Članek
Rožljanje z nakitom na veleposlaništvu v Moskvi
Objavljeno Oct 09, 2015

Zaostrenemu odnosu med veleposlaništvoma v Moskvi in Kijevu ni konca. Razlog je v sporu med veleposlanikom Primožem Šeligo in njegovo nekdanjo partnerico Natašo Prah, sedanjo veleposlanico v Kijevu.

Zelo res je, da so veleposlaniki ogledalo države, ki jo zastopajo, zato bi nas moralo ob dejanjih veleposlanika Primoža Šelige, zaradi katerih prihaja do nevzdržnih delovnih razmer na veleposlaništvu v Moskvi, resno skrbeti. Meje dopustnega naj bi bile še zlasti prestopljene z oholostjo in arogantnostjo sedanje partnerice veleposlanika Šelige, ki jo je spoznal med službovanjem v Kijevu, ko je bil še v zvezi z Natašo Prah, sedanjo veleposlanico v Kijevu. Po doslej znanih informacijah gre za nekdanjo hosteso za višje tuje diplomatsko osebje. S svojim bahavim in oblastniškim obnašanjem je že nekajkrat povzročila različne notranje konflikte na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi. Z vedno večjim vpletanjem v strokovne zadeve ji namreč uspeva prevzemati vlogo prve dame veleposlaništva. O njej veliko pove tudi ‘videz in stas’. Po pripovedovanju naših virov njeno ‛rožljanje z nakitom med hojo spominja na naše kurente’, zaradi česar je dobila temu primeren naziv. Saj ni res, pa je, nosi celo povsem enako oblikovan nakit, kot ga ima eden od psov, ki ga ima v lasti skupaj z veleposlanikom Šeligom.

 Ob tem si lahko v spomin znova prikličemo še eno Šeligovo prigodo, povezano z njegovo nekdanjo partnerico Natašo Prah. Gre za Šeligovo ‘ugrabitev’ nekoč skupnih psov, zaradi česar je prišlo med njima do dodatnega konfliktnega odnosa, ta pa povzroča za zdaj največji problem veleposlaništva v Moskvi. Ker medsebojno ne želita kontaktirati, so se zaostrili še ‛diplomatski odnosi’ med veleposlaništvom v Moskvi in Kijevu. Izmenjava informacij odslej poteka le še po posrednikih, tako delo brez rezultatov je bilo celo omenjeno v poročilih drugih veleposlaništvih, tako hrvaškega in nemškega veleposlaništva. Se bodo apelu po ureditvi nevzdržnih razmer vendarle odzvali na zunanjem ministrstvu?