Članek
Skrivna moč barv ali moč mnenja
Objavljeno Jul 25, 2014

Slovenija je res specifična po mnogih stvareh. Tu je pogost pojav, da so kar vsi strokovnjaki za vse.
Že ko sem študirala agronomijo in smo cel konec zime in celo pomlad tako za trening obrezovali drevje na mariborskih nasadih, sem kasneje opazila, da ljudje po svojih sadovnjakih obrezujejo kar tako - da dobro izgleda, ne obrodijo pa drevesa nič kaj bolje. Zdelo se mi je čudno, ker to le ni tako skrito znanje in je treba samo kakšno dobro knjigo odpreti in se v dveh sezonah naučiš marsikaj sam, a sem potem pozabila na to problematiko.
Več let kasnje, po mnogih selitvah sem se malo ustalila in prvi dogodek z novimi sosedi, ki so na moji najemniški parceli podrli popolnoma lep in zdrav macesen, me je spomnil  na to. Ko sem jih vprašala, zakaj so to naredili, so rekli: "Lubadar je bil na njem." Po pregledu določenega drevesa sem jim povedala, da sem študirala agronomijo-kmetijstvo in da tu ni vidnih nobenih znakov lubadarja. Njihov odgovor je bil: "Vsak ima pač svoje mnenje!" in s tem je bila zadeva za njih rešena.
Takrat pa je začelo mene bolj resno skrbeti o mentalni zdravosti te države oz. dela prebivalcev. Eno so mnenja o splošnih stvareh, kjer ni dokazov, drugo pa je, da če dokazov ne poznaš, še ne pomeni, da tvoje mnenje šteje enako kot dokazi, ki so nekje zapisani.
In kako sem danes spet prišla do tega? Na fb ju me je prijazna gospa spraševala za črno barvo na fasadi. In se je strinjala z mano, ko sem ji razložila, da čisto črna slabo vpliva na cel dom, ker pritegne ogromno negativnih energij iz okolja in da je bolje, da dajo 80% črne in 20% bele, kar da kar precej temno sivo barvo. Potem pa mi je razložila, da je to malo težje razložiti mlajšemu paru, ki pravi, da...  "Vsak ima svoje mnenje." To pa je spet sprožilo moj spomin na opazovanje neumnosti, ki ji kar pustimo, da se širi.
V tujini morajo strokovnjaki dati svojo analizo stanja, kar se potem upošteva. V tujini ne gradijo hiš kar tako, pa da porabijo manj kabla za elektriko, ga speljejo poševno po steni ..  Strokovnjak je nekdo, ki je tisto področje preštudiral, vanj vložil čas in denar in ve več od povprečnega človeka o tem področju. Zato ne - dragi slovenski vsevedje: Vsak sicer ima lahko svoje mnenje, vendar to še ne pomeni, da kaj šteje.
Če nekomu svetujem, naj ne daje rumene in rdeče barve v spalnico, potem je to z razlogom, ne zato, ker meni osebno ta barva ni všeč. In če me človek ne posluša in potem se čez nekaj let ali ločuje, ker se s partnerjem preveč prepirata ali sta zbolela zaradi povišanega krvnega tlaka - to je posledica vašega mnenja. Zato prosim, če že sprašujete strokovnjake, upoštevajte njihov nasvet. Če jih ne sprašujete, pa pač tvegate, da posledice svojega mnenja nosite sami.
Citat Clinta Eastwooda v Dirty Harry-u: "An opinion is like an ass hole. Everybody has it." je idealen za stanje pri nas.

Črna hiša. Ne razumen , da se kdo odloči za nekaj takšnega. Hudo!