Postkomunistična mafijska država

OddajAndrej Magajna, dne 2018-07-23 ob 14:17:15

Če se lahko vsi nasmejimo vremenarci iz RTL-a ob prejšnji moji objavi na časovnici, se ob tej lahko nasmihajo le strici, njihovi vnuki in nečaki.


V nadaljevanju avtor (dr. Matej Avbelj):
»Po branju Magyarove knjige bolje razumem, kaj mi je ta oseba zares želela sporočiti. Ali to pomeni, da je imela ta oseba prav in da je današnja Slovenija tudi postkomunistična mafijska država?


Predlagam, da si na to vprašanje odgovori kritični bralec sam.

Bistvo mafijske države ni ideologija, temveč kopičenje moči in bogastva v rokah razširjene politične družine. Ta s pomočjo mafijske kulture, povzdignjene na raven politike in podprte z institucionalnim, pa tudi represivnim aparatom države, uresničuje svoje cilje. V taki državi ne gre za vsakodnevno korupcijo med posameznimi uradniki in zasebniki. Prav tako ne gre za to, da vlada podzemlje, torej klasična kriminalna mafija.

Gre za to, da je korupcija sistem in da je politika mafijsko podzemlje povzdignila na raven države, torej organizirane oblasti, si ga podredila in ga učinkovito upravlja. V postkomunistični mafijski državi ni ločitve med ekonomijo in politiko. Politika je način upravljanja ekonomije, postavljanja in odstavljanja tajkunov. Ti si torej ne podrejajo države, ampak so v navezi s postkomunistično mafijo njen sestavni, konstitutivni del. Oni so njen modus operandi.

Kot odlično povzame Magyar, »mafijska država je zasebna oblika zajedavske države«. V njej se zasebni interesi sistemsko prodajajo kot javni. Skoraj nobena družbena dejavnost ne ubeži pohlepu po še več denarja in moči tistih, ki so, tako ali drugače, na oblasti.

Plenjenje in socialna demagogija

Ljudstvo v taki državi se zaradi razmer v njej pretirano ne razburja. Država namreč plenjenje, ki mu je podvrženo vse, spretno kombinira z redistributivno politiko, prežeto z nacionalističnim in socialističnim populizmom ter demagogijo. Ta je že zdavnaj odpravila prostor za razumno, na argumentih utemeljeno javno razpravo. Ta tudi nima ustreznih sidrišč, saj v taki državi, ne po naključju, ni mogoče oblikovati širokega soglasja niti o njenih osrednjih simbolih, okrog katerih bi se lahko oblikovala skupnost političnega, ki bi delovala za skupno dobro, ne le kot transmisija parcialnih zajedavskih interesov. Tem zadnjim je podrejen tudi slog vladanja.

V postkomunistični mafijski državi, drugače kot v ustaljenih demokracijah, ne vladajo politične stranke, ki predstavljajo širše politične interese v družbi. Ne, politične stranke so odrezane od svoje družbene osnove (ki je zato niti ne potrebujejo) in so v rokah izbrane politične družine, na čelu katere je politični boter, mafijski šef. 
Politična stranka je le formalna platforma za potrjevanje demokratične legitimnosti odločitev, ki so sprejete skoraj izključno nekje v ozadju.

Bistvo postkomunistične mafijske države je lojalnost. Ta se, kot je značilno za mafije, vzdržuje tako z nagradami kot kaznimi. Vir enih in drugih je država, njeno lastništvo in njen razvejan birokratski aparat. S pomočjo tega se zlahka sankcionira neposlušne ali tiste, ki mafijo ogrožajo. Za te zadnje se uporabi kazenski, civilni, upravni, davčni, inšpekcijski in drug pregon, ki ga mafijska država ob pomoči državnega aparata lahko zelo učinkovito izvaja (ali pa preprečuje, ko gre za »naše«). Vse to je storjeno strogo po črki zakona, a na način, ki nima nič opraviti s pravno državo.

Kot v predgovoru knjige prepričljivo zapiše Kim Lane Scheppele, je postkomunistična mafijska država »obsesivno legalistična, pri čemer pa pravo služi samo kot fasada za opravičevanje dejanj, ki so v bistvu strankarsko in osebno motivirana«.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
3oqo thirdeye
0
Jul 23, 2018
Besedo post lahko kar izvzamemo.
#1
Andrej Magajna
Andrej Magajna
Objavil/a 2018-07-23 14:17:15 (Jul 23, 2018)
Starejša objava
ZADNJE OBJAVE
Postkomunistična mafijska država
Se dogovor iz septembra 2017 v Kamniku uresničuje do potankosti !!?? Toninov »nikogar ne izključujem« torej ni bil namenjen JJ, ampak Šarcu.
Ugrabljeno sodstvo
OB DESETLETNICI! Stranka Krščanski socialisti Slovenije to jesen 2017 praznuje 10 letnico ustanovitve.
Ahmad Shamieh - izjema mora biti v naprej znana in jasno definirana
Arogantna oblast je šla predaleč - prijava nezakonitih udeležencev referendumske kampanje
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
maj 2022
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj