Članek
Otroci čutijo več kot si mi predstavljamo
Objavljeno Oct 25, 2014

Navdih za tokratni prispevek je prizor iz filma, v katerem je vzgojitelj imel težavo s tem, kako obvladati skupino otrok. V njegovem primeru je šlo za strah, da ni sposoben opravljati svojega poklica. Šlo je za njegovo negotovost v samega sebe. Svoj strah je prepoznal in ozavestil šele takrat, ko mu je prijateljica dejala: »Otroci čutijo tvoj strah in tvojo negotovost vase.« Kmalu, ko je ta vzgojitelj pri sebi razčistil strah in dobil zaupanje v svojo sposobnost, je pri skupini otrok dobil tudi avtoriteto, ki jo je potreboval za uspešnega vzgojitelja. Misel iz filma je zelo pritegnila mojo pozornost, ker imam otroka z močno uporniško voljo. Ne zmanjka mi taktik, ki jih poskušam izvajati zato, da bi otrok upošteval osnovna pravila. Na podlagi alternativnih zadev zdravljenja, ki govorijo o delovanju človeka kot energetski sistem, mi je razumljiv potek energij preko človeških vezi. 

http://mojpogled.net/otroci-cutijo-vec-kot-si-mi-predstavljamo/

Hvala za komentar tudi Ani. Pri sebi opažam, da hitro lastna nezavedna čustva predajam naprej. Otrok mi pokaže svoj odziv in me hkrati opozori nase. Je težko ampak je lažje, ko se zavedamo, da to enostavno je tako. Ob tem lahko spremenimo negativna čustva v pozitivna in vsem je lažje in lepše :)

Hvala za komentar ... Osebno se tudi učim od svojih otrok in vsako spozanje me vodi v nova vprašanja in odgovore. Konstruktivna debata dobrodošla, seveda, saj se vsi učimo. Lepo pozdravljen.

Otroci so veliko bolj čuječi, kakor si mi odrasli to predstavljamo. Otrok celo dolgo časa ne razlikuje med "jaz" in "mi" (pri čemer je z "mi" mišljen najožji krog otrokovih vsakdanjih spremljevalcev - praviloma družine v ožjem in širšem smislu). Če govorim kot oče, potem ne morem mimo tega, da bi se ravno malčicama ne zahvalil za to, da sem skozi učenje njiju tudi sam ves čas učenec, ki obnavlja že pozabljene lekcije. Verjetno se bomo vsi strinjali, da je otroška igra ena izmed najpomembnejših reči v življenju in ko se odrasli ponovno srečamo z igro, oz. smo v njej udeleženi, se nam razkrije čudoviti svet, o katerem smo se pred tem zgolj tako ali drugače učili. Anja, dobrodošla med nami in v upanju na še kakšno konstruktivno debato se za tokrat tudi poslavljam. Lep pozdrav v domovino, P.J.

Hvala za zelo lep komentar. Pri sebi opažam da, če za trenutek nisem pozorna na lastna čustva, jih hitro nezavedno predajam naprej. Je težko ampak je lažje, ko se zavedamo, da to enostavno je tako.

Hvala za dobrodošlico :) in za lep komentar.

Dobrodošla med nami :) Res, otroci ogromno čutijo, tudi stiske odraslih ... Da bi le otrok ne obremenili s stvarmi, ki niso njihovi problemi ...