Članek
Preveč proteinov za zdravje enako nevarno kot verižno kajenje
Objavljeno Mar 05, 2014

Znanstevniki z Univerze Južne Kalifornije so po 20-letni raziskavi prehrambenih navad več tisoč ljudi prišli do zanimivega zaključka. V poročilu so zapisali, da je pri ljudeh srednjih let, ki jedo veliko s proteini bogate hrane, nevarnost, da bodo zboleli za rakom, štirikrat večja kot pri tistih, ki v telo vnesejo manj proteinov. S primerjavo, ki so jo ob tem navedli, so mnoge začudili. Trdijo namreč, da preveč proteinov tveganje za rakom poveča tako, kot bi pokadil 20 cigaret na dan. Sedaj imamo znanstveni dokaz, da prenažiranje z mesom, beljakovinami...škoduje našemu zdravju..Vsem pametnim je jasno zakaj mediji tako agreivno oglašujejo  vse mesne in beljakovinske proizvode..Farmacevtski lobi potrebuje bolnike, material na katerem bodo neskončno dolgo služili

Dobili smo prepričljive dokaze, da je s proteini bogata dieta – še posebej, če gre za živalske proteine – skoraj tako slaba za zdravje kot kajenje," je za Daily Telegraph" povedal vodja raziskave Valter Longo.

Odzivi so burni. "Čeprav študija odpira zanimive poglede na povezavo med vnosom proteinov in umrljivostjo, je narobe in lahko tudi nevarno učinke kajenja primerjati z učinki sira in mesa," je bil oster nutricionistGunther Kuhnle. "Kadilec bi si lahko mislil: zakaj bi se mučil z odvajanjem od cigaret, če je sendvič s sirom in šunko zame enako slab," je slikovito opisal.

Poleg nevarnosti, da bi zboleli za rakom, se prav tako za štirikrat poveča tveganje za diabetes, so ugotovili, pri vrsti drugih vzrokov smrti pa je bilo tveganje dvakratno. A pozor, to tveganje je skoraj povsem izginilo, če so bili proteini rastlinskega izvora.

vir: Valter Longo, 24ur.com