Članek
Regrat vas vabi na zelene poljane
Objavljeno Mar 18, 2014

Takoj, ko toplo sonce pobere sneg s travnikov in poljan, že vidimo prve nabiralce regrata – iskalce prve naravne, krepčilne, pomladanske solate. V zgodnji pomladi, ko je naše telo izčrpano od pustih zimskih dni, nam izredno hranljive učinkovine iz regrata pomagajo pri očiščenju balasta iz telesa in nam spet povrnejo svežino in snovi, ki vplivajo na izboljšanje naše krvne slike, s tem pa tudi pravo povrnitev živahnosti!

Regrat je doma na travniku
Neupravičeno mu dajemo vzdevek divje solate, večkrat še nadležnega plevela. Kako imenitna rastlina je regrat, se še zavedamo ne. Kaj vse nosi v sebi, še niti ni popolnoma raziskano. Poglejte, uporabni so vsi deli rastline: korenine, listi in cvetovi. Ljudje se niti še ne zavedamo, kako pomembne so njegove učinkovine za naše dobro funkcioniranje. Težava pa se pojavi, kje lahko regrat v današnjem času sploh nabiramo – kje najti tisti negnojeni travnik z mineralnimi gnojili, nekje daleč stran od prometnih poti.
Naj vam povem še, da regrat filtrira zrak, tako vsrkava v liste nevarne sestavine, ki pa so za nas škodljive. Svetujem vam, da se ponj odpravite na bližnje visokogorske travnike, če le imate možnost, kjer boste tako v celoti prepuščeni uživanju. Zanimivo je, da so regrat v Evropi prvi začeli jesti Italijani v 17. stoletju. Zgodovinski viri nam pričajo, da se je regrat po Napoleonovih vojnah znašel na marsikateri evropski mizi, v kombinaciji z drugimi živili za premagovanje lakote, ter prav tako tudi na mizah naših prednikov. Raste po vsej Evropi in v nekaterih predelih Azije. Je pa to res zdrava in odporna solata, ki je ne napadajo škodljivci, poleg tega pa vrača odpornost tudi nam – uživalcem.
Pa še to: način, kako regrat v solati pripravimo mi, je prava posebnost za tujce!
Solata štirih letnih časov
Regrat lahko čez vse leto. Največ vitaminov in hranljivih snovi ima prav v zgodnji pomladi – od marca do maja. Z meseci listi pridobivajo grenčino, vse bolj grenak okus, kar nam vedno ne prija, sploh pa ne otrokom. Zdravilne učinkovine pa se preko leta polagoma selijo v korenine.
Zdravilne učinkovine
Regrat lahko zagotovo uvrščamo med naravna zdravila in tudi lepotila. Nihče od nas se ne želi starati, zato čim prej na travnik po multivitaminsko solato. Regrat vsebuje veliko vitamina C, kakor tudi A in B. Je prava zakladnica železa, kalija, kalcija, nekaterih eteričnih olj in glikozidov, beljakovin ter celo saponinov, ki olajšajo izkašljevanje pri pljučnih prehladih. V listih so steroli, flavonoidi, kumarini, kalijeve soli, fenolna kislina, fruktoza in zagotovo smo še kaj izpustili.
Ugodni učinki regrata na zdravje:
  • učinkovine ugodno vplivajo na prebavo in živahnejše delovanje črevesja,
  • spodbuja delovanje jeter in žolčnika,
  • učinkovit je proti ledvičnim kamnom,
  • poveča izločanje urina in s tem odstranjevanje strupov iz telesa zaradi vsebnosti sterolov,
  • preprečuje nabiranje vode v trebuhu,
  • zmanjšuje zakisanosti organizma,
  • prispeva k čistejši koži, odpravljanju kožnih ekcemov ter lišajev,
  • dejaven je pri topljenju odvečne zamaščenosti in preprečevanju celulita,
  • čisti kri,
  • izboljša krvno sliko zaradi vsebnosti železa in še drugih rudnin,
  • odličen je v boju proti protinu in različnim vrstam revmatizma ter tuberkuloznih obolenj,
  • spodbuja delovanje trebušne slinavke in s tem zmanjšuje količino sladkorja v krvi,
  • doječim materam daje več mleka,
  • krepi imunski sistem,
  • vrača tisti pravi, zdravi tek.

Uporaba regrata v prehrani 
Regrat z domačo prekajeno slanino

Za 4 osebe potrebujemo:
  • 120 g mladih regratovih listov
  • žličko olivnega olja
  • 60 g prekajene slanine
  • ščepec soli
  • 0,5 dl vinskega kisa

Priprava:

Regrat dobro očistimo in operemo. Prekajeno slanino narežemo na manjše koščke in jo lepo prepražimo na olju. Opran regrat stresemo v ogreto lončeno skledo, ga malo posolimo, prelijemo s pečeno slanino in okisamo. Dobro premešamo in zaželimo vam samo še dober tek!
Recept za sladokusce – ocvrti regratovi cvetovi
Potrebujemo:
  • regratove cvetove
  • 1 jajce
  • ščep soli
  • 240 ml mleka
  • 120 g moke
  • olje za cvrtje

Priprava:

Cvetovom odstranimo zeleni del. Jajce dobro stepemo, dodamo sol, izmenično moko in mleko. V ponvi segrejemo olje, ki naj sega približno 2 cm visoko. Vsak cvet posebej pomočimo v pripravljeno maso in položimo v vroče olje ter cvremo toliko časa, da dobi rahlo rjavkasto barvo. Ocvrte cvetove lahko na koncu potresemo še s sladkorjem v prahu. 
Regrat za nego kože 
Obloga za obnovo normalne kože
Že od nekdaj je v nas vseh neizmerna želja po lepi in zdravi koži. Iz cvetov si zlahka pripravimo oblogo za obnovo normalne kože.
Pest zdravih regratovih cvetov prelijemo z rastlinskim oljem. Mešanico pustimo stati približno dva tedna v temnem prostoru. Iz cvetov se v tem času v olje izloči regratovo olje, ki kožo mehča, gladi in hrani. Olje z dodanimi cvetovi precedimo. Pripravek nanašamo na obraz ob večerih, ko se umirimo, po 15 minutah ga speremo s čisto toplo vodo. Koža je po uporabi obloge neverjetno mehka in sijoča.
Čistilni tonik
Sami dobro veste, da vaša koža od časa do časa potrebuje tudi temeljito, globinsko čiščenje – ravno tako kot vaše stanovanje pred večjimi prazniki. Zakaj si torej ne bi pripravili nekaj zase.
Pest svežih regratovih cvetov dajte v vrelo vodo in kuhajte vsaj 15 minut. Ohladite in potem precedite. Tekočino si nanesite na obraz, pustite, da se posuši, potem pa dobro umijte s toplo vodo. Presenečeni boste. Pore bodo čiste, vaša koža pa bo naravnost zasijala.
Z regratom nad sončne pege
Dobro operite 4 srednje velike regratove liste. Položite jih v posodo in jim dodajte 5 žlic ricinusovega olja. Za 10 minut postavite nad parno kopel in pustite stati še nadaljnje 3 ure. Potem času olje precedite. To olje vsebuje take učinkovine, da nam pobeli oziroma odstrani sončne pege, starostne lise ter druge kožne madeže.
Izognite se aknam
S pitjem čaja iz regratovih listov, ki jim primešamo posušen janež in koprc, pa se lahko izognemo tudi aknam.
Potrebujemo posušen janež, koprc in regratove liste, ki jih pomešamo z 250 ml vrele vode. Pustimo, da se mešanica po naravni poti ohladi. Zjutraj in zvečer popijemo skodelico tega čaja. Že čez nekaj dni se boste razveselili pozitivnega učinka!

Še zanimivost: Kanadski znanstveniki so začeli s poskusi z ekstrakti iz regratove korenine. Rezultati kažejo na veliko uspešnost v boju proti izredno odporni vrsti krvnega raka – kronični monocitni levkemiji. Ponovljeno zdravljenje je uspešno uničilo dobršen del rakavih celic. Regrat je torej hrana, ki zdravi in je preventivno zdravilo za številne bolezni!
prejeto po mailu, ...