Članek
Filli: Ne nasedajte pobudam za neplačevanje RTV-prispevka - pridno plačujte dalje, zakon pravi!
Objavljeno Mar 26, 2014

Pride Marko Fili v gostilno, sede za mizo in čaka, da bo lahko naročil. Pride natakar in predenj položi krožnik žgancev in zelja, zraven pa porine račun. Fili ogorčen protestira, da on pa tega že ni naročil, da ne bo jedel zelja in kako se mu drznejo to ne samo postreči, temveč celo računati.!?

Pa reče natakar, ej Fili, jaz tvojega TV programa nisem naročil, niti ga ne gledam, račune mi pa vseeno pošiljaš. Zelja ni treba pojesti, račun pa vseeno plačaj :)

V zadnjem času po spletu kroži dopis za zavrnitev plačila RTV-prispevka - uveljavljanje reklamacije, a nima pravne osnove. Razen v točno določenih primerih je plačilo obvezno.

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je v oddaji Dobra ura poudaril, da dopis nima osnove, in prosil ljudi, naj dopisu ne nasedajo, saj s tem povzročajo stroške tudi RTV SLO, ki se mora ukvarjati z zavrnitvami. Pojasnil je, da RTV-prispevek ni plačilo za storitev, temveč je dajatev za javno storitev, enako kot npr. za zdravstvo, vojsko, policijo … Izpostavil je tudi, da imajo zaradi neplačevanja gledalci in gledalke lahko še dodatne stroške zaradi izterjave.