Elon Musk, soustanovitelj podjetja Tesla Motors, je na predstavitvi v Kaliforniji dejal: "Prepričan sem, da smo na pravi poti. Po športnem avtomobilu in limuzini prihaja sedaj še limuzinski kombi oziroma križanec, ki bo navdušil tudi tiste, ki sedaj v naši paleti niso videli pravega avtomobila zase. Predvsem imam v mislih družine in ženske voznice," je samozavestno zaključil. 

Štirikolesni pogon in baterija z 90 kilovatnimi urami, ki zagotavlja teoretični doseg 400 kilometrov, bosta seveda glavna vaba, čeprav ne gre spregledati, da zmore najbolj nabrita različica do 100 km/h v samo 3,8 sekundah. Dobro lego na cesti zagotavlja odličen količnih zračnega upora (0,29), ne smemo pa pozabiti niti na pomični zadnji spojler. Vetrobransko steklo se razprostira daleč v streho, ponujali pa bodo tako sedem- kot šestsedežnika. Poleg 90-kilovatne različice bosta na trg prišli tudi 70 in 85-kilovatni, ki bosta seveda cenejši.

Na razpolago sta dve naviti različici, 90D in P 90D. Prvo poganja 259-'konjski' električni motor, drugo pa kombinacija 259-'konjskega' (nameščenega spredaj) in 503-'konjskega (zadaj). Končna hitrost obeh je kar 250 km/h.

Beri dalje...

Tesla X se predstavi - Avto Magazin

Dvižna vrata za dostop do zadnjih sedežev, 7 sedežev in teoretični domet 400 kilometrov - to so osnovni podatki nove Tesle X.