Članek
Tako bo izgledal "novi" Beograd na vodi
Objavljeno Sep 28, 2015

Kot vse kaže bo Beograd v naslednjih letih močno spremenil svojo podobo. Izgradnja projekta Beograd na vodi se s postavitvijo temeljnega kamna uradno začenja.

Danes je srbski predsednik vlade Aleksandar Vučić skupaj s predsednikom uprave družbe Eagle Hills Mohamed Ali iz Abu Dabija postavil temeljni kamen za megalomanski urbanističnen­ projekt Beograd na vodi vreden 3,5 milijarde­ evrov. Na bregovih Save naj bi tako v naslednjih 30 letih zrasle luksuzne poslovno-stanovanjskestavbe, hoteli in trgovinsko središče.

Vučić je danes kljub dvomom javnosti suvereno naznanil, da "prostor na katerem bo zgrajen Beograd na vodi do zdaj ni bil vreden nič, že izgradnja prvih dveh stolpnic pa bo prinesla profit". V naslednjih desetih letih pa Vučić pričakuje, da bo Beograd po številu turistov presegel Budimpešto.

Novih 20.000 delovnih mest?

Arabski investitorji - dvotretjinski lastniki družbe Beograd na vodi, tretjino pa ima v lasti država - so se zavezali, da bodo več kot polovico ambicioznega projekt, ki zajema tudi gradnjo dveh več kot 200 metrov visokih stolpnic, končali v naslednjih 20 letih, celoten projekt pa v 30 letih. V skladu s pogodbo pa bodo upravičeni do najema zemljišča za za 99 let.

Beri dalje...