Članek
Zloraba otrok na borčevskem slavju (2.)
Objavljeno May 25, 2015

24. maj 2015, ob 08:35 (posodobljeno: 25. maj 2015, ob 00:53)

Mladinski zborček OŠ Jurija Dalmatina Krško, v katerem so otroci oblečeni v bele majice z rdečo zvezdo, je že poprej in ne le na zadnji proslavi 9. maja v Ljubljani, sodeloval z združenjem borcev iz Krškega.

Saj res, pravzaprav sploh ni nenavadno, da nam Antonija Smodič, dolgoletna ravnateljica Osnovne šole Jurija Dalmatina iz Krškega, ni želela niti prvič niti drugič odgovoriti na vprašanja. Razlog, čemu je so otroci Mladinskega zbora omenjene šole nastopali v belih majicah z rdečo zvezdo na proslavi Na svoji zemlji pod svobodnim soncem, ki jo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana organizirala ZZB NOB, je namreč že pred omenjeno proslavo javno razkril Lojze Štih, predsednik Združenja za vrednote NOB Krško.

Za lokalni časnik Posavski Obzornik z dne 30. aprila je med drugim povedal, da je njihovo združenjena letni skupščini podelilo prek dvajset priznanj, med drugim tudi OŠ Jurija Dalmatina Krško. Mladinski zborček te šole, v katerem so otroci oblečeni v bele majice z rdečo zvezdo, je torej že poprej in ne le na zadnji proslavi 9. maja v Ljubljani, s katero so borci skupaj s slavnostnim govornikom Milanom Kučanom ter s pozdravnim govorom ljubljanskega župana Zorana Jankovića, propagirali »70-to obletnico osvoboditve,« sodeloval z združenjem borcev iz Krškega.

Ta pri pripravi in izvedbi borčevskih proslav daje poudarek prav sodelovanju s šolami, zagotovo eno od borčevskih strategij za prihodnje pomlajevanje članstva, saj je Lojze Štih kot predsednik krškega združenja borcev že potožil nad kar 7,5 odstotnim upadom članstva zaradi umrljivosti; medtem ko je v krovni organizaciji ZB Krško še vedno 194 članov, jih je v Leskovcu pri Krškem le še deset. Le kdo bo namreč potem še vzdrževal kar 45 spomenikov NOB na tem območju, pri čemer jim finančno pomaga tudi občina Krško in le kdo se bo še naprej udeležil različnih srečanj, med katerimi je Lojze Štih omenil celo družno polaganje cvetja k spomeniku Josipa Broza Tita v Kumrovcu?