Članek
Parkomati naj vračajo denar
Objavljeno Oct 07, 2015

Ali drži, da nikjer v Evropi tako ne goljufajo uporabnikov parkirnih avtomatov kot v Sloveniji, kjer parkirni avtomati ne vračajo denarja?

Takšno je mnenje številnih lastnikov osebnih vozil, ki se večkrat znajdejo v položaju, da morajo za polurno parkiranje plačati ceno enournega ali celo več, če ob sebi nimajo ustreznih kovancev. Parkirni avtomati namreč ne vračajo denarja, prav tako ni dana možnost kratkega, do polurnega parkiranja. Uporabniki zaradi tega opozarjajo na protipravno premoženjsko korist Mestne občine Ljubljana, do povsem enakih nezakonitosti pa seveda prihaja tudi v drugih slovenskih občinah, kjer prav tako uporabljajo parkomate, ki ne vračajo denarja. Ali je res tako težko nadgraditi obstoječe parkomate, da bodo vračali denar in da bo mogoče parkirati tudi za pol ure?

 V JP Ljubljanska parkirišča in tržnice, d. o. o., kamor smo naslovili vprašanja, imajo seveda o parkomatih kot aparatih za plačilo parkirnine, postavljenih ob cestišča, drugačno mnenje od uporabnikov. Ob predlagani zahtevi po vračilu preplačane parkirnine tako navajajo argumente, med drugim, da je na vsakem od postavljenih avtomatov jasno napisano, da vračilo denarja ni mogoče, da tudi drugje v Evropi parkomati ob cestiščih ne vračajo denarja. Ob tem še pojasnjujejo, da lahko uporabnik sam izbere čas parkiranja glede na vstavljene kovance, tudi pri drugih načinih plačila, z urbano in moneto, lahko uporabnik sam izbere oziroma vpiše želeno število ur parkiranja. Možnost sprejemanja bankovcev, celo plačila z bančnimi karticami ter vračilo denarja, kot zahtevajo uporabniki, je sicer mogoča, vendar le, kot omenjajo pri JP Ljubljanska parkirišča in tržnice, pri avtomatskih blagajnah; te so nameščene znotraj parkirišč.

Ob tem seveda ne omenijo kakšnega prepričljivega razloga, čemu takšnih blagajn ni mogoče namestiti v parkirnih conah ob cestiščih. Raje se še naprej sklicujejo na prakso v drugih evropskih državah ter vztrajajo pri stališču, da ima uporabnik dovolj možnosti izbire zanj najugodnejšega načina plačila parkirnine. Tako naj bi ravno v Evropskem tednu mobilnosti, med 16. in 22. septembrom, uvedli dodatno možnost plačila parkirnine – »Urbana SMS parkiranje.« Ko so ob tem navedli, da v primeru uporabe kartice urbane ali monete tako »odpade nepotrebno iskanje drobiža«, so s tem vendarle »priznali,« da je iskanje drobiža, to bodo morali še naprej početi vsi tisti, ki pri sebi nimajo urbane ali monete, res moteče in neprijazno, čeprav nas poskušajo prepričati o nasprotnem.