Članek
Peteršilj - ste vedeli?
Objavljeno Apr 08, 2014

Peteršilj  - ali ste vedeli? 

  

15 g  peteršilja vsebuje toliko antioksidantov kot dve jabolki. 10 g  peteršilja pokrije celotne dnevne potrebe po nekaterih vitaminih in  mineralnih snoveh, kot so železo, flourid, mangan, kalcij, magnezij,  fosfor  ter vitamini 

A,E,C in B1.  Že ena žlica peteršilja dnevno zadosti celotnim potrebam  po manganu, ki  pomaga ustvarjati pozitivno razpoloženje. Šopek peteršilja 

vsebuje več  vitamina C kot pol kilograma pomaranč, zato krepi naš imunski  sistem. 

V peteršilju  je tudi veliko kalija in folne kisline. Vitamin A med drugim krepi  kosti in živčevje, telo pa ga izrablja tudi za zniževanje  povišane napetosi pri  stresu. Peteršilj je diuretik, razstruplja telo,razbremenjuje  delovanje ledvic in spodbuja delovanje presnove.  

Poleg tega  krepi in podpira jetra pri dejavnosti razstrupljanja. 

Ker pospešuje  izločanje sečne kisline, peteršilj pomaga tudi pri putiki, revmi in  artritisu. 

Peteršiljev  čaj znižuje telesno temperaturo in odplavlja vzroke, ki so do nje  pripeljali. Pomaga pri vnetjih sečnih poti, kamnih sečnika in  ledvičnih kamnih ter pri kopičenju vode v tkivih.   

Svež sok  peteršilja pomirja razdražene ledvice, mehur in sečne poti. Enak učinek  ima tudi čaj peteršiljeve korenine.   

Prevelike  količine zaužitega peteršilja oziroma uživanje semen ali eteričnega  olja lahko povzročijo vnetje ledvic in draženje želodčno-črevesnega  trakta. Zato večjih količin naj ne  uživajo nosečnice,  ledvični bolniki in bolniki s srčnim popuščanjem.   

Pa da  zaključim s stavkom, ki ga je povedala udeleženka na forumu, ki sem se ga prejšnji teden udeležila: ' Namesto  orhidej na okenski polici, imejte raje lonček peteršilja.':)

(prejeto po mailu)