko ga bo najbolj potreboval ali ni boljše imeti svoj denar kar doma ali pa kar je še boljše za ta denar kupiti plemenite kovine.

Banker als Geiseln: Lage nach Bargeld-Reform in Indien eskaliert

In Indien haben wütende Bank-Kunden die Angestellten einer Bank in ihrer Filiale eingesperrt, weil nicht mehr genügend Bargeld zur Auszahlung vorhanden war.

ECB je pospešila tempo za uvedbo brezgotovinskega plačevanja v evrih

Bojan Pravica
01.12.2016 07:41 (Dec 01, 2016)

ECB je omogočila tehniko za takojšne elektronsko plačevanje v evrih. Načrtovano je, da bo vsak lahko preko mobitela plačeval v vseh evropskih državah.

EZB legt Grundlagen für europaweite Sofort-Zahlungen

Die EZB hat die technischen Grundlagen für Sofort-Überweisungen in Euro geschaffen. In einem Jahr könne per Handy europaweit Geld transferiert werden.

Indija: Državljani se upirajo proti menjavi denarja v obtoku.

Bojan Pravica
26.11.2016 07:23 (Nov 26, 2016)

Večina prebivalstva predvsem pa premožnejši se upirajo denarni reformi in želijo svoje premoženje zaščititi pred državo kar je povsem razumljivo. Vsi tisti, ki so svoje premoženje iz papirnatega denarja pravočasno spremenili v fizične plemenite kovine zlato in srebro so si na ta način zaščitili svoje premoženje pred tovrstnimi oblikami  prisilnega državno legaliziranega načina razlastninjenja. Zato ti prebivalci nimajo danes nobenih težav z finančno reformo saj lahko po potrebi vedno odprodajo svoje plemenite kovine in tako pridobijo papirno plačilno sredstvo, ki je trenutno v veljavi. Zaradi omenjene reforme papirnatih denarnih enot je danes vrednost v Indiji za eno unčo zlata (31,1g) dosegla ceno več kot 2000$ na trgu kar je v primerjavi z ostalimi državmi po svetu cca. 1.183$ dosti višja. Torej so imetniki plemenitih kovin poleg tega da so zaščitili svoje premoženje še dodatno ustvarili dober dobiček.

Bargeld-Reform: Indien droht die Kontrolle zu verlieren

Die von der indischen Regierung eingeführte Bargeld-Reform droht aus dem Ruder zu laufen. Vermögende versuchen, ihre alten Banknoten vor dem Zugriff des Staates zu retten.

Pokojninska kriza: 40 procentov nemških godpodinjstev ne varčuje za dodatno pokojnino.

Bojan Pravica
25.11.2016 07:02 (Nov 25, 2016)

Zato so ogroženi da bodo padli pod prag revščine. Vsem je poznan problem bodoče pokojninske vrzeli. Da bi se izognili revščini v pokojnini je nujno potrebno takoj pričeti z ustvarjanjem rezerve  s katero si bo lahko sam omogočil človeku dostojno življennje.

Angela Merkel Rente

40 Prozent der deutschen Haushalte haben keine private Vorsorge und sind daher von Altersarmut bedroht.

UBS-Ekonomist opozarja pred „Bankrun“ zaradi negativnih obresti za majhne varčevalcee

Bojan Pravica
23.11.2016 08:12 (Nov 23, 2016)

Negativne obresti na bankah in delno tudi pri nekaterih državnih obveznicah predvsem tistih z visoko bonitetno oceno so odličen instrument monetarnega sistema za povsem legaliziran proces razlastninjenja varčevalcev direktno ali indirektno preko nekaterih vzajemnih in pokojninskih skladov kakor tudi pri klasišnih kombiniranih  življenskih zavarovanjih. Dejstvo je, da so to predvsem nepoučeni varčevalci z relativno majhnimi prihranki brez, da bi imeli kakršno koli možnost potrebne pravne zaščite. Vsak držvaljan bi se moral vprašati kako je ta proces sploh zakonsko dopusten, če vedno govorimo o EU direktivah ki naj bi zaščitile pravice potrošniškov EU prebivalcev, o državni zakonodaji za zaščito pravic potrošnikov, o državnih in zasebnih organizacijah, ki delujejo na področju zaščite pravic potrošnikov, o varuhu človekovih pravic. Torej je kljub vsem tem številčnim in verjamem tudi dobronamernim ureditvam zaščite izvedljivo in povsem zakonsko dopustno, da monetarna politika centralne b

UBS-Ökonom warnt vor „Bankrun“ bei Strafzinsen für Kleinsparer - DWN

Die Schweizer UBS erwartet, dass die Einführung von Strafzinsen für Kleinsparer zu einem Ansturm auf das Bargeld führen würde.

Ameriška centralna banka Fed je ujeta v dolžniški pasti: Povečanje obrestne mere predstavlja veliko

Bojan Pravica
21.11.2016 07:18 (Nov 21, 2016)

Glede na obstoječe dolgove in dodatni potrebi po investicijah z novimi krediti bo vedno težje in tudi nevarnejše poviševati obresti pa čeprav bi bilo to nujno potrebno.

US-Zentralbank kann Leitzinsen wegen hoher Schulden nicht erhöhen

Eine Zinsanhebung der Federal Reserve könnte dazu führen, dass die enorme Schuldenlast der USA außer Kontrolle gerät. Auch für den neuen Präsidenten Trump birgt die Geldpolitik mehrere Risiken.

Švicarska centralna banka se boji da bojo švicarrji rajši doma hranili svoje franke.

Bojan Pravica
18.11.2016 06:43 (Nov 18, 2016)

Glede na negativne obresti pri švicarskih bankah narašča vedno bolj strah pred takoimenovanim Bank runom oziroma množičnimi dvigi gotovine z bančnih računov kar bi ob teh pogojih bila edina logična in ekonomsko smiselna reakcija. Zaradi tako neugodnih pogojih na bankah je veliko bolj smiselno držati denar doma oziroma v fizižnih plemenitih kovinah.

Schweizerische Nationalbank fürchtet Flucht ins Bargeld - DWN

Die Schweizerische Nationalbank will Strafzinsen noch etwas ausreizen, sieht aber die Gefahr der Flucht ins Bargeld.

Ukinitev papirnatega denarja: Je najbolj prefinjena metoda reševanja bank.

Bojan Pravica
13.11.2016 09:12 (Nov 13, 2016)

Na ta način  država lahko prepreči množične dvige denarja iz bank takoimenovani bank run in onemogoči, da ljudje hranijo gotovino doma. Glede na nične ali negativne obresti vedno več ljudi razmišlja zakaj bi sploh hranili denar na banki. včasih so bile banke varne saj je za njih garantirala država poleg tega pa so bile obresti veliko višje kot danes. Obe navedeni prednosti danes nžalost ni več. Zato je je vedno več ljudi, ki iščejo alternative. Ena od trenutno najboljših so fizične plemenite kovine predvsem srebo.  

Po Trampovi zmagi: Kitajska masovno odprodaja ameriške državne obveznice

Bojan Pravica
11.11.2016 06:27 (Nov 11, 2016)

Časi, ko so veljale državne obveznice razvitih zahodnih držav kot povsem varna in relativno donosna naložba so minili. V  Evropi je pri državnih obveznicah nujno potrebno upoštevati poleg tveganja emitenta(izdajatelja) tudi takoimenovano CAC klavzulo (Collective Action Clause), ki predstavlja za kupca obveznic dodatno nepredvidljivo tveganje. Z njo so se države zaščitile v primeru nezmožnosti odkupa lastnih obveznic kar ima za imetnika nepredvidljive posledice.

Nach Trump-Sieg: China stößt massiv US-Staatsanleihen ab

Seit Monaten verkauft China amerikanische Staatsanleihen in großem Stil. Nach dem Wahlsieg Donald Trumps schossen die Verkäufe in die Höhe, der Yuan wertete deutlich ab.

Katastrofa pri pokojninah: Velik del nemcem bo padlo v revščino.

Bojan Pravica
30.10.2016 08:00 (Oct 30, 2016)

Nemčjija stoji pred brezprimerno katastrofo pri pokojninah. Revščina v pokojnini je za velik del neizogibna. Zvezna vlada je na področju preskrbe za pokojnine naredila skoraj vse narobe. Glede nato bodo upokojenci prisiljeni vkolikor jim bo zdravje dopuščalo, da opravljajo honorano delo, da bodo lahko preživeli. Samo v izjemnih primerih je realno pričakovati, da jih bodo otroci finančno podprli.

Renten-Desaster: Viele Deutsche werden in die Altersarmut rutschen - DWN

Deutschland steht vor einem beispiellosen Desaster bei den Renten. Die Altersarmut ist für viele unausweichlich. Die Bundesregierung hat im Hinblick auf die Renten so ziemlich alles falsch gemacht.

Nemška vlada poziva Nemce, da sami dodatno pričnejo z varčevanjem za pokojnino.

Bojan Pravica
27.10.2016 07:49 (Oct 27, 2016)

Na ta način bi se lahko izognili nevarnosti revščine v starosti. Levičarji ugotavljajo, da na ta način vlada prizna svoj bankrot. Dejansko pa zaradi realno negativnih obrestnih mer ta način ljudem ne omogoča da bi sami poskrbeli za pokrivanje pokojninske vrzeli.

Bundesregierung ruft Deutsche zur privaten Renten-Vorsorge auf - DWN

Die Bundesregierung fordert die Deutschen auf, private Zusatzrenten abzuschließen, um der Altersarmut zu entkommen. Die Linkspartei spricht von einer Bankrotterklärung. Tatsächlich ist den meisten Deutschen dieser Fluchtweg wegen der niedrigen Zinsen versperrt.
Bojan Pravica
27.10.2016 07:43 (Oct 27, 2016)

Nemška vlada poziva Nemce, da sami dodatno pričnejo z varčevanjem za pokojnino.
Na ta način bi se lahko izognili nevarnosti revščine v starosti. Levičarji ugotavljajo, da na ta način vlada prizna svoj bankrot. Dejansko pa zaradi realno negativnih obrestnih mer ta način ljudem ne omogoča da da bi sami poskrbeli za pokrivanje pokojninske vrzeli.

Inflacija na horizontu: Investitorji se umikajo iz obveznic.

Bojan Pravica
19.10.2016 06:20 (Oct 19, 2016)

Vsak bi se moral zavedati, da je v primeru, če kupuje obveznice upnik. Manj tvegane državne obveznice imajo negativno donosnost, obveznice z višjo obrestno mero pa so zato bolj tvegane in je veliko vprašanje v dannašnji situaciji ali bodo sploh naplačljive? Poleg tega pa smo pred zgodovinsko največjim balonom obveznic. Zato je boljše in varnejše prenesti svoje premoženje iz upniških v lastniške naložbe naprimer nepremičnine in plemenite kovine.

Inflation am Horizont: Investoren ziehen sich aus Anleihen zurück - DWN

Die Erwartung höherer Inflationsraten hat Investoren zum Rückzug aus Anleihen bewegt. Die Bank of America empfiehlt, aus Anleihen und Aktien auszusteigen.

Nemška banka plačala 38 milijonov v Ameriki zaradi manipulacije s cenami srebra

Bojan Pravica
18.10.2016 13:11 (Oct 18, 2016)

Deutsche bank, se je izvensodno pogodila, da plača 38 mio $ kazni, ker je manipulirala s ceno srebra na London Fix. Domnevamo lahko, da je z manipulacijo zaslužila več kot pa je morala plačati. Za vse kupce posebno še tiste, ki mesečno redno kupujete so takšne manipulacije zelo dobrodošle in profitabilne.

Deutsche Bank to pay $38 million in U.S. silver price-fixing case | Reuters

Deutsche Bank AG (DBKGn.DE) has agreed to pay $38 million to settle U.S. litigation over allegations it illegally conspired with other banks to fix silver prices at the expense of investors, according to court papers filed on Monday.

Evropske banke potrebujejo nujno prepoved špekuliranja.

Bojan Pravica
17.10.2016 15:01 (Oct 17, 2016)

Špekulacije so del prihodkov vendar tudi največje tveganje v bančnem sistemu. Komercialne banke so s pomočjo ameriškega predsednika Clintona po 100 letni prepovedi dobile dovoljenje za špekuliranje s katerim so se prej lahko ukvarjale lahko samo investicijske banke. To je samo en vzrok težav finančnega sistema. Več v zanimivem članku... 

Bankenkrise: Europas Banken brauchen Spekulations-Verbot

Die europäischen Banken sind in deutlich schlechterem Zustand als die US-Konkurrenz. Der Grund: Die US-Regierung hat nach der Finanzkrise ein Spekulationsverbot verhängt. Doch die Europäer lehnten diese sinnvolle und wirksame Maßnahme ab. Nun fürchten sie sich täglich vor dem Crash.
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj