Članek
Teden boja proti raku
Objavljeno Mar 05, 2018


Na TV poslušam, kako neka gospa- predstavnica presajalnih programov, na vse pretege poudarja, kako so za porast raka krivi ljudje, ki nezdravo živijo in se ne odzivajo pozivom na presajalne teste- DORA, ZORA, SVIT.
Delno se strinjam z njo. Je pa tudi res, da mnogi zdravniki ne odreagirajo pravilno ob sumu na rakaste tvorbe in da niso vedno krivi le pacienti. Zdaj ko je sedanja ministrica dala ven nov zakon, ki bo po žepu udaril zdravnike, ki bodo dali "neupravičene" napotitve, bo tega še več!
Jaz sem bila namreč na mamografiji kjer je dr videla spremembe, a se ji ni zdelo, da je to to in me je šele čez 9!!! mesecev naročila na UZ kjer je bilo takoj 
po punkciji potrjeno, da imam karcinom zelo agresivne oblike in to netipni!! Torej vsakomesečni pregled dojk ne more nikakor odkriti takega karcinoma!
Nikoli nisem kadila, nisem bila še pijana, res da imam prekomerno težo, a gospa na TV je še bolj pri sebi kot jaz! Sem imela pa vse življenje nezdravo delovno okolje, delo v več izmenah, nedelje, praznike....med aparaturami, ki dokazano kvarno uplivajo na človeka. Pred tremi leti so tudi le 20m od moje hiše namestili oddajnik za železnico, brez privolitve nas, ki tu prebivamo! Zagotovo je tudi to dalo svoj delež, pri mojem karcinomu!
Pa vse stresno življenje, ko povsod vedno več in več zahtevajo od nas! Se je kdo vprašal, koliko tudi to pripomore k bolezni?
Naj bo dovolj mojega razmišljanja. Na srce polagam vsaki ženski in vsakomur izmed vas: Imejte se toliko radi, da če že dolgo niste opravili temeljitega pregleda, ga opravite čim prej in bodite vzrtajni, ko vas želijo prepričati, da to ni potrebno! Ko bi jaz vedela, da gre pri meni za patološke spremembe, bi si sama plačala UZ! Žal sem slepo zaupala in verjela, da je vse v redu.
Bog daj, da bo na koncu dolge poti zdravljenja tudi res vse dobro in da bom ozdravljena, kar iz srca iskreno želim tudi vsem obolelim za rakom!
Vse dobro vsem. BVB in imejte se radi!
Fotografija osebe Anka Klemenčič.

Anka, hvala za tvoj nasvet. Drži se, želim ti veliko poguma, da premagaš to bolezen.

Hvala Branko, BVB