Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Kolumna Gregorja Preaca: Kako izgine (slovenski) narod

Plemena, narodi so izginjali vso zgodovino. Neopazno. Ali so migrirali sami in se razdelili in utopili v večjih narodih. Ali so jih premagali večji ali močnejši in jim z vero vsilili še jezik. Ali pa je bilo ozemlje poseljeno z veliko plemeni, etničnimi skupinami, v mestih pa so prevzeli jezik največjega ali kolonialnega zavojevalca kot linguo franco: ruščino v Sibiriji in na Kavkazu, angleščino v Indiji, skratka kot sporazumevalni jezik v poplavi jezikov.

BO SRBŠČINA LINGUA FRANCA SLOVENIJE?

V Argentini, Čilu skoraj ni več staroselskih Indijancev, jezik Majev v Mehiki izumira. Najbrž bo izumrl tudi jezik Inkov v Peruju. Kot so izumrli Hetiti, Huni, Avari, Obri, Iliri. Ostalo je nekaj potomcev Keltov po Veliki Britaniji in na Irskem. Nenazadnje je tudi priselitev Slovencev utopila keltščino, ilirščino, latinščino in morda še kak jezik in kulturo.

Feničani, Asirci, Babilonci, Sumerci, faraonski Egipčani oziroma njihov koptski jezik so izumrli z migracijami in osvajanjih Arabcev in z islamom. Islam je uničil večino jezikov, narodov, kultur vse do Mavretanije in Irana ter tudi animizem, zoroastrstvo, faraonsko egiptovsko vero, vsaj 400 bogov in njihov ogromen kulturni, filozofski, znanstveni svet. Zadnji preostali na udaru so Berberi v Maroku in Alžiriji, ki prevzemajo arabščino in francoščino.

Tudi po Rusiji izginjajo številne majhne sibirske in kavkaške etnične skupine. Ruska republika Dagestan ima kar 40 etničnih skupin in jezikov: po vaseh, ki so enoetnične, jih še govorijo, v prestolnici Mahačkali je slišati samo še ruščino. Podobno je po afriških državah, ki imajo običajno vsaj 30 plemen, uradni jeziki pa so afriški svahili z veliko arabskih tujk, angleščina, francoščina, portugalščina.

Krščanstvo in islam uničujeta poslednji animizem in odnos do narave, gozda v Afriki, Južni in Srednji Ameriki, v Indoneziji, Maleziji, na Filipinih, na Papui-Novi Gvineji… V ZDA poslednjega pol milijona etničnih Indijancev živi pretežno po puščavskih rezervatih. Njihovi drobni jeziki so obsojeni na izumrtje.

Torej je nekako jasno, da množične migracije običajno uničijo staroselce, torej njihov jezik, kulturo, vero, in preobrnejo ves miselni svet neke celine, države. To so počela širjenja imperijev, velike selitve, verska osvajanja, kolonializem, socialistični internacionalizem, globalizacija in zdaj množične migracije.

EVROPSKA LEVICA IN ISLAM STA NEVARNOST ZNANJU IN EU

Res da je evropski kolonializem s koncem 16. stoletja in kasneje združil človeštvo, ga povezal in prvič v zgodovini ustvaril občutek skupnega planeta, človeštva, a so bili in še zmeraj so vzadaj le širjenje gospodarstva, ozemlja, politike, moči, torej neposredno in posredno osvajanje in vsiljevanje tujega.

Kot je bilo nekoč popularno krščansko misionarstvo, gre pri islamu še danes le za džihad, sveto vojno, versko osvajanje, svet spremeniti v islam, v kalifate, v šeriatsko pravo, v arabščino.

V islamu, ki edini med verami še ni uspel priti do demokracije, pluralizma, sekularne države, ločitve vere in kulture, in je zato intelektualno, gospodarsko in drugače neuspešen, gre tudi za vsevečjo fundamentalizacijo, torej vračanje h koreninam, v čase, ko je islam uspešno osvajal in zmagoval. Od tod poplava radikalizma, vojn, verske vojne med šiiti in suniti ter terorizem (20.000 terorističnih dejanj na leto).

Mirovni inšitut v Ljubljani, Filozofska fakulteta v Ljubljani, FDV, mnoge nevladne in humanitarne organizacije, leve politične stranke (SD, SMC, SAB, DeSUS, LMŠ, Levica) so prežete z anarhizmom, retrokomunizmom, postmodernizmom (največkrat drugo ime za retrokomunizem), New Age-em (preprosti, neznanstveni, populistični zahodni misticizem, tudi kdaj gretenizem), s krivdo belega človeka, krivdo kolonializma, z dekadenco Zahoda, z lažnim človekoljubjem, antipatriotizmom (zaradi velikih migracij z Balkana in nepripadnosti slovenski družbi), pa socialističnim internacionalizmom (ki ga s pridom izkorišča neoliberalni globalizem za gospodarsko agendo neokolonializma).

Našteti propagirajo multikulti, posredno cenzuro medijev in družbenih medijev, preganjanje sovražnega govora (kar je stalinistični konstrukt in krinka za preganjanje drugačemislečih oziroma svobode govora), pa politično korektnost (kar je drugo ime za samocenzuro in cenzuro ter ukinjanje humorja).

SMO SLOVENCI NAROD V IZGINJANJU?

Lahko Slovenija kot država ali Slovenci kot narod izginemo? Radi bi verjeli, da ne. Pa nam tudi sociologi s FDV prerokujejo, da bo do leta 2050 samo še polovica prebivalstva etnično slovenska.

Ob 200.000 prišlekih z Balkana v času SFRJ so se v neodvisni Sloveniji migracije iz nekdanjih republik Jugoslavije povzpele na dodatnih 250.000, od tega iz islama (Kosovo, BiH, Orient) polovica.

Ustvarjajo se nova geta (Velenje, Celje, Ljubljana, Kranj, Krško…), še nižje padajo standardi javnih šol z otroki prišlekov z Balkana. Spet se pojavljajo mladostniške bande in medetnično nasilje na teh šolah (stalni primeri v Celju z mladimi Albanci). Ter tudi bakšiš kultura podkupovanja na Upravnih enotah, kjer si novi prišleki urejajo dokumente in dovoljenja, socialne podpore…

Z možnostjo združevanja družin v EU in Sloveniji bodo te številke samo še strmo naraščale, sploh ker se Balkan in Afrika, pa nasploh islamske države razvijajo slabo in počasi. S satelitsko televizijo, geti, fundamentalizacijo islama sta integracija in asimilacija vsemanj verjetni.

 

Prav tako gre za vsemanj obvladljiv migrantski in tihotapski pritisk na Slovenijo iz Orienta, saj smo ob zapori madžarskih meja edina prosta pot čez Balkan na Zahod. Z levimi vladami premierjev Cerarja in Šarca ter s predsednikov Pahorjev, glavnim pobudnikom odprtja makedonske meje za migracije avgusta 2015 in torej de facto glavnim ustvarjalcem slovensko-balkanskega tihotapskega koridorja ljudi in drog, je slovenski prostor povsem odprt za tihotapstvo ljudi, drog in orožja.

Velike politične in miselne spremembe se že kažejo na lokalnih volitvah v največjih mestih. Počasi si bodo prišleki organizirali tudi svoje politične stranke. Zahteve za njihov jezik v šolah, posebne jedilnike in celo za posebne etnične ter verske šole, pa status manjšine so že tu. Organizirajo si svoj paralelni svet, na primer vahabiti v Ljubljani, in nasploh muslimani (islam.si).

Če pogledamo zadnjih 50 let podobnih migracij v Francijo, Veliko Britanijo, v Belgijo, na Nizozemsko, na Švedsko, bo tudi v Sloveniji vseveč get, drog, migrantskega kriminala, verske radikalizacije, terorizma. Že zdaj je čez polovica zapornikov v slovenskih zaporih tujcev oziroma prebivalcev, ki po rodu niso Slovenci. Cerarjeva in Šarčeva vlada pa sta želeli celo zgraditi nov zapor za vsaj 70 milijonov evrov, torej zapor za tujce, četudi manjka 9000 mest v domovih za ostarele in 10.000 postelj v študentskih domovih.

Ob vsem se je v zadnjem desetletju iz Slovenije odselilo 100.000 mladih izobraženih Slovencev. Zaradi posttravme socializma, stalnih poskusov restavracije socializma, Jugoslavije, zaradi ugrabitve medijev in države z leve politične opcije in stalne kleptokracije pada tudi zavest o državi, dobri državi, potrebi po državi, pripadnost, patriotizem.

Socšolstvo in levica uničujeta še zadnje preostanke patriotizma, nacionalne zavesti ali pa ju skušata dalje graditi le na preživelem partizanstvu in celo totalitarnem komunizmu (poplava državnih partizanskih proslav in državnih obeleževanj dogodkov v povezavi z ZKS).

ALI EU POSPEŠUJE PROPAD MAJHNH NARODOV, DRŽAV?

So torej majhni narodi in majhne države v EU in nasploh obsojeni na izginitev? Za neoliberalizem je najcenejši delavec, ki nima nobene pripadnosti, ki se z lahkoto seli. Podoben plastelin za povsem enakega človeka iščejo z internacionalizmom, odprtimi mejami, migracijami socializem, komunizem, levica.

V globalizmu in odprtih mejah se obe ideologiji združita, saj sta nasprotnika narodov in nacionalnih držav. Obe ideologiji razmišljata o superstrukturah, nadnacionalnih velesilah; levica z ideološko-utopičnega vidika po popolni enakopravnosti, enakosti, uravnilovki, skoraj državi iz Orwellovega romana 1984, neoliberalizem pa pač zaradi odprtosti trga, mobilnosti in cenenosti delovne sile.

Tistemu, ki pa je za ohranitev majhnih narodov, različnih jezikov in kultur (ker se zaveda, da v centralizmu, unifikaciji, in potem nesposobnosti demokracije in pluralnega razmišljanja propadejo vsi imperiji, kot je bila Aleksandrova stara Grčija, obe Rimski cesarstvi, stari Egipt) propaganda EU in levice očitata, da je fašist, rasist, skratka nečlovek.

Kot pisatelj, novinar, ljubitelj jezikov, umetnosti, kultur, potovanj, znanj se jasno zavzemam za svet raznolikosti, torej ohranjanja majhnih narodov. Bilo bi dolgočasno potovati in živeti, če bi vsi govorili en jezik, mislili, počeli enako.

Torej se zavzemam za Slovenijo, slovenstvo, slovenski narod, kulturo, jezik in ustrezne mehanizme njihove zaščite. Kaže, da samo imeti državo in ustavo, ni dovolj!

EU pa naj bo nek grški svet polisov, kjer je bil vsak polis povsem različen po kulturi, razmišljanju, političnem ustroju. Če slednje ni mogoče, pa sem raje za razpustitev EU, kakor pa za utopitev Slovenije in slovenskega naroda v njej!

Krščanstvo, islam, vojna, fašizem, nacizem, komunizem, socializem so pobijali, preganjali drugačne, odločne, misleče. Socšole, mediji v Sloveniji še dalje vzgajajo nesamozavest, prazne zombije, številke, apatike, aparatčike. Samozavest je v spolu, nacionalnosti, znanju, modrosti, patriotizmu, a bi vam levica na eni strani, neoliberalizem na drugi to radi vzeli. Ljudje brez kulture, korenin, smisla so ubogljivi, vodljivi, najcenejši!

Zadolženost Slovenije je že presegla 40 milijard evrov. Marakeška deklaracija je tu, agenda 56 milijonov mladih moških, pretežno iz afriškega in bližnjevzhodnega ter azijskega islama za novo Evropo deluje nemoteno naprej, sicer z bolj podtalnimi prijemi, ko se vzhod Evrope in tudi deli večjih narodov tudi zaradi drastičnega porasta kriminala in birokracije vsebolj upirajo.

POSTAVITI VSE NA DRUGAČNE TEMELJE OZIROMA NA SAMOZAVEST NARODA

Majhen narod se sicer ne sme zapirati, a se tudi ne more iti koncepta socialističnega internacionalizma, globalizma, neselektivnih migracij. Ker ga pohodijo.

Slovenija je na tem, da nas gospodarsko, nacionalno in drugače pohodijo, pokupijo, razosebijo za centralizirano, nedemokratično, zbirokratizirano EU!

V Sloveniji bo potrebno vse postaviti na drugačne temelje, prepoloviti birokracijo, očistiti ustanove, jih narediti samostojne, strokovne, transparentne, nepotratne, depolitizirati državo, dezideologizirati medije in jim vrniti novinarsko etiko oz. etiko, kot vsej družbi.

Države (Singapur, Tajvan, Južna Koreja, Izrael, Danska, Norveška, Finska, Islandija, Švica, Japonska), ki temeljijo na močnem patriotizmu, samozavesti naroda, so uspešne, bogate, razvite! In tudi kulturno, znanstveno, umetniško, izumiteljsko, oblikovalsko, arhitekturno, gospodarsko (in nenazadnje tudi športno) veliko dodajajo svetu!

Zgledovati se moramo po uspešnih azijskih tigrih (Singapur, Južna Koreja, Tajvan…), Židih ter Izraelcih, Švicarjih, delu Skandinavije, ki so to, kar so, ker imajo zelo selektivne migracije ali koncept pogodbenih delavcev, ki se ne morejo kar naseliti, pa velik patriotizem, ki ga gojijo družine, šole, politika, ustanove. Vse temelji na izbranem, odličnem zgodnjem šolstvu za vse, ki vzgaja in uči samozavest, podjetnost, ustvarjalnost, razmišljanje, logiko, estetiko, vrednote, patriotizem, individualno in kolektivno odgovornost.

SPOZNANJE, DA JE BIL SOCIALIZEM DIKTATURA

Naposled se prebuja tudi spoznanje, da je bil socializem, pa naj so ga še tako oglaševali s ‘socializem s človeškim obrazom’, tipična diktatura ene stranke, enega vodje, ene ideologije, enoumja z zapori, preganjanji, sivino, luknjami oziroma je bila Jugoslavija nenehni poskus centralizacije, unifikacije ter posledično balkanizacije, srbizacije. 

Kaže, da se nismo prav nič naučili iz Avstro-Ogrske, kjer smo izgubili vsaj tretjino, če ne celo polovice etničnega ozemlja (avstrijska Koroška, Goriška, Istra), pa mnoga mesta v sami Sloveniji so postajala nemška. Kaže, da se nismo nič naučili iz priseljevanja ljudi iz nekdanjih republik SFRJ do leta 1990. In se nam zgodba v tretjič ponavlja.

Ne želite si I. in nato II. svetovne vojne, ki sta sicer etnično homogenizirali slovenski narod (odšli so Avstrijci). Kajti sploh II. svetovna vojna nas je težko popravljivo ideološko razdvojila v žalostni in krvavi državljanski vojni ter intelektualno zdesetkala.

Čaka nas veliko dela. V razsulu posttravme socializma (od 30 do 50 let po koncu diktature) ter zbirokratizirane in centralizirane EU ni lahko začeti znova, na novo, saj nimamo kadrov, drugačne miselnosti, podjetnosti, samozavesti, neodvisnih profesionalnih medijev. Zaenkrat se samo ustvarja kritična masa, ki bo to lahko izvedla.

Elektronski časopisi, kot je ARREVIJA, in mnogi drugi, so že dokaz, da se nekaj premika v pravo smer! Potrebne so nove moderne politične stranke, novi s preteklostjo in ideologijo neobremenjeni politiki! Takšni, ki so po možnosti šolani na Oxfordu in Cambridgu, kakor na primer politična elita Singapurja.

 

Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
Jugoslavija, 3.del:  »Industrijska revolucija« in obubožano kmetijstvo po socialistično.
2
Savlov nateg
3
Zločinski ideologi in vodje krvave revolucije na tleh Jugoslavije v besedi in sliki.  
4
Jugoslavija -Kruta resnica o samoupravnem socializmu
5
Butalska Slatina?