Članek
EuroNCAP: Novi renault twingo dobil štiri zvezdice za varnost
Objavljeno Sep 29, 2014

Novomeškemu urbanemu malčku so varnostno petico odnesli asistenčni sistemi

EuroNCAP: Novi renault twingo dobil štiri zvezdice za varnost


							 Avtor: Jure Gregorčič

Twingo je na EuroNCAP preizkusnih trčenjih dobil štiri zvezdice. Njegova potniška kabina se je izkazala za čvrsto, dobra je zaščita otrok, peto zvezdico pa je izgubil zaradi ocene varnostnih sistemov.

Malček iz Revoza je kljub svoji majhnosti varen in čvrst avtomobil

Twingo je pri zaščiti potnikov dobro ščitil vse dele telesa.

Novi twingo se je tudi po zaostrenih kriterijih agencija EuroNCAP, ki opravlja preizkusna trčenja, izkazal kot varen in čvrst avtomobil. Pri treh od štirih ocenjevalnih postavk – zaščita odraslih potnikov (78 odstotkov) , zaščita otrok (81 odstotkov) in pešcev (68 odstotkov) – je dobil dobre ocene in s številom točk krepko presegel prag šestdesetih odstotkov, kolikor jih agencija zahteva za varnostne odličnjake. 

Peto zvezdico skupne varnostne ocene pa je izgubil v postavki varnostnih asistenčnih sistemov, ker je dosegel 56 odstotkov vseh možnih točk. V tej postavki agencija EuroNCAP kot največjo hibo twinga izpostavlja odsotnost sistema proti naletu s funkcijo samodejnega zaviranja.

Pri čelnem trčenju je potniška kabina twinga ostala stabilna. Da je malček iz Novega mesta čvrst in varen, potrjuje dejstvo, da je pri zaščiti potnikov dobro ščitil vse dele telesa ne glede na sedežni položaj in velikost potnika. 

Le pri bočnem trku v vertikalno oviro, ki simulira drevo, so nastale nekoliko večje obremenitve prsnega koša, vendar v mejah primerne zaščite. Testi pa so pokazali, da twingo kljub svojim kompaktnim meram dobro zaščito nudi tudi v primeru naleta od zadaj, saj je dobro zaščitil potnike pred poškodbami vratu.


							Če bi twingo med varnostno opremo ponujal tudi sistem samodejnega zaviranja, bi po vsej verjetnosti na testu dobil skupno varnostno oceno pet zvezdic. Drugi Revozov adut, novi smart, je nekoliko bolje založen z varnostnimi vozniškimi asistenti, kar pomeni, da bo glede na twingov rezultat morda posegel po vseh petih zvezdicah.

Vse možne točke pri zaščiti leto in pol starega otroka

Twingo je najboljše varnostne ocene dobil v postavki zaščita otrok. Tu je dosegel 81 odstotkov vseh možnih točk. Testi pa so pokazali, da je zelo dobro zaščitil predvsem lutko, ki simulira telo leto in pol starega otroka. Pri njegovi zaščiti je ta mestni malček dobil vse možne točke.